Πυροβολισμοί στην Πράγα: Το χρονικό, ο δράστης και οι υποψίες για 3 ακόμα δολοφονίες στο παρελθόν

Πυροβολισμοί στην Πράγα: Το χρονικό, ο δράστης και οι υποψίες για 3 ακόμα δολοφονίες στο παρελθόν Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Η αστυνομία είχε αρχίσει τις έρευνες για το παρελθόν του 24χρονου ένοπλου που σκότωσε 14 άτομα στο πανεπιστήμιο, τρεις ώρες πριν από τους πυροβολισμούς στην Πράγα. Τότε που ο πατέρας του βρέθηκε νεκρός σε χωριό δυτικά της Πράγας.

Οι αρχές άφησαν να εννοηθεί ότι ο 24χρονος σκότωσε τον πατέρα του. Ωστόσο, εξετάζουν και αν ο δράστης των πυροβολισμών στην Πράγα ευθύνεται και για τον θάνατο δύο ακόμα ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα. Ο επικεφαλής της τσεχικής αστυνομίας είπε στους δημοσιογράφους ότι ο 24χρονος φοιτητής που πυροβολούσε σήμερα στην Πράγα «ήθελε να αυτοκτονήσει». Η αστυνομία άρχισε να εκκενώνει ένα κτίριο στο Πανεπιστήμιο Charles, καθώς γνώριζαν ότι θα παρακολουθούσε εκεί μια διάλεξη Ο 24χρονος όμως ήταν σε άλλο κτίριο της Σχολής Τεχνών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας μαζί με την αστυνομία ανέφεραν στη συνέντευξη Τύπου, πως οι έρευνες των αρχών εστιάζουν στο ενδεχόμενο ο 24χρονος, φοιτητής- που έχει ταυτοποιηθεί ως Ντάβιντ Κόζακ, χωρίς ακόμα να έχει ανακοινωθεί επίσημα από τις αρχές αυτό- να ευθύνεται για τον θάνατο δύο ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα, ενός άνδρα και της κόρης του, στο δάσος Κλανοβίτσκι κοντά στην Πράγα. Πιστεύουν ότι ο δράστης - ο οποίος δεν έχει ποινικό μητρώο - επέλεξε τα θύματά του στην τύχη. Επιβεβαίωσαν επίσης ότι 14 άνθρωποι (και ένας ο δράστης 15) σκοτώθηκαν σήμερα στην Πράγα και 25 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 10 σοβαρά.

Στις 15:00 τοπική ώρα η αστυνομία έλαβε τις πρώτες αναφορές για πυροβολισμούς στην Πράγα. Όλα τα θύματα πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν μέσα στο κτίριο. Άλλα 25 άτομα τραυματίστηκαν, 10 από αυτά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η αστυνομία είπε ότι ο ένοπλος διέθετε «τεράστιο οπλοστάσιο και πυρομαχικά», Σε αποψινή συνέντευξη Τύπου, ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ράκουσαν δήλωσε ότι στο κτίριο του πανεπιστημίου βρέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων, όπως αναφέρει το BBC. «Θα μπορούσαμε να είχαμε δεκάδες θύματα αν δεν υπήρχε μια γρήγορη αντίδραση της αστυνομίας», πρόσθεσε. Είκοσι λεπτά μετά την έναρξη των πυροβολισμών, η αστυνομία είπε ότι βρήκε το πτώμα του 24χρονου.

«Τίποτα δεν υποδηλώνει ότι το έγκλημα συνδέεται με διεθνή τρομοκρατία», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ράκουσαν.

Το χρονικό των πυροβολισμών στην Πράγα

«Στις 13.59 λάβαμε τις πρώτες πληροφορίες για τους πυροβολισμούς» είπε ο Βόντρασεκ, προσθέτοντας ότι η μονάδα ταχείας επέμβασης έφτασε στον χώρο μέσα σε 12 λεπτά. «Στις 14.20, οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση μας είπαν ότι είδαν το ασάλευτο σώμα του δράστη», συνέχισε, προσθέτοντας ότι, με βάση μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο 24χρονος αυτοκτόνησε.

Επικαλούμενος μια έρευνα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Βόντρασεκ είπε ότι ο δράστης «εμπνεύστηκε» την επίθεση από μια «παρόμοια περίπτωση που σημειώθηκε στη Ρωσία το φθινόπωρο», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος», υπογράμμισε. Κανείς από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση δεν τραυματίστηκε. Οι αρχές δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την ταυτοποίηση των θυμάτων επειδή οι πυροτεχνουργοί δεν έχουν ολοκληρώσει την έρευνά τους στους χώρους του πανεπιστημίου.

Η αστυνομία εκκένωσε το πανεπιστήμιο, χρησιμοποιώντας ως προσωρινό καταφύγιο μια αίθουσα συναυλιών, στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Πρόκειται για τη χειρότερη μαζική δολοφονία στην Τσεχία από το 1993, όταν η χώρα έγινε ανεξάρτητο κράτος.

Οι πολύνεκρες επιθέσεις με πυροβόλα όπλα δεν είναι κάτι συνηθισμένο στην Τσεχία, όμως έχουν σημειωθεί κάποιες την τελευταία δεκαετία. Το 2015 ένας 63χρονος σκότωσε επτά άνδρες και μία γυναίκα, προτού να βάλει τέλος στη ζωή του, μέσα σε ένα εστιατόριο στην πόλη Ουχέρσκι Μπροντ. Το 2019 ένας άνδρας σκότωσε επτά ανθρώπους στην αίθουσα αναμονής ενός νοσοκομείου, στην Οστράβα. Ο δράστης αυτοκτόνησε περίπου τρεις ώρες μετά την επίθεση.

Πυροβολισμοί στην Πράγα: Μηνύματα συμπαράστασης από ηγέτες

«Σοκαρισμένος» από τα γεγονότα δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Πετρ Πάβελ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων.Μήνυμα συμπαράστασης προς τις οικογένειες και τον τσεχικό λαό έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώ οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ Τζο και Τζιν Μπάιντεν και ηγέτες άλλων χωρών εξέφρασαν την «αλληλεγγύη» τους στους Τσέχους.

Η ενημέρωση της Ελληνικής πρεσβείας στην Πράγα 

Τη διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει κάποιος Έλληνας μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης με πυροβολισμούς στην Πράγα παρείχε πριν από λίγη ώρα η ελληνική πρεσβεία.

Παράλληλα η πρεσβεία της Ελλάδας στην Πράγα ενημερώνει τους Έλληνες που βρίσκονται στην πόλη να αποφεύγουν την μετάβαση τους στην πλατεία Jan Palach, όπου βρίσκεται το κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής μετά την επίθεση με πυροβολισμούς στην Πράγα από έναν 24χρονο φοιτητή νωρίτερα

Σε ανάρτηση της πρεσβείας στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρεται πως «σε συνέχεια της τραγικής επίθεσης στην Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου του Καρόλου, που έλαβε χώρα σήμερα 21.12.2023 στις 15:00 και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 24 (μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία της τσεχικής αστυνομίας) παρακαλούνται όλοι οι Έλληνες που βρίσκονται στην Πράγα όπως αποφεύγουν την μετάβαση τους στην Πλατεία Jan Palach στο κέντρο της πόλης, όπου ευρίσκεται το κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής. Το συμβάν έχει τελειώσει αλλά η αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά τόσο το κτίριο όσο και τον περιβάλλοντα χώρο για τυχόν ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού, ενώ συνεχίζεται και η διαδικασία για την αναγνώριση των θυμάτων.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στο εξής τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης της Πρεσβείας Πράγας: +420 775 033 669. Μέχρι στιγμής, από την πληροφόρηση που έχει η Πρεσβεία, δεν υπάρχει κάποιος Έλληνας μεταξύ των θυμάτων.»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP και BBC 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Διεθνή / Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Επί δύο χρόνια οι δύο γυναίκες μοιράζονται τις περιπέτειές τους με 10 εκατομμύρια συνδρομητές - Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι η νέα γενιά να μην αφήνει μόνους τους ηλικιωμένους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Υπόθεση Πελικό: «Μού ζήτησε φωτογραφία με το πέος μου, μού έστειλε φωτογραφία της Ζιζέλ με πέντε άνδρες», ομολόγησε κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Μού ζήτησε φωτογραφία με το μόριό μου, μού έστειλε φωτογραφία της Ζιζέλ με πέντε άνδρες», ομολόγησε κατηγορούμενος

Με την απολογία του τρίτου από τους 50 κατηγορούμενους συνεχίστηκε την Παρασκευή η πολύκροτη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ντόντο: Το «ανόητο» πτηνό που εξαφανίστηκε πριν από 350 χρόνια- Αλήθειες και μύθοι

Διεθνή / Ντόντο: Το «ανόητο» πτηνό που εξαφανίστηκε πριν από 350 χρόνια- Αλήθειες και μύθοι

Το ντόντο ήταν το πρώτο καταγεγραμμένο είδος που εξαφανίστηκε εξαιτίας ανθρώπινων παρεμβάσεων και η εξαφάνισή του συνέβη πριν καν οριστούν οι κανόνες της επιστημονικής ονοματολογίας
LIFO NEWSROOM
«Είμαι ένας μαύρος Ναζί»: Υποψήφιος κυβερνήτης του Τραμπ προκαλεί σάλο με παλαιότερες αναρτήσεις του

Διεθνή / «Είμαι ένας μαύρος Ναζί»: Υποψήφιος κυβερνήτης του Τραμπ προκαλεί σάλο με παλαιότερες αναρτήσεις του

Μεταξύ άλλων έχει δηλώσει πως «η σκλαβιά δεν είναι κακή», ενώ έχει εκφράσει τον σεβασμό του προς το πρόσωπο του Αδόλφου Χίτλερ- Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του
LIFO NEWSROOM