Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ τη νομιμοποίηση των εργαζόμενων μεταναστών, που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή τον προηγούμενο μήνα, είχε ψηφιστεί με 262 «ναι», καθώς εκτός από τη Ν.Δ., υπέρ τάχθηκαν και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς.
Θα έχει η ρύθμιση για το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο και στην τεκνοθεσία αντίστοιχη ευρεία πλειοψηφία; Κάποια από τα κόμματα στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας αυτήν τη φορά έχουν περισσότερες επιφυλάξεις και προβληματισμούς.
Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ παραδέχθηκε ότι «πάντα οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο οικογενειακό δίκαιο γίνονταν από την κεντροαριστερά και κατά κανόνα η κεντροδεξιά ήταν πίσω από τις εξελίξεις». Αυτήν τη φορά όμως το θέμα της ισότητας στον γάμο, που έχει νομοθετηθεί ήδη σε 15 κράτη της Ε.Ε., επιχειρεί να το νομοθετήσει η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ν.Δ. και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Ο ίδιος είχε ψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση Τσίπρα, με άλλους 18 βουλευτές από το κόμμα του, παρότι η πλειοψηφία των βουλευτών της Ν.Δ. ήταν αρνητική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε από την αρχή ότι η συντριπτική πλειοψηφία, όχι μόνο των ψηφοφόρων του, αλλά και της κοινής γνώμης, ήταν αντίθετη στην τεκνοθεσία, αλλά προχώρησε, πιστεύοντας ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει. «Θέλω να ωριμάσει αυτή η συζήτηση στην κοινωνία, πριν φέρω κάτι προς εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο» είπε, ενώ δήλωσε ότι αντί για κομματική πειθαρχία, θα προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές της Ν.Δ.
Η συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία παραμένει ζωηρή και συνεχίζεται, παρότι η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ακόμα τις αλλαγές που θα φέρει και κανείς δεν ξέρει πώς θα ψηφίσουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Άλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 60 του Συντάγματος, «οι βουλευτές έχουν απεριόριστο δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση», όλοι οι αρχηγοί όμως πολύ συχνά το παραβλέπουν. Εδώ ο πρωθυπουργός δεν επέβαλε κομματική πειθαρχία, παρά τα όσα λέγονταν, επειδή, όπως είπε, δεν επιθυμεί αυτό το θέμα να διχάσει.
Δεν έκρυψε όμως ότι προσδοκά την υποστήριξη των κομμάτων που βρίσκονται στα αριστερά του για να καταφέρει να περάσει την ισότητα στον γάμο, καθώς τα κόμματα αυτά την έχουν στο πρόγραμμά τους και η κομματική τους βάση είναι λιγότερο συντηρητική.
Όσο για τους βουλευτές του που θα συνεχίσουν να διαφωνούν, τους υπέδειξε την αποχή ως μια αξιοπρεπή στάση, μέσω της οποίας κάποιος μπορεί να εκφράσει τη διαφωνία του, χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς για να περάσει ο νόμος χρειάζεται πλειοψηφία επί των παρόντων.
Δεν διευκρινίζει ακόμα το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ «δεν θα δέσει τα κορδόνια της ΝΔ», «ούτε θα κάνει τα ρεπό των βουλευτών της» λένε Ανδρουλάκης και στελέχη του κόμματος. Δεν έχουν πει όμως ακόμα τι θα κάνουν.
Για την ώρα δεν διευκρινίζουν αν θα ψηφίσουν υπέρ, και αυτές τις μέρες οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όταν δέχονται ερωτήσεις γι' αυτό, αποφεύγουν να απαντήσουν. Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην τελευταία του συνέντευξη είπε ότι η θέση τους είναι υπέρ της θεσμοθέτησης του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Όμως για «ό,τι θέμα αφορά την τεκνοθεσία και την υιοθεσία, το κριτήριο μας θα είναι ο απόλυτος σεβασμός στο συμφέρον του παιδιού και τα δικαιώματά του» ανέφερε και επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι δεν θα μεταβιβάσει τα εσωκομματικά του προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ.
«Είναι δικά του κι ας τα λύσει. Η κυβέρνηση νομοθετεί» είπε. «Εμείς δεν πρόκειται να “δέσουμε τα κορδόνια” της Νέας Δημοκρατίας». Την επόμενη μέρα, ωστόσο, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν διευκρίνιζαν τι σημαίνει αυτή η προειδοποίηση.
Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, είπε κι αυτός ότι «είναι θέμα της Νέας Δημοκρατίας αν πραγματικά πιστεύει σε αυτήν τη μεταρρύθμιση ή όχι και αυτό το θέμα θα το λύσει ο κ. Μητσοτάκης» ο οποίος δεν μπορεί να απευθύνεται στην αντιπολίτευση, όταν δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία στο κόμμα του. Αποφεύγοντας και εκείνος να πει αν θα ψηφίσουν κατά ή υπέρ, υποστήριξε ότι θα κάνουν με σοβαρότητα αυτήν τη συζήτηση ώστε η χώρα να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα».
Στο ίδιο κλίμα της μη καθαρής απάντησης για το αν θα ψηφίσουν ή όχι κινήθηκαν και οι βουλευτές Π. Δουδωνής και Δ. Μάντζος. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας κατηγόρησε κι αυτός με δήλωσή του χθες τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι θεωρεί πως οι βουλευτές της αντιπολίτευσης «έχουν υποχρέωση να κάνουν τα… ρεπό των βουλευτών του».
Ξεκάθαρα υπέρ και κομματική πειθαρχία από τον Κασσελάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε εχθές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου για τον γάμο που θα φέρει η κυβέρνηση, παρότι το θεωρεί ατελές, αλλά θα επιβάλει στους βουλευτές του και κομματική πειθαρχία, κατηγορώντας για πολιτική δειλία τον πρωθυπουργό που επέτρεψε την ψήφο κατά συνείδηση και παρότρυνε τους διαφωνούντες να απέχουν, για να διευκολύνουν την ψήφιση του νόμου.
«Τι ηγετικότητα είναι αυτή;» αναρωτήθηκε. «Όντως το πιστεύει ότι είναι σημαντικό για την κοινωνία; Εάν ναι, να επιβάλει κομματική πειθαρχία, όπως θα επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος θα περάσει χάρη σε αυτούς. Πάντως θα έχει ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα αν θα υπάρξουν διαμαρτυρίες ή όχι για την κομματική πειθαρχία, καθώς και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν λίγοι βουλευτές που προβληματίζονται.
Υπέρ Κωνσταντοπούλου και Χαρίτσης, επιφυλακτικό το ΚΚΕ
Η «Νέα Αριστερά» έχει δηλώσει δια του Αλέξη Χαρίτση ότι θα πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια «για να γίνει το αυτονόητο νόμος και για να προχωρήσουμε μπροστά σε μια κοινωνία συμπερίληψης, ισότητας και δικαιοσύνης», ενώ υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και της τεκνοθεσίας δήλωσε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Το ΚΚΕ εκφράζει επιφυλάξεις και μιλάει για «ακύρωση της μητρότητας και της πατρότητας και την αντικατάστασή τους από μια θολή γονεϊκότητα», όπως ανέφερε η βουλευτής του κόμματος, Βιβή Δάγκα. Υποστήριξε ότι η μητρότητα και η πατρότητα είναι δικαίωμα του παιδιού, ενώ δέχθηκε ότι μπορούν να συζητηθούν ρυθμίσεις για τη σχέση ενός παιδιού με τον σύντροφο του θετού ή φυσικού τους γονέα. Άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό ότι δεν έβαλε φραγμό στην εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας και της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αναφέροντας ότι «υπάρχει νομοθεσία που προβλέπει αποζημίωση 20.000 ευρώ για παρένθετη κύηση και 5.000 ευρώ για δότρια ωαρίου».
Η συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία παραμένει ζωηρή και συνεχίζεται, παρότι η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ακόμα τις αλλαγές που θα φέρει και κανείς δεν ξέρει πώς θα ψηφίσουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Κάποιοι, ωστόσο, από τους διαφωνούντες δήλωναν εχθές ότι πείστηκαν μετά τις διευκρινήσεις του πρωθυπουργού. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν ή όχι εκπλήξεις.