Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και φέτος η λαθροθηρία σε πολλά Ιόνια νησιά όπως οι Παξοί, οι Αντίπαξοι και κυρίως η Ζάκυνθος, σε μια εποχή που η ανοιξιάτικη μετανάστευση του πουλιών κορυφώνεται, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Η περιβαλλοντική οργάνωση υποστηρίζει, ότι αυτό συμβαίνει, παρά τις δεσμεύσεις της Πολιτείας για τον περιορισμό των φαινομένων. Αναφέρει μάλιστα, ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεκάδες καταγγελίες φτάνουν στις τοπικές αρχές αλλά και στην ίδια την οργάνωση. Οι καταγγελίες αυτές αφορούν συνεχόμενα περιστατικά εαρινής λαθροθηρίας σε αυτά τα μέρη.
«Η κατάνυξη των ημερών του Πάσχα δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τη διάθεση των λαθροθήρων οι οποίοι εξακολουθούν το καταστροφικό έργο τους, αφανίζοντας όποιο προστατευόμενο πουλί βρεθεί στον δρόμο τους και αγνοώντας, απροκάλυπτα και συστηματικά, την απαγόρευση του «ανοιξιάτικου κυνηγιού» -που ισχύει και στη χώρα μας από το 1983», σχολιάζει η οργάνωση.
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία υποστηρίζει επίσης, ότι την ένταση της λαθροθηρίας επιβεβαιώνουν και οι εθελοντές ακτιβιστές της οργάνωσης CABS (Committee Against Bird Slaughter) που βρίσκονται για δεύτερη χρονιά στη Ζάκυνθο, αλλά και κάτοικοι των Παξών και των Αντίπαξων, με τους τελευταίους να αναφέρουν ότι δεν έχει γίνει καμιά περιπολία στα νησιά αυτά.
Στο στόχαστρο τα μεταναστευτικά πουλιά
Σύμφωνα με τα στοιχεία των καταγγελιών κύριος στόχος της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας είναι τα χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά που πετούν αυτή την περίοδο πάνω από τα Ιόνια νησιά. Ανάμεσά τους, πολλά είδη των οποίων η θήρα δεν επιτρέπεται ούτε κατά τη νόμιμη κυνηγετική περίοδο, όπως ο Συκοφάγος, ο Μελισσοφάγος, ακόμα και αρπακτικά αλλά και χελιδόνια, ενώ «αγαπημένος» στόχος των λαθροθήρων παραμένει το διεθνώς απειλούμενο Τρυγόνι, το οποίο κάθε άνοιξη τραβάει τον δικό του Γολγοθά κατά τη μετανάστευσή του.
Θανατώθηκαν δεκάδες χιλιάδες πουλιά από λαθροθήρες
Έχοντας ήδη διασχίσει την έρημο Σαχάρα και τη Μεσόγειο θάλασσα, στην πρώτη μεγάλη στάση τους για ανεφοδιασμό, τα Τρυγόνια έρχονται κάθε χρόνο αντιμέτωπα με τις κάννες εκατοντάδων λαθροθήρων, που τα περιμένουν σε γνωστά περάσματα, κρυμμένοι σε ειδικά «πόστα». Μάλιστα, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που εκπόνησε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών-ΕΛΓΟ Δήμητρα, μόνο την άνοιξη του 2021, δεκάδες χιλιάδες πουλιά θανατώθηκαν από λαθροθήρες σε πέντε Ιόνια νησιά, ενώ ταξίδευαν προς τους τόπους αναπαραγωγής τους.
Στην ανακοίνωσή της υποστηρίζει ακόμη, ότι «οι καταγγελίες για πλήρη απουσία περιπόλων σε Παξούς και Αντίπαξους, και μάλιστα για πολλές ημέρες, έρχεται σε αντίθεση με όσα προβλέπουν τα Τοπικά Σχέδια Δράσης (ΤΣΔ) τα οποία θεσμοθετήθηκαν έπειτα από πιέσεις της Ορνιθολογικής και προβλέπουν τακτικούς ελέγχους για τον περιορισμό της εαρινής λαθροθηρίας. Αντίθετα, στη Ζάκυνθο, η εφαρμογή των ΤΣΔ και οι συνεχιζόμενες καταγγελίες οδήγησαν ήδη στις πρώτες συλλήψεις λαθροθήρων, ταυτόχρονα όμως έθεσαν στο στόχαστρο κατοίκους και επισκέπτες του νησιού που δέχθηκαν απειλές, όπως και τους εθελοντές της CABS, το αυτοκίνητο των οποίων υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές, μετά από επίθεση αγνώστων».
Διαμαρτυρίες να επιτραπεί το «ανοιξιάτικο κυνήγι»
«Και σαν να μην έφταναν τα περιστατικά εκφοβισμού, οι λαθροθήρες του νησιού έφτασαν μέχρι το σημείο να κάνουν δημόσια και οργανωμένα διαμαρτυρίες (!), πρώτα προς το Δασαρχείο και έπειτα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων», αναφέρει η οργάνωση. Κύριο αίτημά τους, όπως λέει, είναι, «να επιτρέπεται το «ανοιξιάτικο κυνήγι» στο νησί τους, παρόλο που είναι παράνομο εδώ και δεκαετίες και παρά το γεγονός ότι σκοτώνοντας τους καλύτερους γεννήτορες ενός παγκοσμίως απειλούμενου με εξαφάνιση είδους πριν προλάβουν να αναπαραχθούν, θα συμβάλλει στον οριστικό αφανισμό του».
Η Ορνιθολογική καλεί την Πολιτεία να σταματήσει δια παντός αυτή την ασυδοσία, επιβάλλοντας επιτέλους την ορθή εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων, όπου αυτό δεν συμβαίνει και στηρίζοντας -με ανθρώπινο δυναμικό και πόρους- τις τοπικές αρχές όπου αυτά πράγματι εφαρμόζονται. Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο σύνταξης των ΤΣΔ σε συνεργασία με την ορνιθολογική προβλεπόταν η αξιολόγηση και αναθεώρησή τους σε περίπτωση που τα μέτρα δεν επαρκούσαν, πράγμα το οποίο γίνεται φανερό τώρα στη Ζάκυνθο αφού οι λιγοστοί υπάλληλοι των αρμόδιων αρχών είναι αδύνατο να συνετίσουν εκατοντάδες λαθροθήρες.