Γιατί οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να κόψουν το τσιγάρο

Γιατί οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να κόψουν το τσιγάρο Facebook Twitter
0

ΕΙΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ νοσταλγία, είτε για αντίδραση στη σύγχρονη κουλτούρα της ευεξίας, είτε για κάποια εκδήλωση υπαρξιακού άγχους, το τσιγάρο εμφανίζει ξαφνικά μια διάχυτη παρουσία στην τέχνη, το ντιζάιν, ακόμη και στο φαγητό. Η συλλέκτρια και επιμελήτρια Beth Rudin DeWoody, 71 ετών, λέει ότι οι νέοι καλλιτέχνες «επιστρέφουν στις παλιές εικόνες των τσιγάρων στις διαφημίσεις και τις ταινίες της δεκαετίας του '60 και του '70 που είναι τόσο εντυπωσιακές και glamorous – αν αφαιρέσεις φυσικά το πραγματικό δηλητήριο του τσιγάρου».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ίδια επιμελήθηκε μια έκθεση με θέμα το τσιγάρο στον ιδιωτικό της χώρο τέχνης, το Bunker, στο West Palm Beach της Φλόριντα, η οποία περιλάμβανε έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως οι ζωγράφοι Ana Benaroya και Danielle McKinney, καθώς και έργα-σταθμούς όπως το σχέδιο του Claes Oldenburg "Design for a Bowling Alley in the Form of Cigarette and Smoke" (1968).

Οι φωτογραφίες της με τις συγκεκριμένες «λιχουδιές» – κατασκευασμένες από μελομακάρονα, κουλούρι βουτηγμένο σε λευκή σοκολάτα και γκρίζα ζάχαρη άχνη – έγιναν viral, εμπνέοντας πολλούς μιμητές, συμπεριλαμβανομένου του Heim, ο οποίος αναδημιούργησε τα μπισκότα για ένα άλλο πάρτι.

«Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το τσιγάρο αποτελεί ένα εικαστικό αντικείμενο», λέει ο Todd Heim, γνωστός στο Instagram από το drag alter ego του, Steak Diane. «Είναι το φετίχ της μόδας της για τα πάρτι».

Για τα Χριστούγεννα, η φίλη του Lydia Cambron, η 40χρονη store designer της εταιρείας επίπλων MillerKnoll στη Νέα Υόρκη, έφτιαξε μπισκότα που έμοιαζαν με σταχτοδοχεία γεμάτα με τσιγάρα. Οι φωτογραφίες της με τις συγκεκριμένες «λιχουδιές» –κατασκευασμένες από μελομακάρονα, κουλούρι βουτηγμένο σε λευκή σοκολάτα και γκρίζα ζάχαρη άχνη– έγιναν viral, εμπνέοντας πολλούς μιμητές, συμπεριλαμβανομένου του Heim, ο οποίος αναδημιούργησε τα μπισκότα για ένα άλλο πάρτι.

«Τα βάλαμε δίπλα σε ένα μπολ με αληθινά τσιγάρα», λέει ο 34χρονος, του οποίου η πρόσφατη σειρά ειδών τραπεζιού, Chez Diane, περιλαμβάνει σουβέρ κεντημένα με τσιγάρα που εμπνεύστηκε από την παιδική του ηλικία στην Αϊόβα, όπου οι γονείς και οι παππούδες του κάπνιζαν αρειμανίως στο τραπέζι του δείπνου. «Ναι, είναι κακό για την υγεία μας, αλλά νομίζω ότι όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το άτμισμα είναι μάλλον χειρότερο από το τσιγάρο», λέει. «Και ζούμε σε μια εποχή που υπάρχουν πολλά κακά πράγματα για την υγεία μας, τα οποία είναι πέρα από τον έλεγχό μας».

Αυτήν τη στάση υιοθετεί και ο Daniel E. Soares, 29 ετών, ιδιοκτήτης της εταιρείας catering Alimentari Flaneur στη Νέα Υόρκη, με πελάτες όπως το Goop. Μαζί με τα τυριά και τα αλλαντικά, περιλαμβάνει σχεδόν πάντα μια πιατέλα με σύκα, διανθισμένη με δεκάδες σκόρπια τσιγάρα Marlboro Gold. «Τις περισσότερες φορές, ο κόσμος γελάει και τρώει γύρω απ’ αυτά», λέει.

«Αλλά τα τσιγάρα δεν χρειάζεται να καπνίζονται για να στείλουν το μήνυμα ότι είναι ΟΚ να κάνεις παρασπονδίες πού και πού». Από τη μεριά της, η Βρετανίδα κεραμίστρια Alma Berrow, 31 ετών, η οποία φιλοτεχνεί απεικονίσεις ξεχειλισμένων σταχτοδοχείων, καθώς και μπαστουνάκια βουτύρου με αποτσίγαρα μέσα τους, έλκεται από την ανατρεπτική ιδιότητα των τσιγάρων. «Κολλημένα στη μέση του τραπεζιού, μπορεί να έχουν μια δόση αναρχίας», λέει. «Τα κάνω όμως γυαλιστερά, χρησιμοποιώντας λίγο χρυσό τελείωμα, ώστε να μοιάζουν με καραμέλα - και να μην έχουν καμία από τη δυσοσμία των τσιγάρων στην πραγματική ζωή».

Με στοιχεία από The New York Times Style Magazine

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Design / Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners Architecture, μας ξεναγεί στο νέο του πρότζεκτ το οποίο θυμίζει τοπίο πριν από τη μεγάλη αστικοποίηση, με τη φύση πανταχού παρούσα
THE LIFO TEAM
H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Creative Minds / H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Ο Άλεξ Κάβδας συζητά με την Καλλίνα Κυρατσούλη, Head of Creative στη Soho Square Athens και τον Χρήστο Κουτσούκο, Executive Creative Director στην Cream, για τη σημασία της δημιουργικότητας αλλά και το πώς μία καλή ιδέα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, στο πλαίσιο του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς podcast «Creative Minds», με την υποστήριξη των βραβείων Ermis Awards.