Το Ισραήλ και η Χαμάς βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για εκεχειρία 30 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι αναφέρει το Reuters αλλά ο Λευκός Οίκος διαμηνύει ότι δεν είναι κοντά στο επίπεδο των «διαπραγματεύσεων».
Από τις 28 Δεκεμβρίου, το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος, συμμετέχουν σε διπλωματικές συζητήσεις για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με στόχο την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και την παύση των εχθροπραξιών. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι να επιτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο Λευκός Οίκος, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ και η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αιγύπτου δεν έχουν επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του Reuters.
Από την πλευρά του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κίρμπι δήλωσε χθες πως οι συνεχιζόμενες συνομιλίες για την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επίπεδο των «διαπραγματεύσεων». Ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για συγκεκριμένα θέματα που συζητήθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της εκεχειρίας.
Ωστόσο, είπε ότι οι ΗΠΑ θα ήταν «απολύτως» σύμφωνες με τη διακοπή των εχθροπραξιών με διάρκεια περισσότερο από μία εβδομάδα, όπως έγινε την προηγούμενη φορά, προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι. «Αυτό θα μας έδινε την ευκαιρία να βγάλουμε όλους τους ομήρους. Θα υποστηρίξουμε απόλυτα μια ανθρωπιστική παύση μεγαλύτερης διάρκειας από μία εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκουρκ, βρισκόταν στο Κάιρο και θα ταξιδέψει στην περιοχή για «ενεργές» συζητήσεις σχετικά με τη διασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων και την εξασφάλιση μιας ανθρωπιστικής παύσης.
Να σημειωθεί πως οι διπλωματικές συζητήσεις γύρω από μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι ιδιαίτερα έντονες. Το Κατάρ είπε την Τρίτη ότι «είχε παρουσιάσει ιδέες και στις δύο πλευρές» και συμπλήρωσε πως «λαμβάνουμε συνεχώς απαντήσεις επίσης και από τις δύο πλευρές, κάτι που από μόνο του αποτελεί λόγο αισιοδοξίας».
Λωρίδα της Γάζας: Κλειστή η οδός διαφυγής προς τη Ράφα
Στο μεταξύ μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τη Χαν Γιουνίς να βρίσκεται στο επίκεντρο, περιοχή στην οποία έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Την Τρίτη ισραηλινά άρματα μάχης έκλεισαν τον δρόμο από τη Χαν Γιουνίς προς τις ακτές της Μεσογείου, εμποδίζοντας την οδό διαφυγής για τους αμάχους που προσπαθούν να φτάσουν στη Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Τη Δευτέρα, 21 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δύο επεισόδια, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών του ισραηλινού στρατού στη Γάζα από τα τέλη Οκτωβρίου σε 220. Πρόκειται για την πιο φονική ημέρα για τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου, όπου ξεκίνησε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι τελευταίοι θάνατοι ώθησαν Ισραηλινούς αξιωματούχους να επαναλάβουν ότι οι στόχοι του πολέμου εναντίον της Χαμάς παραμένουν αμετάβλητοι και ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την απελευθέρωση περισσότερων από 100 ομήρων. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως «στο όνομα των ηρώων μας και για χάρη της ζωής μας δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την απόλυτη νίκη».
Υπενθυμίζεται πως στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι «ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας υφίσταται καταστροφές σε πρωτόγνωρη κλίμακα στην πρόσφατη ιστορία». Συμπλήρωσε πως «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», ενώ κατήγγειλε την αντίθεση του Ισραήλ στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους που θα υπήρχε δίπλα στο Ισραήλ.
Με πληροφορίες από Reuters/CNN