Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Χάος στον ΣΥΡΙΖΑ για την κομματική πειθαρχία

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Χάος στον ΣΥΡΙΖΑ για την κομματική πειθαρχία Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

Χάος έχει προκληθεί στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη στάση του κόμματος απέναντι στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το αν θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία. 

Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο STAR ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκάθαρα δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο με κομματική πειθαρχία. Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, ουσιαστικά ανασκεύασε αυτή την τοποθέτηση, αναφέροντας πως δεν πρόκειται να διαγραφεί βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. 

Όμως, λίγη ώρα αργότερα, με ανάρτησή του στα social media, ο Στέφανος Κασσελάκης προειδοποίησε ότι εάν βουλευτής «παρεκκλίνει από τον δρόμο της προόδου και της ισότητας», τότε θα πάρει τις ανάλογες αποφάσεις. Παράλληλα όμως, άφησε ανοιχτό το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει το νομοσχέδιο. 

Στέφανος Κασσελάκης για κομματική πειθαρχία: «Ναι σημαίνει ναι στην ελληνική γλώσσα» 

Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης στο STAR, δήλωσε ρητά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. 

«Σε ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι δυνατόν να προσκαλείς έμμεσα και άμεσα τους βουλευτές σου να απόσχουν; Τι ηγετικότητα είναι αυτή; Όντως το πιστεύει ότι είναι σημαντικό για την κοινωνία; Αν ναι, να επιβάλει κομματική πειθαρχία, όπως θα επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικρίνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Εσείς θα επιβάλετε κομματική πειθαρχία;», ρωτήθηκε. «Ναι… ναι σημαίνει ναι στην ελληνική γλώσσα», απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης συμπληρώνοντας «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σταθεί ποτέ απέναντι στην πρόοδο». 

Σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο με κομματική πειθαρχία, απάντησε «σωστά». 


Δώρα Αυγέρη: «Παρανόηση νοημάτων, δεν θα διαγραφεί κανένας βουλευτής» 

Σήμερα το πρωί, ο Γιώργος Τσίπρας δήλωσε ότι πληροφορήθηκε από την τηλεόραση τα περί κομματικής πειθαρχίας για το νομοσχέδιο που θα αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Όταν ρωτήθηκε αν τον ξενίζει ότι το ενημερώθηκε με αυτό τον τρόπο, απάντησε «προφανώς». 

Το απόγευμα της Παρασκευής, με δηλώσεις της στο Mega η Δώρα Αυγέρη φάνηκε να προσπαθεί να ανασκευάσει τα περί κομματικής πειθαρχίας. «Άδικα προκλήθηκε ένας θόρυβος ενδεχομένως και μια παρανόηση των νοημάτων», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Ο πρόεδρος είπε για το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει αυτή την κομματική του πειθαρχία, προσήλωση να το πω, σε κάτι που είναι εκφρασμένο ήδη ξεκάθαρα και πρακτικά. Από τον Ιούνιο του 2022 είχε καταθέσει πρόταση νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Και λίγο πολύ τον αναδιατύπωσε πριν από λίγες ημέρες. Και τότε και τώρα έχει τις υπογραφές όλων των βουλευτών. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτή την προσήλωση στην πειθαρχία απέναντι σε κάτι που ιδεολογικά δεν ξενίζει κανέναν», δήλωσε η Δώρα Αυγέρη και σχολίασε ότι κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. 

«Το σχέδιο νόμου είναι κάτι που φέρνει η αξιωματική αντιπολίτευση σαν να ήταν κυβέρνηση. Αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και έφερνε αυτό το σχέδιο, θα υπήρχε κομματική πειθαρχία, η οποία εκφράστηκε στο πεδίο, στην πράξη», ανέφερε σε άλλο σημείο. 

«Αυτοί που θεώρησαν ότι μίλησε για ζήτημα κομματικής πειθαρχίας σε κάτι που δεν είναι σχέδιο νόμου κυβέρνησης... είναι λάθος αυτών που το αντιλήφθηκαν ως τέτοιο, όχι αυτού που το διατύπωσε», δήλωσε ακόμη. 

«Δεν θα διαγραφεί μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε κάποια κομματική πειθαρχία πάνω σε νομοσχέδιο που θα φέρει η ΝΔ», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. 

«Όταν θα κατατεθεί ένα νομικό κείμενο στέρεο, δίκαιο, που θα σέβεται το σύνταγμα, τους ευρωπαϊκούς νόμους και δεν θα δημιουργεί περισσότερες ανισότητες που ήδη υπάρχουν για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα το σκεφτεί για να το ψηφίσει», συμπλήρωσε. 


Στέφανος Κασσελάκης: «Εάν παρεκκλίνει ένας βουλευτής, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις» 

Έπειτα από όλα αυτά, το βράδυ της Παρασκευής ο Στέφανος Κασσελάκης τοποθετήθηκε ξανά για το θέμα της κομματικής πειθαρχίας για το νομοσχέδιο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. 

Παρότι οι πρώτες λέξεις της ανάρτησής του ήταν «προς αποφυγή παρεξηγήσεων», το κείμενο που ακολούθησε περισσότερο μπέρδεψε τα πράγματα για το τι τελικά θα ισχύσει στον ΣΥΡΙΖΑ για αυτό το θέμα. 

Και αυτό γιατί, λίγη ώρα μετά τη δήλωση της Δώρας Αυγέρη πως δεν θα διαγραφεί κανένας βουλευτής, ο πρόεδρος του κόμματος προειδοποίησε ότι θα πάρει «τις ανάλογες αποφάσεις», αν κάποιος «παρεκκλίνει» από τον δρόμο της προόδου και της ισότητας. 

«Δεν νοείται βουλευτής Αριστερού κόμματος να στέκεται ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική πρόοδο», τόνισε ακόμη στην ανάρτησή του. 

Τι έγραψε ο Στέφανος Κασσελάκης: 

«Προς αποφυγή παρεξηγήσεων:

1) Δεν έχουμε δει ούτε μία λέξη από αυτό που θέλει να φέρει η ΝΔ προς διαβούλευση. Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη διάθεση της κυβέρνησης και έχει κατατεθεί από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

2) Δεν νοείται βουλευτής Αριστερού κόμματος να στέκεται ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική πρόοδο. 

Όταν δω το νομοσχέδιο της ΝΔ, θα σας δημοσιοποιήσω την άποψή μου. Αδιαμεσολάβητα και με ειλικρίνεια, όπως πάντα.

Εάν αυτό προωθεί ουσιαστικά την ισότητα, ακόμα και ατελώς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει. Σε αυτό το σενάριο, εάν παρεκκλίνει ένας βουλευτής από τον δρόμο της προόδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις». 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος από το δυστύχημα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη - Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / Ένας χρόνος από το δυστύχημα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη - Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Ουδεμία ενημέρωση υπάρχει, ουδείς ανέλαβε την ευθύνη της απώλειας αυτών των ζωών και επικρατεί  πλήρης άγνοια για τη διοικητική και δικαστική έρευνα», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για «Σπίτι μου 2»: Επιλέξιμοι και όσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια σε βάθος τριετίας

Πολιτική / Μητσοτάκης για «Σπίτι μου 2»: Επιλέξιμοι και όσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια σε βάθος τριετίας- Τι αλλάζει

Δύο νέες διευκολύνσεις για όσους υποβάλλουν αίτημα συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα - Στη σύσκεψη εξετάστηκε και το νέο πρόγραμμα άτοκων δανείων «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»
LIFO NEWSROOM
Πεντέλη: «Να φύγουν οι φασίστες, τα παιδιά του Κασιδιάρη από το δημοτικό συμβούλιο»

Πολιτική / Πεντέλη: «Να φύγουν οι φασίστες, τα παιδιά του Κασιδιάρη από το δημοτικό συμβούλιο»

Ενταση προκάλεσε η παρουσία του Αθανασίου Χαλκιά, βουλευτή των Σπαρτιατών στην επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πεντέλης - Διαβάστε τους εκρηκτικούς διαλόγους
LIFO NEWSROOM