Ιλιγγιώδη κέρδη 281 δισ. για τις 5 μεγαλύτερες πετρελαϊκές του κόσμου μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές του κόσμου έχουν κέρδη 281 δισ. από την εισβολή στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Οι πέντε μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο έχουν αποκομίσει κέρδη άνω του ενός τετάρτου του τρισεκατομμυρίου δολαρίων, από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, δύο χρόνια πριν.

Οι πετρελαϊκές BP, Shell, Chevron, ExxonMobil και TotalEnergies συγκεκριμένα, έχουν κερδίσει 281 δισ. δολάρια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με την Global Witness, λόγω του ό,τι η κατάσταση οδήγησε σε δραματικές αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των λογαριασμών των νοικοκυριών.

Η BP και η Shell με έδρα την Μεγάλη Βρετανία, έχουν αποκομίσει συνολικά 94,2 δισ. δολάρια σε κέρδη από την έναρξη του πολέμου. Η Global Witness στην έκθεσή της εκτιμά ότι το ποσό αυτό είναι αρκετό για να καλύψει όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των βρετανικών νοικοκυριών για 17 συνεχόμενους μήνες. Η Shell έχει αποκομίσει κέρδη τουλάχιστον 58,9 δισ. δολαρίων από το δεύτερο τρίμηνο του 2022.Tώρα ωστόσο βρίσκεται ωστόσο σε διαδικασία περικοπής έως και 330 θέσεων εργασίας από τη μονάδα λύσεων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε μια νέα εστίαση σε πετρελαϊκά έργα υψηλού κέρδους φέτος. 

Παράλληλα και η BP προχώρησε πέρυσι επίσης σε μείωση των κλιματικών της στόχων και συνολικά έχει αποκομίσει κέρδη ύψους 35 δισ. δολαρίων από την έναρξη της σύγκρουσης. Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες Chevron, ExxonMobil και TotalEnergies, αυτές έχουν αποκομίσει συνολικά κέρδη άνω των 187 δισ. δολαρίων. «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν καταστροφική για εκατομμύρια ανθρώπους, από τους απλούς Ουκρανούς που ζουν κάτω από τη σκιά του πολέμου, μέχρι τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη που αγωνίζονται να θερμάνουν τα σπίτια τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτερος ερευνητής της Global Witness για τα ορυκτά καύσιμα, Patrick Galey.

«Αυτή η ανάλυση δείχνει ότι, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην πρώτη γραμμή του μετώπου, οι μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων είναι οι κύριοι νικητές του πολέμου στην Ουκρανία», συμπλήρωσε. Τα κέρδη των διεθνών ναυτιλιακών εταιρειών και των προμηθευτών τροφίμων έχουν επίσης εκτοξευθεί τα τελευταία δύο χρόνια σύμφωνα με την Global Witness, οδηγώντας ορισμένους οικονομολόγους να ζητήσουν στοχευμένο έλεγχο των τιμών κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης. 

Η Shell το περασμένο καλοκαίρι «αθέτησε» την υπόσχεση να μειώνει την παραγωγή πετρελαίου κάθε χρόνο για το υπόλοιπο της δεκαετίας, σε μια στρατηγική κίνηση με στόχο τα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου «να ανταμείψει τους μετόχους σήμερα και πολύ στο μέλλον». Οι πέντε μεγαλοεταιρείες αναμένεται να ανταμείψουν τους επενδυτές με πληρωμές ρεκόρ άνω των 100 δισ. δολαρίων για το 2023, όταν τα στοιχεία για το πλήρες οικονομικό έτος θα δημοσιευθούν τις επόμενες εβδομάδες, παρά την αυξανόμενη δημόσια κατακραυγή και την κριτική που ασκείται στη μηχανή κέρδους των ορυκτών καυσίμων.



Το Ινστιτούτο Ενεργειακών Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA) δήλωσε ότι οι εταιρείες είναι πιθανό να πληρώσουν τους μετόχους ακόμη περισσότερο φέτος, παρά τις ασθενέστερες τιμές στην αγορά εμπορευμάτων που οδηγούν σε χαμηλότερα κέρδη. Σύμφωνα με το IEEFA, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες πλούτισαν τους μετόχους με μερισματικές πληρωμές και επαναγορές μετοχών αξίας 104 δισ. δολαρίων το 2022.

«Τώρα ξοδεύουν τα κέρδη τους σε παροχές προς τους επενδυτές και σε όλο και μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου που η Ευρώπη δεν χρειάζεται καν και το κλίμα δεν μπορεί να αντέξει. Αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων απογοητεύει τους καταναλωτές και τον πλανήτη», κατέληξε ο ανώτερος ερευνητής της Global Witness.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Διεθνή / Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Το Χάρβαρντ χρειάστηκε λιγότερο από 72 ώρες για να πει «όχι» στις απαιτήσεις Τραμπ που με όχημα την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού» επιτίθενται στην ακαδημαϊκή ελευθερία
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Η Κίνα επιτίθεται λεκτικά στις ΗΠΑ για τον εμπορικό πόλεμο: «Έχετε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές σας και επωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Διεθνή / Κίνα προς ΗΠΑ: «Σταματήστε την γκρίνια – Ωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας κλιμακώνεται, η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παριστάνουν το θύμα - Τι σημαίνουν οι νέοι δασμοί για την παγκόσμια οικονομία και τεχνολογία;
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Νέος χάρτης «κόβει» το Αιγαίο στα δύο – Προς ολοκλήρωση το θαλάσσιο σχέδιο της Άγκυρας

Διεθνή / Η Τουρκία παρουσιάζει δικό της θαλάσσιο χάρτη – Χωρίζει το Αιγαίο στη μέση, βάσει «Γαλάζιας Πατρίδας»

Η Τουρκία φέρνει νέο θαλάσσιο χάρτη στο προσκήνιο, βασισμένο στη «μέση γραμμή» του Αιγαίου, εντείνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις με την Ελλάδα.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Κριτική για την «γυναικεία πτήση» της Blue Origin στο διάστημα: «Παραπάνω από παρωδία»

Διεθνή / Κριτική για την «γυναικεία πτήση» της Blue Origin στο διάστημα: «Τι προσέφεραν, στην πραγματικότητα;»

Έιμι Σούμερ, Ολίβια Γουάιλντ, Ολίβια Μαν, Έμιλι Ραταϊκόφσκι μεταξύ των διασημοτήτων που αντέδρασαν - Ανελέητο τρολάρισμα και στο διαδίκτυο για το μήνυμα του πολυσυζητημένου διαστημικου ταξιδιού της Blue Origin
LIFO NEWSROOM