Η κλιματική αλλαγή «εξαφανίζει» τα χιονοδρομικά κέντρα παγκοσμίως, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη.
Τα χιονοδρομικά κέντρα θα δουν σημαντικά λιγότερη χιονοκάλυψη μέχρι το 2100 καθώς η υδρόγειος θερμαίνεται, υποστηρίζει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS-One αυτή την εβδομάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη, η φυσική χιονοκάλυψη θα μπορούσε να εξαφανιστεί εντελώς μέχρι το 2100 στο 13% των χιονοδρομικών κέντρων παγκοσμίως.
«Η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει σημαντικά τα δεδομένα της φυσικής χιονόπτωσης, γεγονός που έχει ισχυρές αλλά διαφορετικές συνέπειες για τα χιονοδρομικά κέντρα παγκοσμίως», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Veronika Mitterwallner, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Bayreuth στη Γερμανία.
Οι ερευνητές προβλέπουν επίσης οικονομικές επιπτώσεις από τη μείωση της χιονοκάλυψης, αφού «η οικονομική κερδοφορία των χιονοδρομικών κέντρων θα μειωθεί παγκοσμίως».
Η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα επτά οροσειρές σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων τα Απαλάχια και τα Βραχωδη Όρη. «Σε όλες τις δημοφιλείς περιοχές με χιονοδρομικά κέντρα, αναμένεται σημαντική μείωση του αριθμού των ημερών με φυσική χιονοκάλυψη», συμπλήρωσε η Mitterwallner.
Το χειρότερο σενάριο «εξαφάνισης» χιονοδρομικών κέντρων
Στο «χειρότερο σενάριο» της μελλοντικής υπερθέρμανσης του πλανήτη, μία στις οκτώ περιοχές για σκι στη Γη προβλέπεται να χάσει όλη τη φυσική χιονοκάλυψή της μεταξύ του 2071 και του 2100. Με το σενάριο αυτό, το 20% των χιονοδρομικών κέντρων, ένα στα πέντε, δηλαδή, θα χάσει περισσότερες από τις μισές ημέρες χιονοκάλυψης κάθε χρόνο.
Μέχρι το 2071–2100, οι μέσες ετήσιες ημέρες χιονοκάλυψης προβλεπόταν να μειωθούν περισσότερο στις Αυστραλιανές Άλπεις (78%) και στις Νότιες Άλπεις (51%), ακολουθούμενες από τις Ιαπωνικές Άλπεις (50%), τις Άνδεις (43%), τις Ευρωπαϊκές Άλπεις (42%), τα Απαλάχια (37%) και τα Βραχώδη Όρη (23%).
Θα μπορούσαν τα χιονοδρομικά κέντρα να προσαρμοστούν;
Μια τέτοιου μεγέθους μείωση της χιονοκάλυψης, θα μπορούσε να οδηγήσει αυτού του είδους τον τουρισμό σε μεγαλύτερα υψόμετρα, σε λιγότερο κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο, αυτό θα αποτελούσε απειλή για τα φυτά και τα ζώα των βουνών που βρίσκονται ήδη υπό πίεση λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν δυνητικά αρνητικές εξελίξεις τόσο για την ψυχαγωγική και οικονομική αξία του σκι όσο και για την ορεινή βιοποικιλότητα, καθώς απειλούμενα είδη στα ψηλά βουνά του πλανήτη θα μπορούσαν να απειληθούν από την απώλεια χώρου λόγω της επέκτασης των χιονοδρομικών κέντρων», εξηγεί η Mitterwallner κατά την παρουσίαση της μελέτης.
Με πληροφορίες από USA Today