Η Ιρανή Σαμίρα Σαμπζιάν εκτελέστηκε διά απαγχονισμού τα ξημερώματα, για τη δολοφονία του συζύγου της. Την ανάγκασαν να τον παντρευτεί στα 15 χρόνια της και υπέστη ενδοοικογενειακή βία.
Σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Iran Human Rights, που έχει έδρα στη Νορβηγία, η Σαμίρα Σαμπτζιάν εκτελέστηκε τα ξημερώματα στη φυλακή Γκεζέλ Χεσάρ, κοντά στην ιρανική πρωτεύουσα. Αναγκάστηκε να παντρευτεί τον σύζυγό της σε ηλικία 15 ετών και υπέστη ενδοοικογενειακή βία. Όταν συνελήφθη για τη δολοφονία του, πριν από δέκα χρόνια, ήταν 19 χρονών.
Όσο βρισκόταν στη φυλακή είδε τα παιδιά της μόνο μία φορά, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που οργανώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πριν από την εκτέλεσή της. «Η Σαμίρα ήταν επί χρόνια θύμα ενός απαρτχάιντ του φύλου, του γάμου παιδιών και της ενδοοικογενειακής βίας και σήμερα έγινε θύμα της διεφθαρμένης και ανίκανης μηχανής θανάτου του καθεστώτος», τόνισε ο Μαχμούντ- Αμιρί Μογαντάμ, διευθυντής της IHR. Σύμφωνα με την οργάνωση, 18 γυναίκες έχουν εκτελεστεί φέτος στο Ιράν.
#SamiraSabzian was a child bride and has spent 10 years on death row without seeing her young child and newborn baby. Yesterday, she saw them for the first time to say her final goodbye. She's scheduled to be executed tomorrow.
— Iran Human Rights (IHR NGO) (@IHRights) December 12, 2023
Please use #SaveSamira and if you live in a… https://t.co/GBb16J0bNn
Οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, σχετικά με την αύξηση των εκτελέσεων στο Ιράν φέτος. Μόνο τον Νοέμβριο έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 115 εκτελέσεις, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
Η ΜΚΟ είχε καλέσει το Ιράν να μην εκτελέσει τη Σαμίρα Σαμπζιάν. Η Βρετανία επίσης είχε παρέμβει, ζητώντας να αναστελεί η εκτέλεση. «Η Σαμίρα ήταν θύμα του γάμου παιδιών. Το Ιράν πρέπει να σταματήσει τη φρικτή μεταχείριση γυναικών και παιδιών», έγραψε χθες Τρίτη στο Χ ο Ταρίκ Άχμαντ, Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ /AFP
-Εάν είστε επιζώσα ενδο-οικογενειακής ή άλλου είδους έμφυλης βίας ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο [email protected]