Πούτιν: «Μαζί θα νικήσουμε» είπε προς τους Ρώσους, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του

Πούτιν: «Μαζί θα νικήσουμε» είπε προς τους Ρώσους, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του Facebook Twitter
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας του / Φωτ: EPA
0

«Το να κυβερνώ τη Ρωσία, μια χώρα 140 εκατομμυρίων ανθρώπων, αποτελεί ένα ιερό καθήκον», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του.

Ο Πούτιν ορκίστηκε για μια πέμπτη θητεία στην ηγεσία της χώρας του, επικεφαλής της οποίας είναι εδώ και σχεδόν 25 χρόνια, απουσία οποιασδήποτε ανεκτής αντιπολίτευσης. «Είναι μια μεγάλη τιμή, μια ευθύνη και ένα ιερό καθήκον», είπε ο Πούτιν, από την αίθουσα Αντρεγιέφσκι, στο Κρεμλίνο, στη Μόσχα. Ο Πούτιν υποσχέθηκε σήμερα στους Ρώσους, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την ορκωμοσία του, ότι θα νικήσουν «μαζί» και θα βγουν πιο «ισχυροί» από μια «δύσκολη περίοδο», μεσούσης της ένοπλης σύρραξης με την Ουκρανία.

«Είμαστε ένας ενωμένος και μεγάλος ναός και μαζί θα ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο (…). Μαζί θα νικήσουμε», τόνισε ενώπιον 2.500 ανθρώπων. Επιπλέον είπε ότι η Ρωσία δεν αποκλείει τον διάλογο με τη Δύση, όμως αυτός πρέπει να γίνεται επί ίσοις όροις. Στη σύντομη ομιλία του, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα του είναι ανοικτή στο να αναπτύξει σχέσεις με άλλες χώρες, τις οποίες περιέγραψε ως την «παγκόσμια πλειοψηφία». Το κρατικό σύστημα της Ρωσίας πρέπει να ανθεκτικό σε οποιαδήποτε απειλή και πρόκληση, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίστηκε για μια νέα εξαετή θητεία σήμερα σε μια τελετή που έλαβε χώρα στο Κρεμλίνο, την οποία μποϊκόταραν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης, λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Πούτιν, που βρίσκεται στην εξουσία με την ιδιότητα του προέδρου ή του πρωθυπουργού από το 1999, ξεκινά τη νέα του θητεία δύο και πλέον χρόνια αφότου έστειλε χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν πλέον έδαφος, έπειτα από σειρά ανατροπών και επιδιώκουν να προχωρήσουν περαιτέρω ανατολικά.

Σε ηλικία 71 ετών, ο Ρώσος πρόεδρος κυριαρχεί στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο. Στη διεθνή σκηνή έχει επιδοθεί σε μια αντιπαράθεση με δυτικές χώρες, τις οποίες κατηγορεί ότι χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως όχημα για να προσπαθήσουν να νικήσουν και να διαλύσουν τη Ρωσία. «Για τη Ρωσία, αυτή είναι η συνέχιση της πορείας μας, αυτή είναι σταθερότητα, μπορείτε να ρωτήσετε οποιονδήποτε πολίτη στον δρόμο», είπε στο Ρόιτερς πριν από την ορκωμοσία ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, ένας στενός σύμμαχος του Πούτιν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγαγε τον Μάρτιο μια σαρωτική νίκη σε μια στενά ελεγχόμενη εκλογική αναμέτρηση, από την οποία αποκλείστηκαν δύο αντιπολεμικοί υποψήφιοι για τεχνικούς λόγους. Ο γνωστότερος επικριτής του, ο Αλεξέι Ναβάλνι, πέθανε ξαφνικά σε μια σωφρονιστική αποικία της Αρκτικής έναν μήνα νωρίτερα και άλλα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης βρίσκονται στη φυλακή ή έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης κράτησαν αποστάσεις από τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας. «Όχι, δεν θα στείλουμε κάποιον εκπρόσωπο σε αυτήν την ορκωμοσία», δήλωσε χθες ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Βρετανία, ο Καναδάς και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν επίσης να μποϊκοτάρουν την τελετή ορκωμοσίας, όμως η Γαλλία έκανε γνωστό ότι θα έστελνε τον πρέσβη της. Η Ουκρανία είπε ότι η εκδήλωση αυτή επιδιώκει να δημιουργήσει «την ψευδαίσθηση της νομιμότητας για τη σχεδόν ισόβια παραμονή στην εξουσία ενός ανθρώπου που μετέτρεψε τη Ρωσική Ομοσπονδία σε ένα επιτιθέμενο κράτος και το κυβερνών καθεστώς σε μια δικτατορία».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

Διεθνή / Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

«Αισθάνθηκα ότι μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε μετά την απόφαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε για τον βιασμό της σε εφηβική ηλικία, να αποσύρει τη μήνυση
LIFO NEWSROOM
Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Διεθνή / Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Ρούτε διαμήνυσε ότι η Ρωσία δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Συμμαχία θα απαντήσει με ολοκληρωτική επίθεση
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Διεθνή / Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πολίτες συνεχίζουν τον αποκλεισμό του Κραγκούγιεβατς, σε μια διαμαρτυρία που κορυφώνεται μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων
LIFO NEWSROOM
Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς

Διεθνή / Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς

Την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως «οι Ουκρανοί είναι οι μόνοι που μπορούν να ηγηθούν των ανταλλαγών για μια σταθερή και διαρκή ειρήνη με τη Ρωσία»
LIFO NEWSROOM
Άνδρας που έχασε bitcoin αξίας $800 εκατ. σε χωματερή θέλει να αγοράσει τον χώρο για να το βρει

Διεθνή / Άνδρας που έχασε bitcoin αξίας $800 εκατ. σε χωματερή θέλει να αγοράσει τον χώρο για να το βρει

«Σκέφτομαι να αγοράσω έναν χώρο υγειονομικής ταφής. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη», έγραψε στην πλατφόρμα X, χωρίς όμως να αποκαλύψει ποιος θα παρέχει τα κεφάλαια
LIFO NEWSROOM
Γερμανός ΥΠΟΙΚ προς Τζέι Ντι Βανς: «Να κοιτάς τη δουλειά σου – Υπάρχουν αρκετά να κάνεις στις ΗΠΑ»

Διεθνή / Γερμανός ΥΠΟΙΚ προς Τζέι Ντι Βανς: «Να κοιτάς τη δουλειά σου – Υπάρχουν αρκετά να κάνεις στις ΗΠΑ»

Ο Γερμανός υπουργός κατηγόρησε τον Βανς ότι «ταυτίστηκε ρητορικά και πολιτικά με τους απολυταρχικούς», εκφράζοντας την ανησυχία του για τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM