Ένας κινέζος ανώτατος αξιωματούχος, "δείχνει το δάχτυλο" στις ξένες πρεσβείες στο Πεκίνο, ώστε να πάψουν να δημοσιοποιούν, δεδομένα για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στην πρωτεύουσα.
Η αμερικανική πρεσβεία δίνει στη δημοσιότητα τα δεδομένα που η ίδια καταγράφει, χαρακτηρίζοντας συχνά τα επίπεδα ρύπανσης ως «επικίνδυνα» ή ακόμη και ως «μη μετρήσιμα», λόγω των εξαιρετικά υψηλών επιπέδων.
Χωρίς να γίνεται αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους δείκτες της πρεσβείας τους, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γου Σιαοκίνγκ υποστήριξε ότι η δημοσιοποίηση τέτοιων μετρήσεων θα πρέπει να σταματήσει γιατί είναι παράνομη και συνιστά ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.
«Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, οι ξένοι διπλωμάτες είναι υποχρεωμένοι να σέβονται και να τηρούν τους εγχώριους νόμους και να μην αναμειγνύονται σε εσωτερικά ζητήματα», δήλωσε ο Γου. «Η παρακολούθηση του ατμοσφαιρικού αέρα και η δημοσιοποίηση των πληροφοριών λαμβάνουν υπόψη το κοινό όφελος και εξαρτώνται από την κυβέρνηση. Το ότι τα ξένα προξενεία στην Κίνα αναλαμβάνουν από μόνα τους την παρακολούθηση του αέρα και τη δημοσιοποίηση των δεδομένων στο Ίντερνετ, όχι απλώς αντιβαίνει στη Σύμβαση της Βιέννης, αλλά συνιστά και παραβίαση των κανονισμών για την προστασία του περιβάλλοντος», ισχυρίστηκε ο αξιωματούχος.
Σημειώνεται πως η αμερικανική πρεσβεία αναρτά στο twitter δεδομένα που καταγράφονται κάθε ώρα από το σταθμό παρακολούθησης, τον οποίο εγκατέστησε στη στέγη του κτηρίου της το 2009, μετά από καταγγελίες ότι οι επίσημες κυβερνητικές μετρήσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το λογαριασμό στην κοινωνική ιστοσελίδα ακολουθούν 20.000 άνθρωποι, οι οποίοι βλέπουν συχνά την κατάσταση σε ό,τι αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πεκίνο να χαρακτηρίζεται «κακή», «επικίνδυνη», ακόμη και «τρελά κακή».
Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πεκίνο ποικίλουν ανάλογα με τον άνεμο, όμως οι εκπομπές από τα εργοστάσια και τα αυτοκίνητα, η σκόνη και οι υψηλές συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων έχουν ως αποτέλεσμα τη συχνή κάλυψη της πόλης από πυκνή ομίχλη, η οποία κάνει μέρες να διαλυθεί.
Οι επίσημες μετρήσεις συνήθως κάνουν λόγο για «ελαφριά» ρύπανση, όμως ακόμη και κάτοικοι του Πεκίνου παραδέχονται πως ο χαρακτηρισμός αυτός είναι το λιγότερο "επιεικής".
σχόλια