Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε ότι η απάντηση του Ισραήλ στην τελευταία πρόταση της ισλαμιστικής οργάνωσης για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ήταν «αρνητική», ενισχύοντας τους φόβους ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες στο Κατάρ θα αποτύχουν και πάλι.
«Οι διαμεσολαβητές (στο Κατάρ) μάς διαβίβασαν το βράδυ της Τρίτης τη θέση» του Ισραήλ για την τελευταία πρόταση της Χαμάς, «η οποία είναι συνολικά αρνητική και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού μας», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό. Ο Χαμντάν εκτίμησε ότι η απάντηση του Ισραήλ αποτελεί «μια οπισθοδρόμηση» σε σχέση με τις ισραηλινές θέσεις «οι οποίες είχαν διαβιβαστεί προηγούμενα στους διαμεσολαβητές» και ότι «μπορεί να εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις και ίσως τις οδηγήσει σε αδιέξοδο», χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της ισραηλινής απάντησης.
ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτος προσπαθούν να μεσολαβήσουν για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η Χαμάς, στην τελευταία της πρότασημ δήλωσε έτοιμη για εκεχειρία έξι εβδομάδων κατά τη διάρκεια της οποίας 42 όμηροι που κρατούνται στη Γάζα θα μπορούσαν να απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ. Ζήτησε επίσης την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον παλαιστινιακό θύλακα και μεγαλύτερη είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οι δηλώσεις του αξιωματούχου της Χαμάς διατυπώνονται καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, άρχισε σήμερα από τη Σαουδική Αραβία νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή που εστιάζει στις προσπάθειες για την επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα. Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα εξετάσει τις προσπάθειες για την επίτευξη «μιας συμφωνίας άμεσης εκεχειρίας που θα εγγυάται την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων» και την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο παλαιστινιακό έδαφος, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού.
Το Ισραήλ δέχεται ολοένα και πιο έντονες επικρίσεις για την πολεμική του τακτική, καθώς η Γάζα έχει τεθεί υπό πλήρη αποκλεισμό και πολύ λίγες προσπάθειες έχουν γίνει για να γίνει διάκριση μεταξύ αμάχων και ένοπλων μαχητών. Περισσότεροι από 31.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 12.300 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ