Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει εθελοντικά την παραγωγή της κατά 471.000 βαρέλια ημερησίως στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2024, προκειμένου να συμβάλει στη στήριξη των παγκόσμιων τιμών πετρελαίου.
Η απόφαση μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, πάρθηκε κατόπιν συντονισμού και με τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αλεξάντρ Νόβακ, του αρμόδιου για την ενέργεια αντιπροέδρου της Ρωσίας, θα τεθεί σε εφαρμογή μια «επιπλέον» εθελοντική μείωση της παραγωγής της κατά 350.000 βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο. Η μείωση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες καθώς τον Μάϊο η ημερήσια παραγωγή θα πέσει κατά 400.000 βαρέλια και κατά 471.000 τον Ιούνιο.
Σε σχέση με τις εξαγωγές του «μαύρου χρυσού», σύμφωνα και πάλι με τον Ρώσο αξιωματούχο, θα πραγματοποιηθεί και πάλι μείωση αυτή τη φορά στα «121.000 βαρέλια την ημέρα» τον Απρίλιο και στα «71.000» για τον μήνα Μάιο. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η συγκεκριμένη εθελοντική μείωση έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα που είχε γίνει από τη Ρωσία τον Απρίλιο του 2023 και είναι σε ισχύ μέχρι και το τέλος της φετινής χρονιάς.
«Έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες προφύλαξης που αναπτύσσονται από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ με στόχο να υποστηριχθεί η σταθερότητα και η ισορροπία των πετρελαϊκών αγορών», αναφέρει ο Αλεξάντρ Νόβακ στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την κυβέρνηση της Ρωσίας.
Η πολιτική της Ρωσίας ως πετρελαιοπαραγωγός χώρα
Η Ρωσία, βασικό στέλεχος της συμμαχίας των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο, τους τελευταίους μήνες έχει προχωρήσει στην άσκηση μιας πολιτικής που έχει στόχο να σταματήσει την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Αυτό συμβαίνει διότι παρά το γεγονός ότι η πώληση των υδρογονανθράκων είναι λιγότερη σημαντική για την οικονομία της χώρας από ότι ήταν πριν την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία, τα έσοδα από το πετρέλαιο εξακολουθούν να είναι σημαντικά για την Ρωσία. Αυτό συμβαίνει ειδικά τη στιγμή που η οικονομία της είναι προσανατολισμένη προς την πολεμική σύρραξη με την Ουκρανία.
Από την πλευρά τους, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στον πόλεμο που διεξάγεται εδώ και πάνω από δύο χρόνια έχουν επιβάλλει βαριές κυρώσεις στην Ρωσία με στόχο κυρίως τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας. Λόγω των κυρώσεων η Μόσχα έχει αι αναγκασγκαστεί να επαναπροσανατολίσει τις εξαγωγές της προς την Ασία με έμφαση στην Ινδία και την Κίνα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP