CNN, BBC και Wall Street Journal κατά του Τάκερ Κάρλσον: Ο Πούτιν δίνει συνέντευξη στον προπαγανδιστή

Η Μόσχα επιβεβαιώνει τη συνέντευξη του Πούτιν στον Τάκερ Κάρλσον- Αντιδράσεις περί προπαγάνδας Facebook Twitter
Φωτ.: Χ
0

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, παραχώρησε συνέντευξη στον Αμερικανό τηλεοπτικό παρουσιαστή Τάκερ Κάρλσον την Τρίτη, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, υποστηρίζοντας ότι «προγραμματίστηκε επειδή η προσέγγιση του δημοσιογράφου διαφέρει από τη μονόπλευρη ενημέρωση πολλών παραδοσιακών δυτικών ειδησεογραφικών μέσων».

Η συνέντευξη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν πιθανό να μεταδοθεί την Πέμπτη, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, που επικαλείται δημοσιεύματα της Wall Street Journal. Οι εικασίες αυξάνονταν εδώ και ημέρες ότι ο Κάρλσον, ο οποίος απολύθηκε από το Fox, καθώς «θεωρούσε τον εαυτό του πιο σημαντικό από ό,τι είναι», ταξίδεψε στη ρωσική πρωτεύουσα για να συναντήσει τον Πούτιν, τα επιχειρήματα του οποίου για την εισβολή στην Ουκρανία, όπως λέει, πρέπει να ακουστούν στο αμερικανικό κοινό.

Ωστόσο, η μετάβαση του Κάρλσον στην Μόσχα, η οποία φέρεται να περιλαμβάνει επισκέψεις στο μπαλέτο Μπολσόι και δείπνο σε εκλεκτά εστιατόρια, έχει προκαλέσει αντιδράσεις ότι λειτουργεί ως εργαλείο προπαγάνδας του Πούτιν, τον οποίο έχει συχνά υπερασπιστεί. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, εν τω μεταξύ, χαιρέτισαν τον Κάρλσον ως μια διασημότητα «που λέει την αλήθεια».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν προσπαθούν πλέον να εμφανίζονται αμερόληπτα στις αναφορές τους για τη Ρωσία και δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν έχει καμία διάθεση να επικοινωνήσει απευθείας με πρωτογενείς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης.«Όταν πρόκειται για τις χώρες της Δύσης, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, τα τηλεοπτικά κανάλια και οι μεγάλες εφημερίδες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καυχηθούν ότι προσπαθούν έστω να φαίνονται αμερόληπτα όσον αφορά την κάλυψη», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Όλα αυτά είναι μέσα ενημέρωσης που παίρνουν μια εξαιρετικά μονόπλευρη θέση. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία επιθυμία να επικοινωνήσουμε με τέτοια μέσα ενημέρωσης, και αυτό δεν έχει σχεδόν κανένα νόημα και είναι απίθανο να είναι χρήσιμο» συμπλήρωσε. 

Όταν ρωτήθηκε ευθέως γιατί ο Πούτιν παραχώρησε συνέντευξη στον Κάρλσον, ο Πεσκόφ είπε για τον πρώην παρουσιαστή του Fox News ότι «η θέση του είναι διαφορετική από τους άλλους. Δεν είναι σε καμία περίπτωση φιλορωσική, δεν είναι φιλο-ουκρανική - είναι φιλοαμερικανική, αλλά τουλάχιστον έρχεται σε αντίθεση με τη θέση των παραδοσιακών αγγλοσαξονικών μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Τι υποστηρίζει ο ίδιος ο Κάρλσον για τη συνέντευξή του με τον Πούτιν 

Σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) το απόγευμα της Τρίτης, ο Κάρλσον παρουσίασε την επικείμενη συνέντευξη με τον Πούτιν ως μια ευκαιρία για το αμερικανικό κοινό να δει την «αλήθεια» του πολέμου στην Ουκρανία. Συμπλήρωσε ότι η συνέντευξη θα είναι στη δική του ιστοσελίδα και θα αναρτηθεί «χωρίς λογοκρισία» από τον ιδιοκτήτη του X, Elon Musk.

«Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν έχουν ιδέα γιατί ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία ή ποιοι είναι οι στόχοι του τώρα», είπε ο Κάρλσον στο τετράλεπτο βίντεο που καταγράφηκε στη Μόσχα. «Δεν έχετε ακούσει ποτέ τη φωνή του. Αυτό είναι λάθος. Οι Αμερικανοί έχουν το δικαίωμα να μάθουν ό,τι μπορούν για έναν πόλεμο στον οποίο εμπλέκονται και έχουμε το δικαίωμα να τους το πούμε», συνέχισε.

«Οι δυτικές κυβερνήσεις, αντίθετα, θα κάνουν σίγουρα ό,τι μπορούν για να λογοκρίνουν αυτό το βίντεο. Φοβούνται τις πληροφορίες που δεν μπορούν να ελέγξουν». Ο Κάρλσον, η πτώση του οποίου στο Fox ακολούθησε την on air ενίσχυση των ψεμάτων του Ντόναλντ Τραμπ ότι η ήττα του στις εκλογές του 2020 ήταν δόλια, αναλήθειες που τελικά κόστισαν στο Fox 787,5 εκατ. δολάρια σε μια αγωγή δυσφήμισης που άσκησε η εταιρεία Dominion Voting Systems, ισχυρίστηκε επίσης ότι οι Αμερικανοί ήταν «απληροφόρητοι» σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου και δεν είχαν «καμία πραγματική ιδέα για το τι συμβαίνει σε αυτή την περιοχή».

Μετά την αποχώρησή του από το Fox, ο Κάρλσον έχει μεταφέρει την εκπομπή στο X, όπου οι εκπομπές του - οι οποίες έχουν συμπεριλάβει εικασίες για UFO μεταξύ άλλων θεμάτων - είναι συχνά συνωμοσιολογικές και έχουν συμπεριλάβει τμήματα για αμφιλεγόμενες προσωπικότητες όπως ο Άντριου Τέιτ.

Αντιδράσεις για την επικείμενη συνέντευξη 

«Πιστεύει πραγματικά ο Τάκερ ότι εμείς οι δημοσιογράφοι δεν προσπαθούμε να πάρουμε συνέντευξη από τον πρόεδρο Πούτιν κάθε μέρα μετά την εισβολή του στην Ουκρανία;» Η Κριστιάν Αμανπούρ, παρουσιάστρια του CNN, καταφέρθηκε εναντίον του Τάκερ Κάρλσον στο Χ. «Είναι παράλογο - θα συνεχίσουμε να ζητάμε συνέντευξη, όπως κάνουμε εδώ και χρόνια».

Παρομοίως, ο συντάκτης του BBC για τη Ρωσία, Στιβ Ρόζενμπεργκ, έγραψε ότι το BBC «έχει υποβάλει αρκετά αιτήματα στο Κρεμλίνο τους τελευταίους 18 μήνες. Πάντα παίρναμε ένα 'όχι' για εμάς».

«Καημένε, καημένε Βλαντιμίρ Πούτιν», ειρωνεύτηκε ο επικεφαλής ανταποκριτής εξωτερικών σχέσεων της Wall Street Journal, Γιάροσλαβ Τροφίμοφ, επίσης στο Χ. «Μέχρι τώρα, κανείς στη Δύση δεν είχε την ευκαιρία να τον ακούσει να εξηγεί όλους τους εξαιρετικούς λόγους για τους οποίους έπρεπε να εισβάλει στην Ουκρανία».

«Η συνέντευξη του Κάρλσον είναι διαφορετική γιατί δεν είναι δημοσιογράφος, είναι προπαγανδιστής, με ιστορικό στο να βοηθάει τους απολυταρχικούς να κρύβουν τη διαφθορά» υποστήριξε η Άν Απλμπάουμ, Αμερικανίδα δημοσιογράφος και ιστορικός. 

«Λέει ότι παίρνει συνέντευξη από τον Πούτιν επειδή η ελευθερία του λόγου είναι το γενέθλιο δικαίωμα των Αμερικανών», έγραψε η ανταποκρίτρια του BBC στην Ανατολική Ευρώπη Σάρα Ρέινσφορντ, η οποία εκδιώχθηκε από τη Ρωσία το 2021, αφού κηρύχθηκε απειλή για την εθνική ασφάλεια. «Υποθέτω ότι γνωρίζει ότι ο Πούτιν έκανε έγκλημα το να λέει κανείς την αλήθεια για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία; Ότι οι ανεξάρτητοι Ρώσοι δημοσιογράφοι έφυγαν για να αποφύγουν τη φυλακή;» κατέληξε. 

Με πληροφορίες από Guardian, Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Διεθνή / Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Η Wall Street Journal εξηγεί πώς τα μέλη της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στην «καθημερινή ζωή» στον Λίβανο, σε πολυσύχναστα μέρη και τι σημαίνει αυτό για την επίθεση
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Αποκαλύψεις για τους τρόπους με τους οποίους προσέγγιζε τους συνεργούς του ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό στη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ βίαζε νεαρές υπαλλήλους του: «Καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα»

Διεθνή / Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ βίαζε νεαρές υπαλλήλους του: «Καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα»

Επέλεγε γυναίκες που του άρεσαν κάνοντας βόλτα στο πολυκατάστημα και τις «μετέθετε» στον όροφό του για να τις παρενοχλεί - «Ήταν κοινό μυστικό», λένε πρώην εργαζόμενοι του μεγιστάνα των Harrods
LIFO NEWSROOM
Ιρανοί χάκερ έστειλαν στον Μπάιντεν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Διεθνή / Ιρανοί χάκερ έστειλαν στον Μπάιντεν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες, χάκερ έχουν επίσης προσπαθήσει να διαρρεύσουν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ σε μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν κατονόμασαν
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινός στρατολογήθηκε από το Ιράν για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου λέει η Shin Bet

Διεθνή / Ισραηλινός στρατολογήθηκε από το Ιράν για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου, λέει η Shin Bet

Στην σκιά των τελευταίων γεγονότων η εθνική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ δημοσιοποίησε λεπτομέρειες σχετικά με σχέδιο δολοφονίας Νετανιάχου και άλλων αξιωματούχων - Οι μυστικές συναντήσεις και η αμοιβή του κατηγορούμενου επιχειρηματία
LIFO NEWSROOM