Μητσοτάκης στη Σύνοδο: Περισσότερους πόρους για κλιματική κρίση και μεταναστευτικό

Μητσοτάκης στη Σύνοδο: Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Την πρόθεση της Ελλάδας να στηρίξει τις προτάσεις για τη διεύρυνση εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ζήτησε να αυξηθούν οι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και της κλιματικής αλλαγής. 

«Η σύνοδος κορυφής η οποία θα ξεκινήσει σε λίγο καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Πρώτο ζήτημα στην ατζέντα μας θα είναι το θέμα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα στηρίζει τις προτάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής σχετικά με τη διεύρυνση δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και ελπίζω και εύχομαι να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις όποιες αντιδράσεις ώστε ομόφωνα το ευρωπαϊκό συμβούλιο να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για περισσότερους πόρους 

«Ταυτόχρονα θα συζητήσουμε και την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για κρίσιμες πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη να αυξηθούνε οι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Είναι δεδομένο ότι όταν πάρθηκαν οι αποφάσεις χρηματοδότησης στα πλαίσια του προηγούμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, των αποφάσεων που πήραμε πριν από τρία χρόνια, δεν είχαμε υπόψη μας την αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων και την ανάγκη να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

»Από την στιγμή λοιπόν που η ΕΕ σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση είναι απολύτως απαραίτητο να προστεθούνε πόροι για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να προσθέσουμε περαιτέρω πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας να πειστούνε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους, περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης», ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Μέση Ανατολή 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συζήτηση που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: «Τέλος θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα τα οποία να αποτυπώνουν από τη μία την πάγια θέση της ΕΕ ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, από την άλλη όμως να αποτυπώσουμε και την αυξανόμενη ανησυχία μας για τις σημαντικότατες απώλειες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να μπορέσει να διατυπώσει μία ενιαία θέση για ένα ζήτημα το οποίο εξάλλου αφορά την άμεση γειτονιά μας, αφορά τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου».

Επίσης αναφέρθηκε στην απόφαση της COP28: «Τέλος θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο Ντουμπάι στα πλαίσια της COP28. Η διατύπωση η οποία επιτεύχθηκε για μία μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην παγκόσμια προσπάθεια για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης αυξάνοντας σημαντικά τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βελτιώνοντας τις επιδόσεις της ως προς την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων και χαιρόμαστε που καταφέραμε έστω και την τελευταία στιγμή η παγκόσμια κοινότητα να πετύχει μια πολύ σημαντική συμφωνία για το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη μας».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σκληρή πραγματικότητα στις φυλακές της Τουρκίας: Ραγδαία αύξηση κρατουμένων - Η απομόνωση ως εργαλείο καταστολής

Διεθνή / Η σκληρή πραγματικότητα στις φυλακές της Τουρκίας: Ραγδαία αύξηση κρατουμένων - Η απομόνωση ως εργαλείο καταστολής

Ραγδαία αύξηση κρατουμένων και εκτεταμένη απομόνωση στις φυλακές της Τουρκίας, αποκαλύπτουν τη σκληρή πολιτική καταστολής του καθεστώτος Ερντογάν
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι είχαν οι 15 διασώστες που δολοφονήθηκαν στη Γάζα, λέει ιατροδικαστής

Διεθνή / Τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι είχαν οι 15 διασώστες που δολοφονήθηκαν στη Γάζα, λέει ιατροδικαστής

Τα πτώματα των 15 εργαζομένων σε ανθρωπιστικές αποστολές στη Γάζα βρέθηκαν θαμμένα σε ομαδικό τάφο - Το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη αλλά αναφέρει ότι 6 από τα θύματα ήταν μέλη της Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Μαζικές κατασχέσεις κατοικιών στη Μαριούπολη: Η Ρωσία απαλλοτριώνει περιουσίες Ουκρανών που έφυγαν

Διεθνή / Μαζικές κατασχέσεις κατοικιών στη Μαριούπολη: Η Ρωσία απαλλοτριώνει περιουσίες Ουκρανών που έφυγαν

Ρωσικές αρχές κατάσχουν μαζικά σπίτια Ουκρανών που εγκατέλειψαν τη Μαριούπολη - Πάνω από 5.700 ακίνητα στο στόχαστρο - Καταγγελίες για παραβιάσεις διεθνούς δικαίου
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία στρέφεται σε κατασχεμένη αμερικανική εταιρεία για την τροφοδοσία του στρατού της

Διεθνή / Η Ρωσία στρέφεται σε κατασχεμένη αμερικανική εταιρεία για την τροφοδοσία του στρατού της

Η Glavprodukt, αμερικανικής ιδιοκτησίας εταιρεία παραγωγής τροφίμων, κατασχέθηκε από τη Ρωσία και προορίζεται για την τροφοδοσία του στρατού. Πώς αυτό επηρεάζει τις εύθραυστες σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά την ανάκληση της φοροαπαλλαγής της Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά την ανάκληση της φοροαπαλλαγής του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά από την IRS να αφαιρέσει τη φοροαπαλλαγή του Χάρβαρντ, κατηγορώντας το πανεπιστήμιο για πολιτικοποίηση και μη συμμόρφωση με τις ομοσπονδιακές απαιτήσεις - Ποιες θα είναι οι συνέπειες
LIFO NEWSROOM