Η «χώρα των Σάτο»: Όλοι στην Ιαπωνία θα έχουν το ίδιο επώνυμο σε 500 χρόνια

Η «χώρα των Σάτο»: Όλοι στην Ιαπωνία θα έχουν το ίδιο επώνυμο σε 500 χρόνια Facebook Twitter
0

Οι Ιάπωνες πολίτες θα έχουν όλοι το ίδιο επώνυμο σε 500 χρόνια, εκτός εάν επιτραπεί στα παντρεμένα ζευγάρια να χρησιμοποιούν ξεχωριστά επώνυμα, προτείνει μια νέα μελέτη ως μέρος μιας εκστρατείας για την ενημέρωση ενός αστικού κώδικα που χρονολογείται από τα τέλη του 1800.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Χιρόσι Γιοσίντα, καθηγητή οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Tohoku, προέβλεψε ότι εάν η Ιαπωνία συνεχίσει να επιμένει ότι τα ζευγάρια πρέπει να επιλέξουν μόνο ένα επώνυμο, κάθε Ιάπωνας θα είναι γνωστός ως «Σάτο» έως το 2531. Ο Γιοσίντα παραδέχτηκε ότι οι προβολές του βασίστηκαν σε διάφορες υποθέσεις, αλλά είπε ότι η ιδέα ήταν να χρησιμοποιηθούν αριθμοί για να εξηγηθούν οι πιθανές επιπτώσεις του παρόντος συστήματος στην ιαπωνική κοινωνία για να επιστήσει την προσοχή στο θέμα. «Αν όλοι ονομαστούν Σάτο, ίσως χρειαστεί να μας προσφωνούν με τα μικρά μας ονόματα ή με αριθμούς», είπε. «Δεν νομίζω αυτός θα είναι ένας ωραίος κόσμος να ζήσεις».

Το «Σάτο» βρίσκεται ήδη στην κορυφή της λίστας με τα ιαπωνικά επώνυμα, αντιπροσωπεύοντας το 1,5% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με έρευνα που έγινε τον Μάρτιο του 2023 με το «Σουζούκι» να είναι μόλις δεύτερο. Μια χώρα μόνο από Σάτο «όχι μόνο θα είναι κάτι άβολο, αλλά και θα υπονομεύσει την ατομική αξιοπρέπεια», είπε, προσθέτοντας ότι η τάση θα οδηγήσει επίσης στην απώλεια της οικογενειακής και περιφερειακής κληρονομιάς. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γιοσίντα, το ποσοστό των Ιαπώνων με το όνομα Σάτο αυξήθηκε 1,0083 φορές από το 2022 έως το 2023. Αν υποθέσουμε ότι το ποσοστό παραμένει σταθερό και δεν υπάρχει αλλαγή στον νόμο για τα επώνυμα, περίπου ο μισός ιαπωνικός πληθυσμός θα έχει αυτό το όνομα το 2446, φτάνοντας στο 100% το 2531.

Τα ζευγάρια στην Ιαπωνία πρέπει να επιλέξουν ποιο επώνυμο θα μοιραστούν όταν παντρευτούν, αλλά στο 95% των περιπτώσεων, η γυναίκα είναι αυτή που αλλάζει το όνομά της. Ωστόσο, η εικόνα θα ήταν διαφορετική εάν η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υποβαλλόταν σε αυξανόμενες πιέσεις να επιτρέψει στα παντρεμένα ζευγάρια να χρησιμοποιούν ξεχωριστά επώνυμα.

Η μελέτη περιείχε ένα εναλλακτικό σενάριο που προέκυψε από μια έρευνα του 2022 από την Ιαπωνική Συνομοσπονδία Συνδικάτων, στην οποία το 39,3% των 1.000 εργαζομένων ηλικίας 20 έως 59 ετών δήλωσαν ότι ήθελαν να μοιραστούν ένα επώνυμο ακόμα κι αν είχαν την επιλογή να χρησιμοποιήσουν ξεχωριστά. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Γιοσίντα, στον οποίο η μελέτη ανατέθηκε από το Think Name Project και άλλους οργανισμούς που θέλουν να νομιμοποιήσουν την ευκαιρία να επιλέγουν οι άνθρωποι το επώνυμό τους, προέβλεψε ότι μέχρι το 2531, μόνο το 7,96% του ιαπωνικού πληθυσμού θα ονομαζόταν Σάτο.

Ομάδες που ζητούν αλλαγή του νόμου για τα επώνυμα των παντρεμένων ελπίζουν ότι η καμπάνια τους θα λάβει ώθηση από την προοπτική ότι οι Σουζούκι, οι Γουατανάμπε και οι Γιοσίντα - το 11ο πιο συνηθισμένο επώνυμο - θα μπορούσαν μια μέρα να εξαφανιστούν. Συντηρητικά μέλη του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) λένε ότι η αλλαγή του νόμου θα «υπονόμευε» την οικογενειακή ενότητα και θα προκαλούσε σύγχυση στα παιδιά.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM