Οι λάτρεις του καφέ έχουν χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του εντέρου, σύμφωνα με έρευνα

Οι λάτρεις του καφέ έχουν χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του εντέρου, σύμφωνα με έρευνα Facebook Twitter
Φωτ.: Pexels
0

Τα άτομα με καρκίνο του εντέρου που πίνουν δύο έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να δουν υποτροπή της ασθένειά τους, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Μελέτη Ολλανδών και Βρετανών ερευνητών σε 1.719 ασθενείς με καρκίνο του εντέρου στην Ολλανδία διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια καφέ είχαν μικρότερο κίνδυνο υποτροπής της νόσου. Η επίδραση ήταν δοσοεξαρτώμενη - όσοι έπιναν περισσότερο καφέ είδαν τον κίνδυνο να μειώνεται περισσότερο.

Οι ασθενείς που έπιναν τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια την ημέρα είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες να δουν τον καρκίνο του εντέρου τους να επιστρέφει σε σχέση με εκείνους που έπιναν λιγότερα από δύο φλιτζάνια, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) και δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cancer.

Ομοίως, τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης καφέ φάνηκε επίσης να συνδέονται στενά με τις πιθανότητες επιβίωσης κάποιου ασθενούς. Και πάλι όσοι έπιναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια καφέ καθημερινά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν. Και, όπως και με τον κίνδυνο υποτροπής, όσοι έπιναν τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια είδαν την πιθανότητα θανάτου τους να μειώνεται περισσότερο - κατά 29%.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Ellen Kampman, καθηγήτρια διατροφής και ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας, δήλωσε ότι η ασθένεια «επιστρέφει» σε ένα στα πέντε άτομα που διαγιγνώσκονται με αυτήν και μπορεί να αποβεί μοιραία.«Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η μελέτη αυτή δείχνει ότι η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ μπορεί να μειώσει την επανεμφάνιση του καρκίνου του εντέρου».

Ωστόσο, τόνισε ότι η ομάδα διαπίστωσε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης καφέ και της νόσου και όχι μια αιτιώδη σχέση μεταξύ τους.

Η εν λόγω μελέτη είναι η τελευταία που δείχνει ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Υπάρχουν ήδη ισχυρές ενδείξεις ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και της μήτρας και κάποιες ενδείξεις ότι κάνει το ίδιο για τον καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα και του δέρματος. Συνδέεται επίσης ήδη με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοξικά βαρέα μέταλλα μολύνουν το 1/6 της παγκόσμιας γεωργικής γης – Κίνδυνος για 1,4 δισ. ανθρώπους

Τech & Science / Τοξικά βαρέα μέταλλα μολύνουν το 1/6 της παγκόσμιας γεωργικής γης – Κίνδυνος για 1,4 δισ. ανθρώπους

Μία νέα παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει ότι το 1/6 της καλλιεργήσιμης γης έχει μολυνθεί από βαρέα μέταλλα, απειλώντας την υγεία 1,4 δισ. ανθρώπων - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο και πώς επηρεάζεται η τροφική αλυσίδα
LIFO NEWSROOM
Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Τech & Science / Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Η δίαιτα του όρους Κιλιμάντζαρο με φυτικά τρόφιμα όπως μπανάνα, κασάβα και ποτό mbege μειώνει δείκτες φλεγμονής και ενισχύει την υγεία, σύμφωνα με έρευνα στο Nature Medicine.
LIFO NEWSROOM