Σεισμός 4,9R στο Τσανάκαλε: Τούρκοι σεισμολόγοι εκτιμούν την πιθανότητα μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη

Σεισμός στο Τσανάκαλε: Τι λένε Τούρκοι σεισμολόγοι για την πιθανότητα σεισμού στην Κωνσταντινούπολη Facebook Twitter
φωτ.: Unsplash
0

Ανησυχία έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία, ο σεισμός που ταρακούνησε χτες τα Δαρδανέλια, καθώς πολλοί ανησυχούν ότι μπορεί να πρόκειται για προάγγελο ενός μεγαλύτερου σεισμού, ο οποίος αναμένεται να πλήξει την Κωνσταντινούπολη και για τον οποίο υπάρχουν φόβοι ότι αν είναι μεγαλύτερος από 7 Ρίχτερ θα προκαλέσει τεράστια καταστροφή στην τουρκική μεγαλούπολη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Προεδρίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), ο σεισμός μεγέθους 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στην περιοχή του Γενιτζέ, στην επαρχία του Τσανάκαλε. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 21.38 σε εστιακό βάθος 10.44 χιλιομέτρων. Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός στην Κωνσταντινούπολη και τις γύρω επαρχίες. 

Τι αναφέρουν Τούρκοι επιστήμονες για τον σεισμό

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Γεωλογικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου 18 Μάρτη του Τσανάκαλε (ÇOMÜ), είπε ότι περισσότεροι από 150 σεισμοί με μεγέθη που κυμαίνονται από 2,0 έως 3,0 σημειώθηκαν σε αυτήν την περιοχή σε περίπου ένα μήνα. Ο δρ. Σουχά Οζντέν είπε, «Αυτές οι κατανομές σεισμών είναι σε μια πολύ διάσπαρτη περιοχή. Ο χθεσινός σεισμός συμπίπτει με ένα σημείο σχεδόν στη μέση αυτής της περιοχής», είπε.

Τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ενεργό ρήγμα σε αυτή την περιοχή, όπως όλοι γνωρίζουμε από τον χάρτη ρηγμάτων της Τουρκίας, ο Οζντέν είπε: «Υπάρχει η γραμμή ρήγματος Τσαν - Μπιγκα ακριβώς προς τα νότια και η γραμμή ρήγματος Καραμπιγκά στα βόρεια. Θα ήθελα ιδιαίτερα να επισημάνω ότι, ζούμε σε μια σεισμική ζώνη εντός της γεωγραφίας της χώρας μας. Σεισμοί έως και 5 Ρίχτερ μπορούν να συμβούν σχεδόν οπουδήποτε».

Ένας εκ των κορυφαίων σεισμολόγων της χώρας, ο δρ. Νατζί Γκιορούρ, με ανάρτησή του, στο ίδιο καθησυχαστικό κλίμα, σχολίασε ότι «ο τελευταίος σεισμός σε αυτή την τοποθεσία ήταν το 1953 και είχε μέγεθος 7,2 Ρίχτερ. Τέτοιοι σχετικά μικροί σεισμοί αναμένονται σε μια περιοχή όπου υπάρχει συσσώρευση τάσεων».

Ο έτερος κορυφαίος σεισμολόγος της Τουρκίας, καθηγητής Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν, σχολίασε: «Ο νοτιότερος κλάδος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, που εκτείνεται στο Γενιτζέ μέσω Προύσας, Κρεμαστής (M. Kemalpaşa), Λοπάδιον (Ulubat), Μανιάς και Γκιονέν, ενώνεται με το ρήγμα του Αδραμυττίου. Το 1964 στο  Μανιάς και το 1953 στο Γκιονέν σεισμοί σημειώθηκαν σε αυτό το ρήγμα. Υπάρχει ένα κενό σεισμού. Ο σημερινός σεισμός 4,9 Ρίχτερ είναι ένα σύμπτωμα της έντασης που έχει συσσωρευτεί εδώ. Αυτό το χρονικό εύρος 'σιωπής' κυοφορεί σεισμό μεταξύ 6,8 και 7,4 Ρίχτερ», είπε.

Από την άλλη πλευρά, σεισμολόγοι που βγήκαν στον τηλεοπτικό σταθμό της Sözcü είπαν ότι ο σεισμός αποτελεί προάγγελο μεγαλύτερου.

«Η περιοχή μας ανησυχεί. Αναμένεται ένας σεισμός που θα είναι μεγαλύτερος των 7 Ρίχτερ, νότια του Μαρμαρά ή στο ρήγμα της Ανατολίας, θα είναι ένας σεισμός που θα επηρεάσει όλη την περιοχή την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, τα Δαρδανέλια κτλ», είπε ο σεισμολόγος Σουλεϊμάν Παμπάλ.

Ένας άλλος σεισμολόγος ο Χουσεΐν Οζτούρκ προειδοποίησε από την πλευρά του: «Από εδώ και πέρα κάθε σεισμός είναι προάγγελος του μεγάλου σεισμού που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη. Αυτοί οι μικροί σεισμοί σπάνε σιγά σιγά τα ρήγματα και οδηγούν σε μεγάλους σεισμούς. Σαν να είναι μια προετοιμασία. Ανοίγει το μεγάλο ρήγμα που θα προκληθεί. Αυτοί οι σεισμοί είναι τα σημάδια του μεγάλου σεισμού».

Ο γεωλόγος Οκάν Τουισούζ συμμετείχε στην εκπομπή του NTV και έκανε δηλώσεις μετά τον σεισμό στο Τσανάκαλε. Εξήγησε ότι ο σεισμός σημειώθηκε σε ένα κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας που έσπασε το 1953. «Ας πούμε απλώς ότι δεν υπήρξε αρκετή συσσώρευση ενέργειας από το 1953 έως τώρα». Ο Τουισούζ είπε «η συνέχεια αυτού του ρήγματος είναι ένα ρήγμα που περνά γύρω από την Πάνορμο (Bandırma) και η Αρτάκη (Erdek) και συνδέεται με την Κίο (Gemlik)... Μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα πολύ μεγάλου σεισμού». Ως προς την Κωνσταντινούπολη ο Τουισούζ είπε «είναι πολύ δύσκολο αυτό το ρήγμα να επηρεάσει την Κωνσταντινούπολη. Το νιώθουμε, το προσέχουμε, αλλά δεν κάνει ζημιά», είπε.

Ο καθηγητής δρ.Σουκρού Ερσόι είπε ότι «πρέπει να ήταν ένας σεισμός που σχετίζεται με τα νότια παρακλάδια, όχι ο μεγάλος σεισμός που περιμέναμε στη θάλασσα του Μαρμαρά. Δεν είναι ο σεισμός που σχετίζεται με τον βόρειο κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας που περιμέναμε. Έγινε ένας σεισμός 7,2 βαθμών το 1953, τον οποίο ονομάζουμε σεισμό του Γενιτζε. Έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή, αυτό είναι κοντά του. Υπάρχει δραστηριότητα στον κόλπο της Κίου (Gemlik). Αυτό προσπαθούμε να το παρακολουθήσουμε. Στην περιοχή αυτή, υπάρχει δραστηριότητα στον κόλπο της Κίου και στη χερσόνησο Gemlik και στη χερσόνησο των Πηγών (Biga). Μας έπιασε η κουβέντα για τον βόρειο κλάδο και παραμελήσαμε τον νότο».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Διεθνή / Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Το ονειρικό χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι δημιουργήθηκε ως καταφύγιο και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης κατά της Φινλανδίας, μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Διεθνή / Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Η εθνική αστυνομική υπηρεσία του Περού κατέγραψε εικόνες με τον Γκριντς να τρέχει στη Λίμα και με μια βαριοπούλα κρεμασμένη στον ώμο του να κάνει έφοδο σε κρησφύγετο εμπόρων ναρκωτικών 
LIFO NEWSROOM