ΕΙΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ νοσταλγία, είτε για αντίδραση στη σύγχρονη κουλτούρα της ευεξίας, είτε για κάποια εκδήλωση υπαρξιακού άγχους, το τσιγάρο εμφανίζει ξαφνικά μια διάχυτη παρουσία στην τέχνη, το ντιζάιν, ακόμη και στο φαγητό. Η συλλέκτρια και επιμελήτρια Beth Rudin DeWoody, 71 ετών, λέει ότι οι νέοι καλλιτέχνες «επιστρέφουν στις παλιές εικόνες των τσιγάρων στις διαφημίσεις και τις ταινίες της δεκαετίας του '60 και του '70 που είναι τόσο εντυπωσιακές και glamorous – αν αφαιρέσεις φυσικά το πραγματικό δηλητήριο του τσιγάρου».
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ίδια επιμελήθηκε μια έκθεση με θέμα το τσιγάρο στον ιδιωτικό της χώρο τέχνης, το Bunker, στο West Palm Beach της Φλόριντα, η οποία περιλάμβανε έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως οι ζωγράφοι Ana Benaroya και Danielle McKinney, καθώς και έργα-σταθμούς όπως το σχέδιο του Claes Oldenburg "Design for a Bowling Alley in the Form of Cigarette and Smoke" (1968).
Οι φωτογραφίες της με τις συγκεκριμένες «λιχουδιές» – κατασκευασμένες από μελομακάρονα, κουλούρι βουτηγμένο σε λευκή σοκολάτα και γκρίζα ζάχαρη άχνη – έγιναν viral, εμπνέοντας πολλούς μιμητές, συμπεριλαμβανομένου του Heim, ο οποίος αναδημιούργησε τα μπισκότα για ένα άλλο πάρτι.
«Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το τσιγάρο αποτελεί ένα εικαστικό αντικείμενο», λέει ο Todd Heim, γνωστός στο Instagram από το drag alter ego του, Steak Diane. «Είναι το φετίχ της μόδας της για τα πάρτι».
Για τα Χριστούγεννα, η φίλη του Lydia Cambron, η 40χρονη store designer της εταιρείας επίπλων MillerKnoll στη Νέα Υόρκη, έφτιαξε μπισκότα που έμοιαζαν με σταχτοδοχεία γεμάτα με τσιγάρα. Οι φωτογραφίες της με τις συγκεκριμένες «λιχουδιές» –κατασκευασμένες από μελομακάρονα, κουλούρι βουτηγμένο σε λευκή σοκολάτα και γκρίζα ζάχαρη άχνη– έγιναν viral, εμπνέοντας πολλούς μιμητές, συμπεριλαμβανομένου του Heim, ο οποίος αναδημιούργησε τα μπισκότα για ένα άλλο πάρτι.
«Τα βάλαμε δίπλα σε ένα μπολ με αληθινά τσιγάρα», λέει ο 34χρονος, του οποίου η πρόσφατη σειρά ειδών τραπεζιού, Chez Diane, περιλαμβάνει σουβέρ κεντημένα με τσιγάρα που εμπνεύστηκε από την παιδική του ηλικία στην Αϊόβα, όπου οι γονείς και οι παππούδες του κάπνιζαν αρειμανίως στο τραπέζι του δείπνου. «Ναι, είναι κακό για την υγεία μας, αλλά νομίζω ότι όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το άτμισμα είναι μάλλον χειρότερο από το τσιγάρο», λέει. «Και ζούμε σε μια εποχή που υπάρχουν πολλά κακά πράγματα για την υγεία μας, τα οποία είναι πέρα από τον έλεγχό μας».
Αυτήν τη στάση υιοθετεί και ο Daniel E. Soares, 29 ετών, ιδιοκτήτης της εταιρείας catering Alimentari Flaneur στη Νέα Υόρκη, με πελάτες όπως το Goop. Μαζί με τα τυριά και τα αλλαντικά, περιλαμβάνει σχεδόν πάντα μια πιατέλα με σύκα, διανθισμένη με δεκάδες σκόρπια τσιγάρα Marlboro Gold. «Τις περισσότερες φορές, ο κόσμος γελάει και τρώει γύρω απ’ αυτά», λέει.
«Αλλά τα τσιγάρα δεν χρειάζεται να καπνίζονται για να στείλουν το μήνυμα ότι είναι ΟΚ να κάνεις παρασπονδίες πού και πού». Από τη μεριά της, η Βρετανίδα κεραμίστρια Alma Berrow, 31 ετών, η οποία φιλοτεχνεί απεικονίσεις ξεχειλισμένων σταχτοδοχείων, καθώς και μπαστουνάκια βουτύρου με αποτσίγαρα μέσα τους, έλκεται από την ανατρεπτική ιδιότητα των τσιγάρων. «Κολλημένα στη μέση του τραπεζιού, μπορεί να έχουν μια δόση αναρχίας», λέει. «Τα κάνω όμως γυαλιστερά, χρησιμοποιώντας λίγο χρυσό τελείωμα, ώστε να μοιάζουν με καραμέλα - και να μην έχουν καμία από τη δυσοσμία των τσιγάρων στην πραγματική ζωή».
Με στοιχεία από The New York Times Style Magazine