Το Ισραήλ έτοιμο για επίθεση εναντίον της Χαμάς στη Ράφα - «Και οι άμαχοι πού θα πάνε; Στο φεγγάρι;» ρωτούν από την ΕΕ

Διεθνής πίεση και διπλωματικός πυρετός για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς - Ανησυχία για τους αμάχους στη Ράφα Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Συναντήσεις επί συναντήσεων, διπλωματικός πυρετός και διεθνής πίεση. Αυτά περιλαμβάνει το μενού της σημερινής ημέρας, καθώς εντείνεται η προσπάθεια ώστε να συναφθεί συμφωνία για νέα εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Στόχος αυτής της συμφωνίας θα είναι να απελευθερωθούν κι άλλοι όμηροι από τους Ισραηλινούς που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή εντείνεται η ανησυχία για επικείμενη επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά της συνοριακής Ράφα, στην οποία έχουν συρρεύσει όσοι Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στον βορρά, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιθέσεις εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και της Χαμάς.

Σε κλίμα που προφανώς δεν προμηνύει την συμφωνία για εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε προ ημερών τον στρατό του να προετοιμαστεί να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχουν στοιβαχτεί 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι, με άλλα λόγια ο μισός και πλέον πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, για να σωθούν από τον πόλεμο που μαίνεται για τέσσερις και πλέον μήνες. ο Νετανιάχου επανέλαβε χθες Δευτέρα πως είναι αποφασισμένος να συνεχίσει «τη στρατιωτική πίεση ως την ολοκληρωτική νίκη» επί της Χαμάς, της οποίας η Ράφα είναι κατ’ αυτόν το «τελευταίο οχυρό», και για να απελευθερωθούν «όλοι οι όμηροι». Μερικές ώρες νωρίτερα, ο στρατός απελευθέρωνε δυο ομήρους, Ισραηλινοαργεντινούς, στη Ράφα, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων, που συνοδεύτηκε από σφοδρούς βομβαρδισμούς οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε περίπου εκατό ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών (CIA), Ρίτσαρντ Μπερνς, αναμένεται εντός της ημέρας να φτάσει στο Κάιρο, όπου με τη μεσολάβηση του Κατάρ, θα συμμετάσχει σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων, με βασικό στόχο κυρίως την απελευθέρωση ομήρων, τους οποίους συνεχίζει να κρατά σε άγνωστες τοποθεσίες εντός του θύλακα η οργάνωση.

Πριν την εκεχειρία, ο Αμπντάλα, ζητά να εξασφαλιστεί η τύχη των ομήρων

Από τη δική τους πλευρά οι ΗΠΑ επιμένουν να μεταδίδουν το μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι τάσσονται εναντίον οποιασδήποτε επιχείρησης ευρείας κλίμακας, η οποία δεν περιλαμβάνει λύση για τους παγιδευμένους στη Ράφα αμάχους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε συνομιλία που είχε χτες τη Δευτέρα με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β', αξίωσε από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «αξιόπιστο» σχέδιο που να εξασφαλίζει το ότι προ της έναρξης της επίθεσης από πλευράς Ισραήλ θα έχουν παρθεί μέτρα για να προστατευθούν οι άμαχοι Πλαιστίνιοι.

Ο Ιορδανός μονάρχης τόνισε πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα», όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι ήδη «αφόρητη». Παράλληλα απηύθυνε κάλεσε να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός», «άμεση» και «διαρκής», στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι ΗΠΑ εργάζονται για (να συναφθεί) συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς που θα φέρει άμεσα περίοδο ηρεμίας τουλάχιστον έξι εβδομάδων στη Γάζα», είπε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, η κυβέρνηση του οποίου εξακολουθεί να απορρίπτει κάθε συζήτηση περί κατάπαυσης του πυρός άνευ όρων και επ’ αόριστον. Την περίοδο αυτή μπορεί να συμφωνηθεί «κάτι με μεγαλύτερη διάρκεια», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν. 

Η κατάσταση των δύο ομήρων που απελευθερώθηκαν χθες χαρακτηρίστηκε σταθερή. Μετά, όμως, από 128 ημέρες που πέρασαν αιχμάλωτοι στα υπόγεια κρησφύγετα της Χαμάς, ο Φερνάντο Μαρμάν, 60 ετών, και ο Λουίς Αρ, 70 ετών, έχουν «προφανείς ενδείξεις» έλλειψης «ιατρικής φροντίδας», δήλωσε μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου κοντά στο Τελ Αβίβ όπου εισήχθησαν. «Είμαστε ευτυχείς σήμερα, αλλά δεν έχουμε νικήσει. Αυτός δεν είναι παρά ένας σταθμός ακόμη προς την επιστροφή στο σπίτι» των ομήρων, είπε ο Ίνταν Μπεχεράνο, γαμπρός του Λουίς Αρ.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, πάνω από 130 όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας, όμως προ ημερών ο εκπρόσωπος των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF), Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε πως 31 εξ αυτών είναι νεκροί.

«Εκτοπισμός»

Θέλοντας να κατευνάσει τις ανησυχίες και τους φόβους γύρω από τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι άμαχοι, που έχουν άθελά τους μετατρέψει τη μεθοριακή Ράφα σε έναν τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό, στην περίπτωση επίθεσης από το Ισραήλ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαβεβαίωσε την Κυριακή πως το Ισραήλ θα προσφέρει στους αμάχους «ασφαλή διέλευση» για να φύγουν από τη Ράφα. Δεν αποσαφήνισε ωστόσο αν θα η διέλευση θα είναι προς τον διαλυμένο βορρά, προς την έρημο Νεγκέβ ή προς την Αίγυπτο.

«Θα απομακρύνουν εσπευσμένα» τον παλαιστινιακό πληθυσμού «πού; Στο φεγγάρι;» διερωτήθηκε στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζοζέπ Μπορέλ. Ο ΟΗΕ δεν πρόκειται ούτε να δεχθεί, ούτε να συμπράξει στον «εξαναγκαστικό εκτοπισμό του πληθυσμού» που έχει καταφύγει στη Ράφα, τόνισε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τους ηγέτες που έχουν επικρίνει εντονότερο το Ισραήλ από την έναρξη των επιχειρήσεών του στη Λωρίδα της Γάζας, αναμένεται σήμερα στο Ντουμπάι και αύριο Τετάρτη στο Κάιρο.

Η προοπτική της επίθεσης στη Ράφα είναι «τρομακτική», τόνισε από την πλευρά του ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ, ενώ ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν δήλωσε «βαθιά ανήσυχος» για την τύχη των αμάχων.

Η Χαμάς προειδοποίησε προχθές Κυριακή ότι ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα «τορπίλιζε» οποιαδήποτε συμφωνία για τους ομήρους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως η σύναψη συμφωνίας για νέα ανακωχή θα είχε «τεράστια» οφέλη, τόσο διότι θα επιτρέψει να αφεθούν ελεύθεροι όμηροι, όσο και επειδή θα διανεμηθεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ