Ζούμε σε μία εποχή που η ευγένεια θεωρείται περιττή πολυτέλεια. Και ταυτόχρονα, κάποιοι από εμάς θεωρούμε κάπως ντροπή να μας παρασχεθεί μία οποιαδήποτε υπηρεσία και να μην ανταμείψουμε κάπως τον υπάλληλο που μας εξυπηρέτησε. Ωστόσο, πότε είναι ΟΚ να μην αφήνουμε φιλοδώρημα και χωρίς ποτέ κανείς να προχωρήσει σε κάποιο άσχημο συμπέρασμα για εμάς; Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα αστικής ευγένειας, Thomas Farley, αρκετές ευρωπαϊκές κοινωνίες υποφέρουν από αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «tipflation».
«Οι άνθρωποι αισθάνονται πραγματικά ότι τους επιβάλλεται (σ.σ.: να αφήσουν φιλοδώρημα). Ζούμε ήδη σε εποχές πληθωρισμού. Τα πάντα είναι τρελά ακριβά. Και επιπλέον, κάθε φορά που γυρνάς, σε ρωτάνε 'Πόσο θα θέλατε να δώσετε φιλοδώρημα;'. Το αισθάνεσαι πιεστικό και σχεδόν κάθε πελάτης με τον οποίο μιλάω λέει: "Γιατί απλώς οι επιχειρήσεις δεν πληρώνουν καλύτερα τους εργαζόμενους τους;"».
Ωραία, λοιπόν, αφού το ξεκαθαρίσαμε αυτό, πότε είναι ΟΚ να μην αφήνουμε φιλοδώρημα; Σύμφωνα με τον Farley υπάρχει μία λίστα επαγγελματιών στους οποίους κατά την άποψή του, δεν οφείλουμε κάτι παραπάνω από τη νόμιμη πληρωμή τους. Ποιοι είναι αυτοί;
Επαγγελματίες (γενικώς)
Δεν οφείλετε φιλοδώρημα σε γιατρούς, δασκάλους, δασκάλους που κάνουν ιδιαίτερα στα παιδιά σας, υδραυλικούς, μηχανικούς και οποιονδήποτε τεχνικό έρθει στο σπίτι να επισκευάσει κάτι.
«Όχι μόνο δεν θα ήταν αναμενόμενο, αλλά θα ήταν εξαιρετικά ανορθόδοξο και πολύ άβολο», λέει ο Farley. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, «θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προσπαθείτε να αποσπάσετε κάποιο είδος εύνοιας ή ότι μπορεί να πρόκειται για κάποιου είδους δωροδοκία».
Μπαρίστες ή οποιονδήποτε εργάζεται πίσω από ένα πάγκο
Κατά κανόνα, όσοι εργάζονται σε συγκεκριμένα πόστα της εστίασης –ας πούμε, ένας μπαρίστα- δεν έχουν ανάγκη το φιλοδώρημα, γιατί, υποτίθεται λαμβάνουν μισθό γι’ αυτή την υπηρεσία τους. Αυτό δεν ισχύει για όσους σας φέρνουν φαγητό και πράγματα στο σπίτι (delivery) και όσους δεν λαμβάνουν σταθερό επιμίσθιο για την εργασία τους. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τους σερβιτόρους, που πολύ συχνά το φιλοδώρημα αποτελεί ένα σημαντικό «συν» στους πενιχρούς μισθούς τους.
Διπλο-φιλοδώρημα
Αν υπάρχει φιλοδώρημα ενσωματωμένο σε κάποια μορφή υπηρεσίας (π.χ., σε κομμωτήρια, σαλόνια περιποίησης, τεχνίτριες νυχιών, κ.λπ), δεν έχετε την υποχρέωση να αφήσετε έξτρα φιλοδώρημα. Είναι ένας τρόπος για να αυξηθεί το εισόδημα της επιχείρησης, όχι πολύ σωστός, αλλά ούτε και παράνομος, στην περίπτωση που εσείς πιστεύετε ότι το φιλοδώρημα δεν θα αποδοθεί στον εργαζόμενο, οπότε φροντίζετε να του βάλετε και κάτι στην τσέπη.
Υπηρεσίες κακής ποιότητας
Δεν έχετε καμία υποχρέωση να υπάρξετε «εντάξει» για να το πούμε λαϊκά, σε περίπτωση που η υπηρεσία που σας παρασχέθηκε δεν ήταν καλή, βάσει των δεδομένων. Αφήνοντας φιλοδώρημα σε αυτή την περίπτωση είναι σα να νομιμοποιείτε ή ακόμα χειρότερα επιβραβεύεται τη μέτρια ή κακή παροχή υπηρεσιών.
Με στοιχεία από το cnbc.com