«Λόμπι κάτω από το τραπέζι ή σκάνδαλο διαφθοράς: τι είναι το Qatargate;» είναι ο τίτλος της εφημερίδας «La Libre» αναφορικά με την υπόθεση φοροδιαφυγής, που πήρε τη μορφή σκανδάλου.
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Qatargate εξελίχθηκε σε σκάνδαλο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Βελγίου και του δικαστή-ανακριτή Μισέλ Κλεζ.
Το δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας αναφέρει πως ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της υπόθεσης, πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, που συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου 2022, παραδέχτηκε στην ομολογία του ότι διεξήγαγε δραστηριότητες λόμπι, ειδικά για τις χώρες του Κόλπου. Παράλληλα, ομολόγησε ότι έλαβε, στο πλαίσιο των αποστολών του, μεγάλα χρηματικά ποσά, συνολικά περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ τα οποία ήθελε να λάβει κάτω από το τραπέζι. Ο στόχος του ήταν το ποσό αυτό να το λάβει σε πολλές δόσεις σε μετρητά, με πακέτα χαρτονομισμάτων κάτω από το τραπέζι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο λόγος ήταν για να μπορεί ο Αντόνιο Παντσέρι να φοροδιαφεύγει. Δεν ήταν η πρώτη απόπειρα του λομπίστα Αντόνιο Παντσέρι να λάβει χρήματα κάτω από το τραπέζι, καθώς είναι γνωστό ότι είχε μπει στο στόχαστρο έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf) το 2016. Μια υπόθεση, για την οποία το δικαστήριο της ΕΕ ζήτησε από τον Αντόνιο Παντσέρι να επιστρέψει 83.764 ευρώ.
Πώς γεννήθηκε το Qatargate
Στο ίδιο δημοσίευμα η «La Libre» επικαλείται αξιόπιστες πηγές απ’ τις οποίες έχει πληροφορηθεί πως όταν συνελήφθη ο Παντσέρι δήλωσε ότι είναι «λομπίστας». Αυτές ήταν και οι πληροφορίες που διαβίβασε η Κρατική Ασφάλεια στους Βέλγους ανακριτές. Σε έγγραφο με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2022, η Κρατική Ασφάλεια του Βελγίου εξηγεί ότι «υπάρχει, εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, ένα δίκτυο που περιλαμβάνει έναν λομπίστα καθώς και βουλευτές», που λειτουργεί υπέρ πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ.
Πρόκειται για πληροφορίες που συμπίπτουν με αποκαλύψεις και στον ιταλικό Τύπο. Λίγες ημέρες αργότερα, ο φάκελος έφτασε στην ομοσπονδιακή εισαγγελία. «Και εδώ είναι που αυτές οι αναφορές για αδήλωτες μεταφορές χρημάτων έγιναν ιστορίες δωροδοκιών», σχολιάζει η «La Libre». Η υπόθεση της φοροδιαφυγής πήρε λοιπόν τη μορφή σκανδάλου διαφθοράς. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το «Qatargate».
Ο αρχικός φάκελος του Qatargate δεν έφτασε ποτέ στην ευρωπαϊκή εισαγγελία
Στη συνέχεια, ο φάκελος της υπόθεσης έφτασε στα χέρια του βελγικού συστήματος δικαιοσύνης. Πρόκειται για την αρχική του εκδοχή του φακέλου στην οποία γινόταν λόγος για υποψίες για απάτη και για φοροδιαφυγή. Έπειτα, κρίθηκε απαραίτητο ο εν λόγω φάκελος να διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Πρόκειται για το αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο που είναι εξουσιοδοτημένο να ερευνά, να διώκει και να προσάγει στη δικαιοσύνη δράστες αδικημάτων που επηρεάζουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως η απάτη, η διαφθορά ή η σοβαρή διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα ο φάκελος όμως δεν έφτασε ποτέ στην ευρωπαϊκή εισαγγελία και παρέμεινε για επεξεργασία και παρακολούθηση στις Βρυξέλλες. «Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία, εξαγριώθηκαν όταν είδαν ότι αυτός ο φάκελος, που θα έπρεπε να ήταν δικός τους, τελικά δεν στάλθηκε ποτέ. Για τους Βέλγους, η υπόθεση ήταν πολύ καλή για να τη μοιραστούν ή να την αφήσουν στις ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές. Προτίμησαν να παραμείνει στους κόλπους της βελγικής δικαιοσύνης γιατί αποδεικνύει ότι στο Βέλγιο, οι άνθρωποι εργάζονται και παρακολουθούν όλες τις μορφές εγκλήματος, ακόμη και το έγκλημα του λευκού γιακά. Ήταν μια ονειρική διαφήμιση. Μόνο που δεν το χειρίστηκαν καλά. Έκαναν ερασιτεχνική δουλειά και η μεγάλη δημοσιότητα άρχισε να βρωμάει, σε έναν φάκελο που κανείς δεν θέλει πια να αναλάβει», διευκρινίζει καλά πληροφορημένη πηγή στη βελγική εφημερίδα.
Κανείς δεν θέλει να αναλάβει την υπόθεση του Qatargate
Το δημοσίευμα της «La Libre» υπενθυμίζει ότι μετά την παραίτηση του ανακριτή Μισέλ Κλεζ, αποχώρησε και ο Ραφαέλ Μαλανίνι, ο ομοσπονδιακός δικαστής που ανέλαβε την υπόθεση μετά τον Κλεζ, όχι για λόγους που συνδέονται με την έρευνα, αλλά για να αναλάβει το πόστο του Ελεγκτή Εργασίας της Λιέγης. «Είναι μια επιλογή καριέρας, όχι εγκατάλειψη ενός φακέλου», αναφέρουν πηγές της La Libre, ωστόσο σχολιάζοντας ότι μέσα στην ομοσπονδιακή εισαγγελία Βρυξελλών δεν υπάρχει υποψήφιος που να θέλει να αναλάβει την υπόθεση. «Μιλούσαμε γι' αυτό ως την υπόθεση του αιώνα. Όμως τελικά είναι ένα χάος που δεν έχει ούτε κεφάλι ούτε ουρά και κανείς δεν είναι αρκετά τρελός για να θέλει να την αναλάβει», λένε οι πηγές της «La Libre».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ