ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Τρόφιμα φθάνουν διά θαλάσσης στη Λωρίδα της Γάζας για πρώτη φορά

Τρόφιμα φθάνουν διά θαλάσσης στη Λωρίδα της Γάζα για πρώτη φορά Facebook Twitter
Λωρίδα της Γάζας/Φωτ.: EPA
0

Ένα πρώτο πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε να ξεφορτώνει τόνους τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποφευχθεί η λιμοκτονία των κατοίκων, καθώς ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή στον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς.

Πλοίο που μίσθωσε η ισπανική ΜΚΟ Open Arms, που αναχώρησε την Τρίτη από την Κύπρο στη Γάζα με 200 τόνους τρόφιμα που προμήθευσε η αμερικανική ΜΚΟ World Central Kitchen (WCK), έφθασε χθες σε πλωτή αποβάθρα όπου εκφορτώνονταν από το απόγευμα ως το βράδυ.

«Η WKC ξεφορτώνει σχεδόν 200 τόνους ρυζιού, αλευριού, πρωτεϊνών και πολλών ακόμη, που έφθασαν διά θαλάσσης νωρίτερα. Την ίδια στιγμή που εκφορτώνεται αυτό το φορτίο, το δεύτερο πλοίο μας προετοιμάζεται να φύγει από την Κύπρο με εκατοντάδες τόνους επιπλέον τρόφιμα», ανέφερε με ικανοποίηση η αμερικανική ΜΚΟ μέσω X (του πρώην Twitter).

«Παρά το σκοτάδι και τις δυσκολίες, η δουλειά δεν σταματάει στη Γάζα για να ξεφορτώσουμε τους 200 τόνους τροφής της WCK (...) Ελπίζουμε ότι αυτός ο διάδρομος που ανοίγουμε σήμερα θα αποτελέσει δρόμο παράλληλο με τους χερσαίους για να ανακουφιστούν η πείνα και τα δεινά» των κατοίκων της Γάζας, πλειοδότησε η Open Arms.

«Θέλω (βοήθεια) για τα παιδιά μου. Θέλω να ζήσουν και να μην πεθάνουν από πείνα. Δεν τρώνε παρά αγριόχορτα, δεν υπάρχει ούτε ψωμί — δεν υπάρχει ψωμί, δεν υπάρχει τίποτα να φας στη Γάζα. Είναι ο μήνας του ραμαζανιού και δεν υπάρχει τίποτα», είπε ο Αμπού Ίσα Ιμπραήμ Φιλφίλ, παλαιστίνιος που πήγε να παρακολουθήσει την άφιξη του πλοίου.

Ο ΟΗΕ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλοι πάντως αναγνώρισαν τις τελευταίες ημέρες ότι οι ρίψεις από τον αέρα και οι μεταφορές διά θαλάσσης δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις χερσαίες οδούς.

Και μολονότι το πλοίο της Open Arms μπόρεσε να φθάσει στη Λωρίδα της Γάζας, όπου δεν υπάρχει κανένα εμπορευματικό λιμάνι, για να εκφορτώσει, υποβλήθηκε εκ των προτέρων σε «πλήρη έλεγχο ασφαλείας», τόνισε ο ισραηλινός στρατός, που έχει θέσει από την 9η Οκτωβρίου υπό απόλυτη πολιορκία τον θύλακα.

Πέρα από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες, ο ΟΗΕ φοβάται γενικευμένο λιμό στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο, ειδικά στον βορρά, όπου η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη. Η βοήθεια που φθάνει μέσω χερσαίων οδών εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας αφού επιθεωρηθεί από το Ισραήλ κυρίως στον νότο, στη Ράφα, αλλά η ποσότητά της είναι εντελώς ανεπαρκής για να καλυφθούν οι ανάγκες των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Εξ ου η κούρσα με τον χρόνο για να διανεμηθεί περισσότερη βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας με αεροπορικές ρίψεις και τον νέο θαλάσσιο διάδρομο από την Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, ο Ασράφ αλ Κούντρα, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα ότι 36 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους όταν βομβαρδίστηκε σπίτι όπου είχαν στοιβαχτεί βίαια εκτοπισμένοι, στη Νουσέιρατ (κεντρικά). Από χθες βράδυ σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακα σκοτώθηκαν συνολικά 123 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ίδιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters


 

Διεθνή
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ