Η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη.
Ένα από τα συμπεράσματα που εξήγαγε η σχετική έρευνα είναι ότι η πιο σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου επέρχεται μετά την πρώτη δεκαετία της διακοπής του καπνίσματος. Πάντως, οι πιθανότητες εμφάνισής του μειώθηκαν στο μισό στα άτομα που το έκοψαν για τουλάχιστον 15 χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που συνέχισαν να καπνίζουν. Ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα μειώθηκε περαιτέρω και ταχύτερα, ιδίως σε όσους έκοψαν το τσιγάρο πριν από τη μέση ηλικία.
Οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα από σχεδόν 3 εκατομμύρια Κορεάτες, οι οποίοι έκαναν εξετάσεις από το 2002 και μετά και κατέγραψαν περιπτώσεις καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των όγκων του πνεύμονα, του ήπατος, του στομάχου και του παχέος εντέρου μέχρι το 2019. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, σχεδόν 200.000 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με καρκίνο.
«Ανεξάρτητα από την ηλικία, η διακοπή του καπνίσματος έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ιδίως του πνεύμονα, με την έγκαιρη διακοπή του καπνίσματος πριν από τη μέση ηλικία να οδηγεί σε σημαντική μείωση», δήλωσε ο Δρ Jin-Kyoung Oh, επικεφαλής της μελέτης στο Εθνικό Κέντρο Καρκίνου κοντά στη Σεούλ. Μετά από μια μέση παρακολούθηση 13 ετών και πέντε μηνών, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μεταξύ των ατόμων που διέκοψαν το κάπνισμα μειώθηκε κατά 42%, ενώ μειώσεις σε μικρότερο ποσοστό, κατά 27%, 20% και 14% καταγράφηκαν για τον καρκίνο του ήπατος, του παχέος εντέρου και του στομάχου αντίστοιχα, σε σύγκριση με εκείνους που συνέχισαν το κάπνισμα. Οι λεπτομέρειες δημοσιεύθηκαν στο Jama Network Open.
Το κάπνισμα προκαλεί τουλάχιστον 15 διαφορετικούς καρκίνους, που επηρεάζουν τους πνεύμονες, την ουροδόχο κύστη, το στομάχι και τα έντερα και όργανα, όπως τα νεφρά και το συκώτι. Σύμφωνα με τη μελέτη, στους καπνιστές που το διέκοψαν πριν από την ηλικία των 50 ετών ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώθηκε κατά 57% κατά την περίοδο παρακολούθησης σε σύγκριση με εκείνους που συνέχισαν να καπνίζουν. Όσοι διέκοψαν το κάπνισμα στα 50 ή σε μεγαλύτερη ηλικία παρουσίασαν 40% μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
«Η διακοπή του καπνίσματος, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία», δήλωσε ο Dr Oh στον Guardian. «Τα άτομα που διέκοψαν το κάπνισμα μετά τη μέση ηλικία είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα σε σύγκριση με όσους συνέχισαν το κάπνισμα. Μην νομίζετε ότι είναι πολύ αργά. Σας ενθαρρύνουμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε το ταξίδι σας για τη διακοπή του καπνίσματος».
«Η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει δύο κρίσιμα γεγονότα», δήλωσε ο Robert West, ομότιμος καθηγητής ψυχολογίας της υγείας στο University College του Λονδίνου και ειδικός στον εθισμό. Το ένα είναι ότι μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου σε σχέση με τη συνέχιση του καπνίσματος. Το άλλο είναι ότι η μείωση είναι μεγαλύτερη για όσους το κόβουν σε νεότερη ηλικία.
Με πληροφορίες από Guardian