Προϋπολογισμός 2024- Χαρίτσης: «Η ζωή στην Ελλάδα του 2023 είναι συνδεδεμένη με την ανασφάλεια»

Προϋπολογισμός 2024- Χαρίτσης: «Η ζωή στην Ελλάδα του 2023 είναι συνδεδεμένη με την ανασφάλεια» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

«Η ζωή στην Ελλάδα του 2023 είναι συνδεδεμένη με την ανασφάλεια», σημείωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, επικεφαλής της Νέας Αριστεράς από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2024.

Ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε, δε ότι η Νέα Αριστερά θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, η συζήτηση του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία. Ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς έκανε λόγο για μια «κοινωνία που δεν πιστεύει στον εαυτό της» και υπογράμμισε πως ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να απαντά στο «πώς θα έχουμε πολιτικές που αμφισβητούν τον πυρήνα της ανισότητας, στο πώς θα σχεδιάσουμε την έξοδο της χώρας μας από την παραγωγική στασιμότητα, στο πώς θα οχυρωθούμε απέναντι στην περιβαλλοντική κρίση που μας απειλεί, και εν τέλει, στο πώς θα θωρακίσουμε τη Δημοκρατία μας από τη μοιρολατρία και τον κυνισμό του "δεν αλλάζει τίποτα και αν αλλάξει κάτι θα είναι μόνο προς το χειρότερο"».

Χαρίτσης: Το 2023 σήμανε «συναγερμό για τα τρία μεγάλα θέματα της εποχής μας

Επιτέθηκε ωστόσο στην κυβέρνηση λέγοντας πως «αναπαράγει ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται σε ευκαιριακά κέρδη και υπερκέρδη, στην φτηνή ανάπτυξη, ενώ αδιαφορεί για τους κινδύνους και τις προκλήσεις του μέλλοντος». Κατηγόρησε επίσης τη Νέα Δημοκρατία ότι ενδιαφέρεται μόνο για «τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που στα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας ζουν τις καλύτερές τους μέρες».

Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι το 2023 σήμανε «συναγερμό για τα τρία μεγάλα θέματα της εποχής μας: την κλιματική κρίση, τις κοινωνικές ανισότητες, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας» ενώ έκανε λόγο για ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο υπηρετεί η κυβέρνηση.

«Ένα μοντέλο κρατικοδίαιτου καπιταλισμού που το μόνο ζητούμενο είναι η συσσώρευση αντιπαραγωγικού πλούτου και η αναζήτηση του εύκολου κέρδους σε βάρος των πολλών. Το 2023 η ελληνική ανάπτυξη - αυτή για την οποία πανηγυρίζει η Νέα Δημοκρατία - εξαντλείται σε τρεις κλάδους: τουρισμός, κατασκευές και το real estate. Οι ίδιοι τομείς της οικονομίας που άκμαζαν δηλαδή και πριν από το 2008 με τα γνωστά αποτελέσματα: την εποχή της κρίσης και των Μνημονίων» είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στη Βουλή είπε πως η πολιτική της κυβέρνησης περιορίζεται σε μια «διαχείριση που στηρίζεται στην πριμοδότηση του πλούτου των λίγων, στον παρασιτισμό και στην διαπλοκή».

«Ας σταματήσει λοιπόν επιτέλους η καραμέλα της ανάπτυξης. Και ας δούμε την αλήθεια κατάματα» είπε παραθέτοντας τρία «δεδομένα»: πρώτον, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά απόκλισης από την Ευρώπη», σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα, δεύτερον, ότι η κυβέρνηση ακολουθεί ένα «μοντέλο φτηνής ανάπτυξης που στηρίζεται στους χαμηλούς μισθούς» και τρίτον, ότι έχει χαθεί το «ραντεβού» με «στρατηγικές επιλογές που αφορούν το μέλλον της χώρας», όπως η ενεργειακή μετάβαση, οι ψηφιακές υποδομές, η ανθεκτικότητα και η βιωσιμότητα.

Χαρίτσης: Χρειαζόμαστε μια ριζική αλλαγή πορείας

«Χρειαζόμαστε μια πολιτική του κατεπείγοντος» είπε κάνοντας λόγο για «μια ριζική αλλαγή πορείας». Πρόσθεσε δε, ότι η Νέα Αριστερά καταθέτει τη δική της πρόταση για έναν προϋπολογισμό που υπηρετεί τις ζωτικές ανάγκες της χώρας, ο οποίος βασίζεται σε τρεις πυλώνες: το αναπτυξιακό κράτος, το κοινωνικό κράτος και την πράσινη μετάβαση.

«Αν δεν σχεδιάσουμε προϋπολογισμούς που θα απαντάνε στο αίσθημα των πολιτών ότι είναι απροστάτευτοι και καθηλωμένοι στο φόβο της φτωχοποίησης, αν δεν προχωρήσουμε σε πολιτικές θωράκισης της κοινωνίας από την απειλή της διόγκωσης των κοινωνικών ανισοτήτων, αν δεν κάνουμε αποφασιστικά βήματα ώστε οι απαντήσεις για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων να είναι υπέρ των πολλών, η Δημοκρατία μας θα είναι ανίσχυρη», προειδοποίησε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλέξης Τσίπρας: Ξεκινάει διαλέξεις και σεμινάρια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Πολιτική / Αλέξης Τσίπρας: Ξεκινάει διαλέξεις και σεμινάρια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

«Ως πρωθυπουργός συμμετείχε και βίωσε μερικές από τις πιο καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της Ευρώπης του 21ου αιώνα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κορυφαίο πανεπιστήμιο
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Παπαντωνίου διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Πολιτική / «Δεν είναι μακριά η ώρα του αποχαιρετισμού» ― Ο Γιάννος Παπαντωνίου διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο Γιάννος Παπαντωνίου «προσεβλήθη από επιθετικό καρκίνο του προστάτη, που συνδυάστηκε με σοβαρό πρόβλημα στην σπονδυλική στήλη, το οποίο τον οδήγησε σε πολύωρες διαδοχικές χειρουργικές επεμβάσεις και σε αναπηρική καρέκλα»
LIFO NEWSROOM
Κόκκινο παγκάκι: Η πρωτοβουλία ενάντια στη βία κατά των γυναικών που εγκαινιάσθηκε στην ιταλική πρεσβεία

Πολιτική / Κόκκινο παγκάκι: Η πρωτοβουλία ενάντια στη βία κατά των γυναικών που εγκαινιάσθηκε στην ιταλική πρεσβεία

Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε σε μήνυμά της ότι στα μέτρα μέριμνας για την υποστήριξη των θυμάτων της έμφυλης βίας περιλαμβάνονται πολλοί σταθμοί και 44 ασφαλή καταφύγια,
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν θα οδηγηθούμε στο κακό σενάριο»

Πολιτική / Μητσοτάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν θα οδηγηθούμε στο κακό σενάριο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του αναφέρεται στο θέμα των σεισμών στις Κυκλάδες, καθώς επίσης στην αύξηση των μισθών, αλλά και στο μεταναστευτικό
LIFO NEWSROOM
Διαξιφισμοί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για Τέμπη: «Απαράδεκτη εργαλειοποίηση» - «Το γαρ πολύ της θλίψεως...»

Πολιτική / Διαξιφισμοί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για Τέμπη: «Απαράδεκτη εργαλειοποίηση» - «Το γαρ πολύ της θλίψεως...»

εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας από την αντιπολίτευση είναι πλέον αυταπόδεικτη και πρέπει να σταματήσει, λέει η ΝΔ - «Αν ψάχνουν, λοιπόν, ποιος τα "μαζεύει", ας κοιταχτούν στον καθρέφτη», απαντά το ΠΑΣΟΚ
LIFO NEWSROOM
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Εθνικής Πινακοθήκης και του Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης

Πολιτική / Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Εθνικής Πινακοθήκης και του Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων έχει οριστεί να αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη
LIFO NEWSROOM