Κίνα: Άθλιες οι συνθήκες στις φάρμες εκτροφής ζώων για τη γούνα τους - Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία

Κίνα: Άθλιες οι συνθήκες στις φάρμες εκτροφής ζώων για τη γούνα τους - Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Σοκαριστικές είναι οι φωτογραφίες και το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η διεθνής φιλοζωική οργάνωση «Humane Society International» (HSI) για τις άθλιες συνθήκες σε πέντε φάρμες εκτροφής ζώων για τη γούνα τους, στη βόρεια Κίνα. Αλεπούδες, σκύλοι - ρακούν (δεν έχουν σχέση με τα ρακούν, αλλά τους μοιάζουν) και μινκ, στοιβάζονται σε μικρά σιδερένια κλουβιά και περιμένουν υπομονετικά να θυσιαστούν στο βωμό του παγκοσμίου εμπορίου γούνας.

Οι φάρμες με τα άτυχα ζώα βρίσκονται στις βόρειες κινεζικές επαρχίες Χαμπέι και Λιαονίνγκ. Τα ζώα συχνά στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο, είναι ψυχολογικά αναστατωμένα και το δάπεδο των μικρών κλουβιών τους είναι γεμάτο από ακαθαρσίες. Κάθε φάρμα φιλοξενεί περίπου από 2.000 μέχρι 4.000 ζώα, τα οποία εκτρέφει για την πολύτιμη γούνα τους. Η οργάνωση «Humane Society International» πραγματοποίησε ενδελεχή έρευνα στις φάρμες αυτές στα τέλη του 2023.


 

Humane Society International: Τα τελευταία πέντε έτη θανατώθηκαν άγρια επτά εκατομμύρια ζώα για την βιομηχανία της μόδας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σύμφωνα με την οργάνωση τα ζώα σκοτώνονται για τη γούνα τους, συνήθως, με ηλεκτροσόκ όμως η έρευνα κατέδειξε ακόμα πιο απάνθρωπες μεθόδους. Σε μερικές φάρμες στη βόρεια Κίνα οι ιδιοκτήτες σκοτώνουν τα μινκ σπάζοντας τα κεφάλια τους με μεταλλική ράβδο ή χτυπώντας το κεφάλι των ανυπεράσπιστων ζώων με ρόπαλα. Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων μέσω της HSI υποστηρίζουν πως ήρθε η ώρα για ένα νέο κάλεσμα με στόχο να τεθεί τέλος στο εμπόριο γούνας παγκοσμίως. Οι ίδιοι ζητούν να απαγορευτεί η εισαγωγή γούνας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η οργάνωση εκτιμά πως τα πέντε τελευταία έτη οι εισαγωγές γούνας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο ισοδυναμούν με τον βασανιστικό θάνατο επτά εκατομμυρίων ζώων, που έγιναν θυσία στη βιομηχανία της μόδας.

«Οι φάρμες γούνας που επισκεφθήκαμε είναι ίδιες με όλες τις φάρμες γούνας στην Κίνα. Αυτά τα ζώα είναι φιλοπερίεργα και ενεργά όταν βρίσκονται σε φυσικό περιβάλλον, όμως ζουν αυτή τη θλιβερή ζωή μέσα σε σιδερένια κλουβιά χωρίς να έχουν πού να πάνε. Δεν μπορώ να φανταστώ την δυσφορία και την ανία τους, όλα για να παραχθεί κάτι τόσο ασήμαντο, όπως η γούνα για την βιομηχανία της μόδας. Η βαρβαρότητα και η αδιαφορία για αυτά τα ζώα με κάνουν να ντρέπομαι που είμαι άνθρωπος», δήλωσε ο ερευνητής Ξιάο Τσεν.

Βρετανός καθηγητής Κτηνιατρικής: Φόβοι για μετάδοση ασθενειών από τις φάρμες εκτροφής ζώων για τη γούνα τους

Ο Άλαστερ Μακμίλαν, επισκέπτης καθηγητής στην κτηνιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Σάρεϊ, επισήμανε πως η εκτροφή σε συνθήκες μεγάλου συνωστισμού διευκολύνει την ταχεία μετάδοση ιών μέσω σταγονιδίων από το ένα ζώο στο άλλο, αλλά και στους ανθρώπους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters στοιχεία από την περίοδο της πανδημίας κατέδειξαν πως οι σκύλοι - ρακούν (ζουν στην ανατολική Ασία) μπορεί να έπαιξαν κάποιο ρόλο στην μετάδοση του κορονοϊού από τα ζώα στους ανθρώπους.

Επίσης, οι ερευνητές εντόπισαν πως το φαγητό των ζώων παρασκευάζεται από ωμό κοτόπουλο, αυγά, συκώτι και κατεψυγμένα ψάρια, που αλέθονται, αν και οι ειδικοί επιστήμονες στην ΕΕ έχουν προειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες με φάρμες γούνας πως αυτό αντίκειται στα μέτρα βιοπροφύλαξης για την αποτροπή εμφάνισης ασθενειών. Σύμφωνα με την έρευνα σε ορισμένες από αυτές τις φάρμες γούνας τα σφαγιασμένα ζώα βρίσκονται πολύ κοντά με πουλερικά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την μετάδοση ασθενειών.

Ο καθηγητής Μακμίλαν δήλωσε πως είναι εξαιρετικά ανήσυχος αφού παρακολούθησε το σχετικό βίντεο στις φάρμες εκτροφής ζώων για τη γούνα τους. «Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για την προφανή έλλειψη βιοπροφύλαξης και για την πιθανή μετάδοση της γρίπης των πτηνών καθώς κοτόπουλα και πάπιες κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα στα κλουβιά με τους σκύλους - ρακούν», δήλωσε ο Βρετανός καθηγητής και τόνισε πως σε υπαίθριες αγορές στην Κίνα πωλούνται τα κουφάρια αυτών των ζώων για περίπου 2 με 3 γουάν (0,25 ευρώ - 0,39 ευρώ) το κιλό. Ερευνητές της οργάνωσης «Humane Society International» επισκέφθηκαν τοπικό εστιατόριο, όπου μαγειρεύουν το κρέας των σκύλων - ρακούν και το πωλούν για 20 γουάν (2,60 ευρώ) τη μερίδα.

Αν και η παραγωγή γούνας στην Κίνα μειώθηκε στο 50% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης παγκοσμίως, η εισαγωγή γούνας από τη χώρα ειδικότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζεται.

Mε πληροφορίες από Reuters / Daily Mail

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι FBI σε ΝΒΑ: Διεθνείς εξελιγμένες σπείρες διαρρηκτών στοχεύουν αθλητές

Διεθνή / Καμπανάκι FBI σε ΝΒΑ: Διεθνείς εξελιγμένες σπείρες διαρρηκτών στοχεύουν αθλητές

Δύο παίκτες του ΝΒΑ βρήκαν τα σπίτια τους παραβιασμένα τις τελευταίες εβδομάδες, μαζί με τον δύο φορές MVP του NFL Πάτρικ Μαχόουμς και τον συμπαίκτη του στους Κάνσας Σίτι Τσιφς, Τράβις Κέλσι
LIFO NEWSROOM
Diddy: Η τραγουδίστρια Dawn Richard κατέθεσε ότι την απειλούσε και την κακοποιούσε για χρόνια

Διεθνή / Diddy: Η τραγουδίστρια Dawn Richard κατέθεσε ότι την απειλούσε και την κακοποιούσε για χρόνια

«Την κακοποίησε σεξουαλικά και όχι μόνο δεν της πλήρωσε τα χρήματα που της είχε υποσχεθεί, αλλά στην πραγματικότητα την εμπόδισε να φάει και να κοιμηθεί εκείνα τα χρόνια» αναφέρει η δικηγόρος της
LIFO NEWSROOM