Έργα τέχνης αφηγούνται ιστορίες μωρών που έζησαν από το μητρικό γάλα δωρητριών

Έργα τέχνης αφηγούνται ιστορίες μωρών που βοηθήθηκαν από το γάλα δωρητών Facebook Twitter
Πίνακας της Leanne Pearce για την έκθεση Connecting Hearts
0

Όταν τα μωρά δεν μπορούν να λάβουν μητρικό γάλα, το γάλα από δωρήτρια μπορεί να είναι σωτήριο κυρίως για εκείνα που είναι άρρωστα ή πρόωρα.

Μία έκθεση έργων τέχνης, αποτέλεσμα συνεργασίας του Πανεπιστημίου Swansea, του Ιδρύματος Ανθρώπινου Γάλακτος και της καλλιτέχνιδας Leanne Pearce, παρουσιάζει τις ιστορίες ανθρώπων που έχουν λάβει γάλα δότη για το μωρό τους, έχουν δωρίσει γάλα ή υποστηρίζουν το έργο των τραπεζών γάλακτος. Μέσα από πίνακες ζωγραφικής, απεικονίζεται το τι μπορεί να κάνει η δωρεά γάλακτος για τις οικογένειες και πώς μπορεί να λειτουργήσει ως φάρος ελπίδας για όσους βιώνουν δυσκολίες όπως η προωρότητα των βρεφών, η απώλεια μωρών, ο καρκίνος της μητέρας και πολλά άλλα.

Η μητέρα του Ιντίγκο, μιλώντας για την ιστορία της, περιέγραψε πως αρχικά είχε μία όμορφη εγκυμοσύνη. «Όταν μπήκαμε στο πρώτο lockdown ξαφνικά όλος ο κόσμος άλλαξε, οπότε αποφασίσαμε να γεννήσουμε στο σπίτι. Ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως τα περιμέναμε. Ο Ιντίγκο εμφάνισε επιπλοκές και καταλήξαμε να γεννήσω με καισαρική και το μωρό να μπει στην εντατική», ανέφερε αρχικά.

«Τα πράγματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο, ο πνεύμονάς του κατέρρευσε, έκανε μεταγγίσεις αίματος, έπεσε σε κώμα. Υπήρχαν στιγμές στον θάλαμο όπου τα πράγματα δεν έδειχναν ότι θα πήγαιναν καλά και ο σύντροφός μου πάλευε πραγματικά για να τον κρατήσω αγκαλιά. Είπε ότι αυτή η επαφή του σώματός μου με το γυμνό σώμα του μωρού άλλαξε το παιχνίδι. Μέρα με τη μέρα ο Ιντίγκο γινόταν πιο δυνατός και καθώς άρχισε να ξυπνάει, πεινούσε και όσο πιο γρήγορα τον τάιζα γάλα τόσο πιο γρήγορα το έπινε».

Έργα τέχνης αφηγούνται ιστορίες μωρών που βοηθήθηκαν από το γάλα δωρητών Facebook Twitter
Ο πίνακας του Ιντίγκο / Leanne Pearce για την έκθεση Connecting Hearts

Η Κιμ ανέφερε πως όταν επέστρεψε στο σπίτι από το νοσοκομείο με τον Ιντίγκο, άρχισε να χάνει βάρος και ο πανικός της επέστρεψε. «Κάποιος ανέφερε την τράπεζα γάλακτος και τότε τηλεφώνησα και συμφώνησαν να μας υποστηρίξουν. Ανέφερε πως την υποστήριξαν πολύ καλά στη διαδικασία κατανόησης του τρόπου συμπλήρωσης του γάλακτος, οπότε επικεντρώθηκε στο δικό της γάλα που έβγαινε. «Η προσφορά μου έγινε μεγαλύτερη και μέσα σε έξι εβδομάδες μπορέσαμε να απολαύσουμε τον θηλασμό και συνέχισα να θηλάζω για τρία χρόνια.

«Κοιτάζω τον πίνακα του μικρού μας, που μόλις έδωσε τη μεγαλύτερη μάχη και είναι δυνατός. Τον Ιούνιο θα γίνει τεσσάρων χρονών και σας ευχαριστώ όλες τις όμορφες μαμάδες σας που μοιραστήκατε το γάλα σας», κατέληξε.

Η Κλερ είναι η μητέρα του Γουίλ. «Είναι το μικρό αγόρι στον πίνακα που τον κρατάει ο σύζυγός μου Κρις. Ο πίνακας προκαλεί πολλά συναισθήματα», ανέφερε αρχικά. Στη ζωγραφιά, ο Γουίλ είναι περίπου 16 ημερών. «Γεννήθηκε ένα υγιές μωρό σε πλήρη ανάπτυξη, ωστόσο όταν ήταν 10 ημερών αρρώστησε σοβαρά. Είχε RSV, έναν κοινό ιό που τα περισσότερα μωρά και νήπια θα περάσουν πριν κλείσουν τα δύο τους χρόνια, αλλά για τον Γουίλ, επειδή ήταν τόσο μικρός, ήταν πάρα πολύς για να τον αντιμετωπίσει ο οργανισμός του και σταμάτησε να αναπνέει», σημείωσε η μητέρα του.

Έργα τέχνης αφηγούνται ιστορίες μωρών που βοηθήθηκαν από το γάλα δωρητών Facebook Twitter
Ο πίνακας του Κρις με το γιο του, Γουίλ / Leanne Pearce για την έκθεση Connecting Hearts

Άμεσα του χορήγησαν οξυγόνο για να του δοθεί η ευκαιρία να καταπολεμήσει τους πολυάριθμους ιούς και τις λοιμώξεις που είχε. «Καθ' όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του στο νοσοκομείο έκανα ό,τι μπορούσα για να βγάλω γάλα αλλά διαπίστωσα ότι η προσφορά μου μειωνόταν αντί να αυξάνεται. Για μένα ήταν σημαντικό να λαμβάνει το γάλα μου, καθώς ήξερα ότι ήταν γεμάτο με τα αντισώματα και τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόταν για να τον βοηθήσει να αναρρώσει. Ένιωθα τόσο απογοητευμένη που η προσφορά μου σε γάλα δεν ήταν αρκετή», συνέχισε.

Στη συνέχεια η Κλερ το 2019 διαγνώστηκε με καρκίνο και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και θεραπεία. Βρισκόταν σε ύφεση τη στιγμή που έμεινε έγκυος, αλλά το σώμα της απλά δεν μπορούσε να συμβαδίσει. Τότε ανέφερε πως οι φίλοι και η οικογένειά της έκαναν μια αναζήτηση στο Google και έπεσαν πάνω στο Ίδρυμα Ανθρώπινου Γάλακτος και επικοινώνησαν μαζί της για να δουν αν ο Γουίλ θα μπορούσε να είναι επιλέξιμος παραλήπτης.

«Ένιωσα ένα τεράστιο κύμα ανακούφισης όταν παραδόθηκε η πρώτη παρτίδα γάλακτος. Αυτή θα συνδυαζόταν με τη δική μου για να παρέχει στον Γουίλ 100% μητρικό γάλα. Και σιγά-σιγά όντως επανήλθε, και αυτή η εικόνα δείχνει τον Κρις να τον κρατά στην αγκαλιά του για πρώτη φορά αφού βγήκε από την υποστήριξη και ο Γουίλ αναπνέει μόνος του. Ήταν μια εξαιρετικά συναισθηματική στιγμή, γεμάτη ελπίδα και αγάπη Θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες για την ανιδιοτελή προσφορά τους και την υποστήριξη του Γουίλ, βοηθώντας τον να δυναμώσει και να γίνει το ευτυχισμένο και υγιές αγοράκι που είναι σήμερα», κατέληξε η μητέρα του.

Τέλος, η Κλερ Μισέλ εξηγεί πως έγινε δωρήτρια μετά το θάνατο του μωρού της. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της ήξερε ότι ήθελε να δωρίσει γάλα αν μπορούσε. «Σκέφτηκα ότι ήταν μια υπέροχη ιδέα, και ήταν επίσης κάτι που είχε κάνει η γιαγιά μου τη δεκαετία του '60», ανέφερε αρχικά. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, της είπαν ότι ο γιος της είχε πεθάνει. «Ήταν το χειρότερο πράγμα που μου είχε συμβεί ποτέ, είναι κυριολεκτικά σαν να είσαι σε ταινία τρόμου. Είναι απίστευτα επώδυνο», σημείωσε.

Έργα τέχνης αφηγούνται ιστορίες μωρών που βοηθήθηκαν από το γάλα δωρητών Facebook Twitter
Ο πίνακας της Κλερ Μισέλ / Leanne Pearce για την έκθεση Connecting Hearts

Μετά τον τοκετό αναφέρει πως της είπαν ότι θα της έδιναν φάρμακα για να σταματήσει το γάλα της. «Ένιωσα πως ήταν λάθος, ήξερα ότι εξακολουθούσα να θέλω να δωρίσω. Εκείνο το βράδυ έψαξα απεγνωσμένα στην ιστοσελίδα της τράπεζας γάλακτος αναζητώντας πληροφορίες και θέλοντας να δω φωτογραφίες μωρών που είχαν επωφεληθεί από το γάλα. Το γάλα δίνει ζωή, αν το δικό μου μωρό δεν επρόκειτο να ωφεληθεί από το γάλα του, τότε θα το δώριζα για να τον τιμήσω και να βοηθήσω άλλες οικογένειες που έχουν ανάγκη», συμπλήρωσε.

Η ίδια ανέφερε πως της έφερε μεγάλη παρηγοριά να σκέφτεται αυτά τα μωρά. «Το γεγονός ότι γνωρίζω ότι το δώρο του γιου μου μπορεί να βοηθήσει να σωθεί η ζωή ενός άλλου μωρού μου έφερε τόση παρηγοριά και γαλήνη. Μου έδωσε σκοπό και με έκανε να αισθάνομαι ότι είμαι ακόμα μητέρα», κατέληξε ενώ για τον πίνακά της εξήγησε πως ήταν μία στιγμή όπου έτρεξε και το γάλα αλλά και τα δάκρυά της, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Πολιτισμός / «Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Ο Παντελής Κυραμαργιός, μέσω του τραγουδιού «Τα Μαύρα Ρούχα», ευαισθητοποιεί για την έμφυλη βία, τονίζοντας τη μνήμη, τη συλλογική δράση και τη δύναμη της μουσικής ως όχημα αλλαγής
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Πολιτισμός / Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 18 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, περιλαμβάνει τρεις ταινίες από διαφορετικές χώρες που εξερευνούν queer θεματικές.
LIFO NEWSROOM
Το «γυναικείο ιδεώδες»: Πώς ένα γυμνό του Ραφαήλ αποκαλύπτει τον ρόλο της γυναίκας στην Αναγέννηση

Πολιτισμός / Γιατί στην Αναγέννηση ζωγράφιζαν κυρίως το γυμνό ανδρικό σώμα και πώς ο Ραφαήλ άλλαξε τα πάντα

Μία νέα έκθεση, με έργα του Ραφαήλ και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μεταξύ άλλων, εξερευνά τις ιδέες της Αναγέννησης για το γυμνό σώμα, τη σεμνότητα, την ντροπή, αλλά και τα κοινωνικά πρότυπα για τα δύο φύλα
LIFO NEWSROOM
ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Πολιτισμός / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM