Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγγνώμη για τη χρήση ενός προσβλητικού χαρακτηρισμού κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με επισκόπους σχετικά με την αποδοχή ομοφυλόφιλων ανδρών στα ιεροδιδασκαλεία, λέγοντας ότι «δεν είχε ποτέ την πρόθεση να προσβάλει ή να εκφραστεί με ομοφοβικούς όρους».
Η συγγνώμη ακολούθησε δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου τη Δευτέρα (27/5), σύμφωνα με τα οποία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα, ο 87χρονος ποντίφικας είχε πει ότι υπάρχει ήδη υπερβολικά πολύ «αδερφίστικη συμπεριφορά» σε ορισμένα ιεροδιδασκαλεία, χρησιμοποιώντας την ιταλική λέξη «frociaggine» που στα αγγλικά μεταφράζεται «faggotness».
Ο Ματέο Μπρούνι, διευθυντής του γραφείου Τύπου του Βατικανού, δήλωσε ότι ο πάπας Φραγκίσκος γνώριζε τα δημοσιεύματα των εφημερίδων σχετικά με την κλειστή συζήτηση και «ζητά συγγνώμη από όσους αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από τη χρήση του όρου, που αναφέρθηκε από άλλους».
«Όπως έχει δηλώσει πολλές φορές, "στην εκκλησία υπάρχει χώρος για όλους, για όλους. Κανείς δεν είναι άχρηστος, κανείς δεν είναι περιττός, υπάρχει χώρος για όλους". Ακριβώς όπως είμαστε, όλοι μας», δήλωσε ο Μπρούνι. «Ο πάπας δεν είχε ποτέ την πρόθεση να προσβάλει ή να εκφραστεί με ομοφοβικούς όρους και ζητά συγγνώμη από όσους αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από τη χρήση ενός όρου, που αναφέρθηκε από άλλους» υπογράμμισε.
Ιταλικές εφημερίδες, όπως η La Repubblica και η Corriere della Sera, επικαλέστηκαν δηλώσεις επισκόπων που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας, οι οποίοιι ισχυρίστηκαν ότι ο ποντίφικας εννοούσε τον υποτιμητικό όρο ως «αστείο» και ότι οι γύρω του εξεπλάγησαν και προβληματίστηκαν. Ένας επίσκοπος δήλωσε στην Corriere della Sera ότι ο Αργεντινός ποντίφικας μπορεί να μην γνώριζε ότι ο όρος ήταν προσβλητικός.
Από τότε που εξελέγη πάπας το 2013, ο Φραγκίσκος έχει προσπαθήσει να υιοθετήσει έναν πιο συμπεριληπτικό λόγο απέναντι στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στις δημόσιες δηλώσεις του, προκαλώντας την περιφρόνηση των συντηρητικών καρδιναλίων. Λίγο αφότου έγινε πάπας, σε ερώτηση σχετικά με τους ομοφυλόφιλους ιερείς έδωσε την περίφημη απάντηση:
«Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;».
Με πληροφορίες από Guardian