Διθύραμβοι για την αλλαγή του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καταγράφονται στο σύνολο του τουρκικού Τύπου, μετά από τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο παλάτι του Μπεστεπέ, στην Άγκυρα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το μεσημέρι της Δευτέρας.
Τα δημοσιεύματα επικεντρώνονται σε δύο κυρίως τομείς. Από τη μία τα θετικά μηνύματα που εκπέμφθηκαν από τους δύο ηγέτες αναφορικά με τα επόμενα βήματα στα ελληνοτουρκικά, αλλά και τη διαφωνία που εξ ορισμού υπάρχει μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, την οποία ο τουρκικός Τύπος εκμεταλλεύεται για να τονώσει το ισλαμιστικό προφίλ του Τούρκου προέδρου, στον απόηχο της ραγδαίας ανόδου του ισλαμιστικού κόμματος YRP του υιού Ερμπακάν.
«Μια πολύ ωραία μέρα στο Αιγαίο», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας Hürriyet, η οποία σχολιάζει ότι η επίσκεψη-ανταπόδοση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα φέρνει νέο αέρα στην προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Θετικά μηνύματα προέκυψαν από τη συνάντηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Ερντογάν τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να λυθεί μεταξύ μας και της Ελλάδας. Ο Μητσοτάκης είπε επίσης ότι θα στηρίξουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», γράφει η εφημερίδα, ενώ πιο χαμηλά ασχολείται και με το θέμα της Χαμάς, για το οποίο δεν προσθέτει σχόλιο και απλώς σπεύδει να σημειώσει πως οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν.
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε», τιτλοφορεί το βασικό της άρθρο η εφημερίδα Sabah. Κάνοντας έναν απολογισμό της χτεσινής συνάντησης και των θεμάτων που τέθηκαν, γίνεται μία ισχνή επισήμανση σε δύο θέματα: Το ότι ο Ερντογάν υπερασπίστηκε τη Χαμάς και το ότι μετέφερε στον Μητσοτάκη πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς η Μονή της Χώρας θα είναι ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες με το νέο του καθεστώς ως τέμενος. Μεγάλο κομμάτι καταλαμβάνει και η αύξηση της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στα 10 δισ. δολάρια.
Η αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet έχει άρθρο στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Κόντρα για τη Χαμάς», λέγοντας ότι ο Ερντογάν απάντησε στον Μητσοτάκη ο οποίος είπε ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, ενώ στον υπέρτιτλό της παρουσιάζει τη φράση που είπε ο Ερντογάν ότι πάνω από 1000 μέλη της Χαμάς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Τουρκίας.
«Δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην μπορούμε να λύσουμε», γράφει στον τίτλο της η εφημερίδα Yeni Birlik, η οποία δίνει έμφαση στο θετικό κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών, ενώ επισημαίνει στο άρθρο της τα επιχειρήματα Ερντογάν στα θέματα της Χαμάς και του Κυπριακού.
Το μήνυμα του πως πρόκειται να συνεχίσει ο δημόσιος λόγος του Ερντογάν τις επόμενες μέρες και ποιο είναι το θέμα στο οποίο θα επικεντρωθεί περνάει και ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Yeni Şafak, ο οποίος είναι: «Όχι, η Χαμάς είναι μια αντιστασιακή οργάνωση». «Ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ξεκάθαρα την υποστήριξή του στη Χαμάς, την οποία προηγουμένως αποκάλεσε «Kuvayi Milliye» (οι αντιστασιακές ομάδες που συγκροτήθηκαν «για την υπεράσπιση της πατρίδας από τους ξένους εισβολείς» μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου), κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Ο Ερντογάν παρενέβη στον Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και είπε: "Είναι μια αντιστασιακή οργάνωση που προστατεύει τα εδάφη της"», γράφει η Yeni Şafak, χωρίς ωστόσο να προχωρά σε κάποιον αρνητικό σχολιασμό στη συνέχεια. Το άρθρο προχωρά σε μία απλή καταγραφή της κοινής συνέντευξης Τύπου.
«Άνεμοι φιλίας πνέουν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», γράφει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Türkiye, η οποία στο πρωτοσέλιδό της έχει άρθρο με τίτλο «δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην μπορούμε να λύσουμε». Στο άρθρο επισημαίνονται τα θετικά μηνύματα που εξέπεμψαν οι δύο ηγέτες στην κοινή συνέντευξη Τύπου. «Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: 'Διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου", είπε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε επίσης ότι 'η θετική κατανόηση και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσεται"», γράφει το άρθρο.
«Νέα εποχή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας! Στόχος είναι να αυξηθεί το εμπόριο στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια», είναι ο τίτλος στο άρθρο του κυβερνητικού aHaber, στο οποίο σχολιάζεται ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ θα λειτουργήσει ως «ντοπάρισμα στις οικονομικές σχέσεις».
To Haberler αναφέρεται στην απάντηση που έδωσε ο Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό όταν αυτός αποκάλεσε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση: «Ο Ερντογάν παρενέβη όταν ο Μητσοτάκης αποκάλεσε τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση», γράφει. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ο οποίος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, χαρακτήρισε τη Χαμάς 'τρομοκρατική οργάνωση' στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ερντογάν και παρενέβη ο Ερντογάν. Δηλώνοντας ότι βλέπει τη Χαμάς ως οργάνωση αντίστασης, ο Ερντογάν είπε ότι στενοχωριέται που αποκαλείται η Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση».
Στο ίδιο κλίμα και η εφημερίδα Milliyet, η οποία τιτλοφορεί το βασικό άρθρο στο πρωτοσέλιδό της: "Επίσκεψη-ανταπόδοση Μητσοτάκη στην Άγκυρα - Δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην μπορούμε να λύσουμε". «Ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη στο Προεδρικό συγκρότημα. Μετά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες μίλησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Δηλώνοντας ότι δεν συμφωνούν με τον ορισμό της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης από τον Μητσοτάκη, ο Ερντογάν είπε ότι "η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά οργάνωση αντίστασης". Από την άλλη, ο Πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε την έκκλησή του για ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα και δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να λυθεί», γράφει το άρθρο.
Παράλληλα στον ίδιο τόνο είναι και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Akşam, στο οποίο το κεντρικό άρθρο έχει τίτλο "Δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ μας που να μη λύνεται".
Η εφημερίδα Takvim επισημαίνει το ότι ο Ερντογάν υπερασπίστηκε τη Χαμάς, καθώς στο πρωτοσέλιδο άρθρο της έχει τίτλο: "Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση".