Μόνο το 15% των Ισραηλινών θέλουν να παραμείνει πρωθυπουργός ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά το τέλος του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Israel Democracy Institute.
Στην ίδια δημοσκόπηση, ο πολιτικός αντίπαλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου και εταίρος στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, ο Μπένι Γκαντς, εξασφαλίζει την υποστήριξη του 23% των ερωτηθέντων. Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί πως περίπου το 30% δεν κατονόμασαν κάποιον ηγέτη τον οποίο να προτιμούν.
Αναφορικά με το μέλλον των Ισραηλινών ομήρων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του IDI, το 56% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως η συνέχιση της στρατιωτικής επίθεσης είναι ο καλύτερος τρόπος, ώστε αυτοί να ανακτηθούν. Από την άλλη, το 24% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως μια ανταλλαγή που θα περιελάμβανε την απελευθέρωση χιλιάδων άλλων Παλαιστίνιων κρατούμενων από τις φυλακές του Ισραήλ θα ήταν η καλύτερη επιλογή.
Η δημοσκόπηση του Israel Democracy Institute, που δημοσιεύθηκε σήμερα, πραγματοποιήθηκε με δείγμα 746 ανθρώπων στο διάστημα 25-28 Δεκεμβρίου.
Σε πτώση η δημοτικότητα του Μπενιαμίν Νετανιάχου
Αξίζει να αναφερθεί πως η δημοτικότητα του Μπενιαμίν Νετανιάχου καταγράφει πτώση σε διαδοχικές δημοσκοπήσεις μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο που οδήγησε στην πιο φονική ημέρα στα 75 χρόνια ύπαρξης του Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να συντρίψει τη Χαμάς μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ κατά την οποία 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 240 απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.
Στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 22.000 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα, και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί. Το Ισραήλ λέει πως έχει σκοτώσει κάπου 8.000 Παλαιστίνιους μαχητές και έχει ορκιστεί να κυνηγήσει και να πιάσει τους ηγέτες της Χαμάς.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε το Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου, ότι θα χρειαστούν μήνες προτού επιτευχθεί η νίκη. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, η έντονη στρατιωτική πίεση είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι υπόλοιποι 129 όμηροι που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα θα επιστρέψουν, μετά την απελευθέρωση περίπου 100 από αυτούς στα τέλη Νοεμβρίου σε μια ανταλλαγή που περιελάμβανε επίσης την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Ισραήλ: Ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης μετά τις κατηγορίες της Ν. Αφρικής για γενοκτονία
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ αντιμετωπίζει κατηγορίες της Νότιας Αφρικής για διάπραξη γενοκτονίας στον πόλεμο με τη Χαμάς στη Γάζα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, το Ισραήλ θα προσπαθήσει αντικρούσει τις εν λόγω κατηγορίες ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) στη Χάγη.
Ο εκπρόσωπος Εϊλόν Λέβι σε διαδικτυακή ενημέρωσή του είπε χαρακτηριστικά: «Το κράτος του Ισραήλ θα εμφανιστεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη για να διαλύσει την παράλογη συκοφαντία του αίματος (Σ.τ.Σ: αντισημιτική συκοφαντία) της Νότιας Αφρικής. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους ηγέτες της Νότιας Αφρικής: η ιστορία θα σας κρίνει και θα σας κρίνει χωρίς οίκτο».
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, παραβιάζεται η Σύμβαση για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας με τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η Νότια Αφρική προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το όργανο του ΟΗΕ που επιλύει τις διαμάχες μεταξύ των κρατών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η Νότια Αφρική καταγγέλλει πως «οι πράξεις και οι παραλείψεις του Ισραήλ προσλαμβάνουν γενοκτόνο χαρακτήρα, δεδομένου ότι συνοδεύονται από τη συγκεκριμένη πρόθεση (…) καταστροφής των Παλαιστίνιων της Γάζας, ως μέρους της ευρύτερης εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας των Παλαιστινίων».
Επίσης η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής αναφέρει ότι «με τη συμπεριφορά του –μέσω των οργάνων και των παραγόντων του και των άλλων προσώπων και οντοτήτων που δρουν βάσει των οδηγιών του ή υπό τη διεύθυνση, τον έλεγχο ή την επιρροή του– απέναντι στους Παλαιστίνιους της Γάζας, το Ισραήλ αμελεί τις υποχρεώσεις που έχει επωμιστεί με τη Σύμβαση κατά της γενοκτονίας».
Από την πλευρά του, το Ισραήλ χαρακτήρισε την καταγγελία της Νότιας Αφρικής καθώς και την προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως αβάσιμη συκοφαντία του αίματος, χωρίς καμία νομική αξία. Διαβεβαίωσε παράλληλα, ότι τηρεί το διεθνές δίκαιο στον πόλεμο με τη Χαμάς στη Γάζα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters