Πρωτοψάλτη: Η αφαίρεση της λέξης «χοντρή» από τραγούδι – θρύλο του Κραουνάκη – Η απάντησή του

Πρωτοψάλτη: Η αφαίρεση της λέξης «χοντρή» από τραγούδι – θρύλο του Κραουνάκη – Η απάντησή του Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Εν αρχή ην ο δίσκος «Κυκλοφορώ κι Οπλοφορώ» που τη δεκαετία του ’80 έφερε στο φως μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια και «σύστησαν» τότε στο ελληνικό κοινό μία αξεπέραστα επιτυχημένη τριάδα καλλιτεχνικής συνεργασίας: Άλκηστις Πρωτοψάλτη (φωνή), Λίνα Νικολακοπούλου (στίχοι) και Σταμάτη Κραουνάκη (μουσική και στίχοι σε αρκετά από τα τραγούδια του δίσκου που κυκλοφόρησε το 1985)

Στον συγκεκριμένο δίσκο ωστόσο υπάρχει και ο «Άδωνις», ένα τραγούδι – θρύλο σε στίχους και μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, το οποίο έχει τραγουδηθεί απ’ όλους, τόσο εκείνης της γενιάς, όσο και τους μεταγενέστερους. Και το ρεφρέν λέει:

«Πάμε στον Άδωνι για καφέ
που πηγαίνουν τεκνά και φρικιά
και αράζουνε και αθλητές
και που πηγαίνει και μία χοντρή νευρικιά
Κυριακή να της φύγει το στρες»

Ωστόσο, προχθές όταν η Άλκηστις Πρωτοψάλτη τραγούδησε αυτό το τραγούδι, το βράδυ της Τρίτης, στο πλαίσιο των εμφανίσεών της με τον Γιώργο Νταλάρα στο θέατρο Παλλάς, αφαίρεσε τη λέξη «χοντρή» από τους στίχους του τραγουδιού, τη λέξη «χοντρή», προφανώς σεβόμενη τα νέα δεδομένα πολιτικής ορθότητας και θέλοντας να αποφύγει, έστω και... ποιητική αδεία, το ατόπημα του bodyshaming.

Κατά τους δημοσιογράφους, αυτό ενδεχομένως θα ενοχλούσε τον δημιουργό, οπότε φρόντισαν να τον ενημερώσουν και να ρωτήσουν την άποψή του γι’ αυτή την απαλοιφή.  

«Θα απαντήσω για να μη λυσσάξετε. Ο κάθε ερμηνευτής, στη ζωντανή απόδοση των τραγουδιών έχει το δικαίωμα να πειράξει οτιδήποτε. Εγώ όταν λέω το τραγούδι τη "χοντρή" τη δείχνω και όλες οι χοντρούλες από κάτω ενθουσιάζονται. Αυτό είναι μια προσωπική της άποψη, θεωρεί ότι κάτι φταίει και δεν κάνει να λέμε τους ανθρώπους χοντρούς κλπ. Αλλά το τραγούδι είναι 40 ετών και είναι αθώο. Εντάξει, ας κάνει ό,τι θέλει, δεν έχω κάτι εναντίον αυτού που κάνει», εξήγησε ο Κραουνάκης.

Φυσικά, η απαλοιφή της λέξης «χοντρή», δεν ήταν παρά ο Δούρειος Ίππος για να ερωτηθεί τελικά ο δημιουργός, αν έχει επικοινωνήσει με την Πρωτοψάλτη μετά την αντιπαράθεσή που είχαν πριν από δύο χρόνια και εν μέσω πανδημίας και lock-down και την απόφασή της να δεχθεί να τραγουδήσει πάνω σε φορτηγό στις γειτονιές της Αθήνας.

«Μετά το φορτηγό του δήμου Αθηναίων εγώ δεν επικοινωνώ με την κυρία Πρωτοψάλτη, ούτε εκείνη μαζί μου. Την αγαπώ και δεν με νοιάζει αν αφαίρεσε τη λέξη, είναι ένα τραγούδι χαριτωμένο, θα μπορούσε να προσθέσει και στίχο, δεν τρέχει τίποτα. Λοιπόν, θα σας πω κάτι και κάντε το βούκινο. Αυτό το τραγούδι, αυτή η "χοντρή νευρικιά" είναι ένα πολύ συγκεκριμένο πρόσωπο. Που δεν υπάρχει περίπτωση να σας το αποκαλύψω, διότι είναι ένα αντρικό πασίγνωστο πρόσωπο. Και το πρόσωπο ήταν η αιτία να γράψω αυτό το τραγούδι τότε», απάντησε χαρακτηριστικά ο Σταμάτης Κραουνάκης, κλείνοντας το θέμα εκεί.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Σταμάτης Κραουνάκης μιλά για το «Duende» του Λόρκα και αποκαλύπτει όσα ετοιμάζει φέτος

Συνεντεύξεις / Ο Σταμάτης Κραουνάκης μιλά για το «Duende» του Λόρκα και αποκαλύπτει όσα ετοιμάζει φέτος

Λόρκα, Γιάννης Πάριος, μπουζούκια, μουσική για νέες παραστάσεις: Το πρόγραμμα του καλλιτέχνη για τη φετινή σεζόν είναι φορτωμένο και πολυσυλλεκτικό
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΙΑΚΟΓΚΟΝΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ Άλκηστη Πρωτοψάλτη

Μουσική / «Δεν άφησα τίποτα να με μολύνει»: H Άλκηστις Πρωτοψάλτη μιλάει για ΟΛΑ

Η «χρονιά-φάντασμα» της πανδημίας, η περιβόητη εμφάνιση στο φορτηγό, η αδρεναλίνη και τα extreme sports, το παρόν και το μέλλον στο τραγούδι: Η αγαπημένη ερμηνεύτρια των Ελλήνων σε μια ειλικρινή συζήτηση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Πολιτισμός / Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Ο βιογράφος του Αλέν Ντελόν, δήλωσε πως ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός «από σεξουαλική άποψη είχε εξερευνήσει τα πάντα, με άνδρες, με γυναίκες και κάνοντας τρίο»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ