Ο Φεβρουάριος του 2024 ήταν ο πιο θερμός όλων των εποχών

Ο Φεβρουάριος του 2024 ήταν ο πιο θερμός όλων των εποχών Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Για ένατο συνεχόμενο μήνα, «έσπασε» το ρεκόρ θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ο Φεβρουάριος 2024 καταγράφηκε ως ο πιο ζεστός, όλων των εποχών.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία για τους προηγούμενους 12 μήνες κατέγραψε άνοδο κατά 1,56°C σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Ταυτόχρονα, στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ βρίσκονται σήμερα και οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας, όπως δείχνουν τα δεδομένα της Υπηρεσίας Copernicus, που παρακολουθεί τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, τα δεδομένα έδειξαν ότι ο Φεβρουάριος 2024 ήταν κατά 1,77°C θερμότερος σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα για τα οποία έχουμε ενδείξεις (από το 1850 έως το 1900) και κατά 0,81°C θερμότερος σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020. Άλλωστε, το γεγονός πως η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1,56°C σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, για τους τελευταίους 12 μήνες, σημαίνει πως -προς το παρόν τουλάχιστον – έχει «χαθεί» ο στόχος της (αναθεωρημένης) Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, που επιτάσσει η άνοδος της θερμοκρασίας να περιοριστεί κάτω από τους 1,5°C.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν «εξαιρετικά υψηλή» κατά το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου, φτάνοντας τους 2°C πάνω από τα επίπεδα της περιόδου 1850-1900 επί 4 ημέρες, από τις 8 έως τις 11 του μήνα.

Ακόμη ένα εντυπωσιακό στοιχείο για τις θερμοκρασίες – ρεκόρ του Φεβρουαρίου, σχετίζεται με τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας: Αφήνοντας εκτός, τις θερμοκρασίες στις περιοχές των πόλων της Γης, τον Φεβρουάριο καταγράφηκε η πιο θερμή τιμή με 21,06°C, την ώρα που το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2023, με 20,98°C.

Ρεκόρ θερμοκρασίας και για την Ευρώπη τον Φεβρουάριο

Ειδικά για την Ευρώπη, οι θερμοκρασίες του Φεβρουαρίου ήταν κατά 3,3°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, με τιμές αρκετά πάνω από τις κανονικές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Συνολικά, για την Ευρώπη, ο φετινός χειμώνας, από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο, ήταν ο δεύτερος πιο θερμός όλων των εποχών.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η δρ Φριντερίκε Ότο, λέκτορας στην κλιματική επιστήμη στο Ινστιτούτο Grantham για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον, του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε στον Guardian: «Πλέον είναι τόσα πολλά τα στοιχεία που δείχνουν ότι το κλίμα μας θερμαίνεται που όποιοι αρνούνται την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να υποστηρίζουν επίσης ότι η Γη είναι επίπεδη! Δισεκατομμύρια μετρήσεις από μετεωρολογικούς σταθμούς, δορυφόρους, πλοία και αεροπλάνα δείχνουν σαφώς ότι ο πλανήτης θερμαίνεται επικίνδυνα. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται που καταρρίφθηκε ένα ακόμα ρεκόρ, καθώς αφού συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε ορυκτά, το κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται. Δεν υπάρχει ‘μαγική συνταγή’ για την κλιματική αλλαγή, αλλά γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε: Σταματήστε να χρησιμοποιείτε ορυκτά καύσιμα και αντικαταστήστε τα με πιο βιώσιμες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέχρι να το κάνουμε αυτό, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής θα είναι όλο και συχνότερα».

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM