Η εταιρεία πετρελαίου Shell ανέστειλε επ' αόριστον όλες τις αποστολές της μέσω της Ερυθράς Θάλασσας μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά των Χούτι.
Οι επιθέσεις των Χούτι και η απάντηση ΗΠΑ και Βρετανίας προκαλούν φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση, σχολίασαν άτομα που γνωρίζουν την απόφαση της Shell. Η στόχευση της Δύσης κατά των Χούτι ακολούθησε την εκτόξευση δεκάδων πυραύλων και drone από τους Χούτι σε εμπορικά πλοία γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα και το κοντινό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ. Οι Χούτι είπαν ότι οι επιθέσεις είναι απάντηση στην ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.
Σημειώνεται ότι περίπου το 12% του συνολικού παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα.
Σήμερα ένα ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο στην Ερυθρά Θάλασσα και υπέστη ζημιές. Το πλοίο «ZOGRAFIA» χτυπήθηκε από τον πύραυλο τη στιγμή που έπλεε 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού Σαλέεφ της Υεμένης.
Τον περασμένο μήνα, ένα δεξαμενόπλοιο που ναυλώθηκε από τη Shell για τη μεταφορά ινδικών καυσίμων αεροσκαφών έγινε στόχος drone στην Ερυθρά Θάλασσα και παρενοχλήθηκε από σκάφη των Χούτι, σύμφωνα με αξιωματούχους της ναυτιλίας. Η Shell αρνήθηκε να σχολιάσει την αναστολή της διέλευσης και την επίθεση.
Ωστόσο, η εταιρεία την περασμένη εβδομάδα έκανε το βήμα για να σταματήσει όλες τις διελεύσεις λόγω ανησυχιών ότι μια επιτυχημένη επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει μαζική διαρροή στην περιοχή, καθώς και κινδύνους για την ασφάλεια των πληρωμάτων στα πλοία, ανέφεραν οι άνθρωποι, που γνωρίζουν το θέμα.
Η Shell ακολουθεί άλλους παγκόσμιους ναυτιλιακούς φορείς στην απόφαση να αποφύγει την Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων άλλων εταιρειών ενέργειας. Τον περασμένο μήνα, η BP δήλωσε ότι θα διακόψει όλες τις διελεύσεις και αποστολές μέσω της βασικής ναυτιλιακής λωρίδας και μέσα στην εβδομάδα την ίδια απόφαση έλαβε και η Qatar Energy.
Το Κατάρ, που ενήργησε ως μεσολαβητής για τους Χούτι στο παρελθόν, διέκοψε τη χρήση της διαδρομής της Ερυθράς Θάλασσας για τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από φόβο μήπως εγκλωβιστεί στη σύγκρουση, σύμφωνα με αξιωματούχο ενέργειας και ναυτιλίας του της χώρας.
Οι πρόσφατες επιθέσεις των Χούτι, που αρχικά στράφηκαν εναντίον πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ, έχουν συγκλονίσει τις παγκόσμιες αγορές, έχουν ανατρέψει τις διεθνείς ναυτιλιακές διαδρομές και γίνονται όλο και πιο έντονες. Οι αντάρτες έχουν επιτεθεί από πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έως δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο.
Οι Χούτι παρά τις αντιδράσεις επέμειναν ότι θα συνεχίσουν την εκστρατεία τους κατά των αμερικανικών και διεθνών στόχων στην περιοχή ως απάντηση στις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα. «Όποιος επιχειρήσει να μας εμποδίσει θα αποτύχει», δήλωσε αξιωματούχος των Χούτι τη Δευτέρα.
Ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων δήλωσαν μετά το χτύπημα στους Χούτι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ότι αρκετοί καπετάνιοι ναυλωμένων πλοίων που κατευθύνονταν προς την Ευρώπη μέσω της διώρυγας του Σουέζ αρνήθηκαν να εισέλθουν στην Ερυθρά Θάλασσα, αναγκάζοντάς τους να πλεύσουν μέσω μιας μεγάλης διαδρομής γύρω από τη Νότια Αφρική. Το νηολόγιο πλοίων της Σιγκαπούρης και η Intertanko, μια βιομηχανική ομάδα λόμπι, δήλωσαν ότι η πλωτή οδός πρέπει να αποφευχθεί.
Με πληροφορίες της Wall Street Journal