—Τι συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός;
Οι ρίζες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός χρονολογούνται από το 1971, όταν ο ιδρυτής του Κλάους Σουάμπ κάλεσε στελέχη από ευρωπαϊκές εταιρείες στο τότε μικροσκοπικό χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός, ψηλά στις Ελβετικές Άλπεις. Στόχος του Κλάους Σουάμπ ήταν να δημιουργήσει ένα φόρουμ για τους πολιτικούς ηγέτες και για τους επικεφαλής εταιρειών με φόντο την αντιμετώπιση σημαντικών παγκόσμιων ζητημάτων
Οι σύνεδροι παρακολουθούν ομιλίες στο εσωτερικό του Συνεδριακού Κέντρου, την ίδια ώρα όμως, πλούσιες είναι οι δράσεις και στο εξωτερικό μέρος αυτού. Αξιοσημείωτες είναι οι διμερείς συναντήσεις μεταξύ ηγετών κρατών και επικεφαλής επιχειρήσεων, οι οποίες καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του προγράμματός τους. Άλλωστε, οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους λαμβάνουν μέρος σε σημεία πολύ μακριά από τα καταστήματα ή τα εστιατόρια του κεντρικού χώρου.
—Ποιοι συμμετέχουν σε όλο αυτό;
Συνήθως, σε αυτό το οικονομικό πάρτι ισχυρών στο Νταβός της Ελβετίας δίνουν το παρών στελέχη της Wall Street, όπως ο Τζέιμι Ντάιμον της JP Morgan, ο Ντέιβιντ Σόλομον από την Goldman Sachs και ο Τζέιμς Γκόρμαν της Morgan Stanley.
Στο Νταβός, συνήθως ανελλιπώς βρίσκεται ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ, ηγέτες απ’ όλον τον κόσμο, κάθε φυσιογνωμία που εμπλέκεται με την υψηλή οικονομία (μεγιστάνες, επιχειρηματίες, τεχνοκράτες), αλλά και ακαδημαϊκοί, επικεφαλής φιλανθρωπικών οργανώσεων και οργανισμών, δραστήρια μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Παράλληλα, το Νταβός θεωρείται πόλος έλξης για ακτιβιστές, ενώ σε ετήσια βάση ο κατάλογος προσκεκλημένων περιλαμβάνει μακρά λίστα καλεσμένων.
Οι δραστηριότητες αυτής της ετήσιας συνάντησης ισχυρών συνήθως εκτείνεται πέραν του κυρίως συνεδριακού κέντρου με events και ομιλίες, ενώ δίνεται η δυνατότητα και σε νέες επιχειρήσεις να γνωστοποιήσουν το όραμα και τις ιδέες τους.
—Ναι, αλλά γιατί είναι σημαντικό όλο αυτό που συμβαίνει εκεί για τους «κοινούς θνητούς» που δεν εμπλέκονται στις διαδικασίες του;
Γιατί στα 50 χρόνια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έχουν σημειωθεί και μεγάλα γεγονότα και επιτυχίες ή έχουν ληφθεί αποφάσεις που επηρέασαν την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Μία από αυτές ήταν η Διακήρυξη του Νταβός, που υπογράφηκε το 1988 και θεωρήθηκε πρακτικά ως το μέτρο αποτροπής της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ζωντανή παραμένει η μνήμη της δημοσιογραφικής κάλυψης της κοινής ανακοίνωσης του Ανδρέα Παπανδρέου με τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ, με τη συμφωνία του «μη πολέμου» με την Τουρκία.
Λίγα χρόνια αργότερα, ο Νέλσον Μαντέλα και ο τότε πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Φρεντερίκ Ντε Κλερκ εμφανίζονται μαζί στο Νταβός, σε μία κίνηση ματ για τον τερματισμό του “Απαρτχάιντ”, η σημαντικότητα της οποίας επισφραγίστηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1993.
Επίσης, το 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου, βρέθηκε ενώπιον της πρότασης των ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι έθεσαν υπ’ όψιν του το οικονομικό πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας στην περίπτωση που υπέγραφε το οικονομικό σύμφωνο, που πρακτικά ήταν το 1ο μνημόνιο για την Ελλάδα. Ακολουθούν μερικές από τις πρωτοβουλίες που έχουν γίνει γνωστές:
—Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του Νταβός για το 2024;
Για τη φετινή συνάντηση, το WEF επικεντρώνεται επί του παρόντος στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης σε μια εποχή ταχείας αλλαγής και αυξημένου κατακερματισμού. Για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε μια τέτοια βαθιά αναστάτωση, το WEF θα επιδιώξει να ξεκινήσει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε τρία θεμελιώδη επίπεδα: στο μέλλον, εντός των κοινωνιών και μεταξύ των εθνών.
- Επίτευξη ασφάλειας και συνεργασίας σε έναν κατακερματισμένο κόσμο. Ο κόσμος αναμετράται με νέες συγκεντρώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, που περιπλέκονται από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις σε πολλαπλά μέτωπα. Φέτος στο Νταβός,το WEF και άλλοι ενδιαφερόμενοι θα συνεργαστούν για να κατανοήσουν τις αποχρώσεις των μεταβαλλόμενων παγκόσμιων αλληλεξαρτήσεων - και πώς μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.
- Ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για μια νέα εποχή. Ένα νέο οικονομικό πλαίσιο είναι εδώ, που πηγάζει από την αυξανόμενη γεωπολιτική αστάθεια και την κλιματική κρίση, καθώς και από την επιτάχυνση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία των πολιτών πρέπει να συνεργαστούν δημιουργικά.
- Η τεχνητή νοημοσύνη ως κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία. Το έτος 2023 ήταν το έτος της τεχνητής νοημοσύνης (gen AI). Καθώς όλο και περισσότερες κυβερνήσεις και εταιρείες αρχίζουν να σχεδιάζουν και να αναπτύσσουν εργαλεία gen AI, η συνεργασία μεταξύ οργανισμών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι η μετάβαση προς το μέλλον της τεχνολογίας θα είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή και δίκαιη.
- Μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για το κλίμα, τη φύση και την ενέργεια. Η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα είναι από τα κύρια σημεία συζήτησης και αντιμετώπισής του έως το 2050, παρέχοντας ταυτόχρονα πρόσβαση χωρίς αποκλεισμούς στην ενέργεια, τα τρόφιμα και το νερό.
Με πληροφορίες από Reuters, Guardian, Bloomberg.com