Είναι κοινός τόπος ότι η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και καιρό ως μια επιλογή για την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, μια νέα μελέτη υπογραμμίζει πως συμβάλλει γενικότερα στη μακροζωία.
Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open την Παρασκευή, οι ερευνητές εξέτασαν 25.315 γυναίκες για 25 χρόνια, διαπιστώνοντας ότι η μεγαλύτερη προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με 23% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία. Παρατηρήθηκε επίσης μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας από καρκίνο.
Η μεσογειακή δίαιτα δίνει έμφαση στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα ψάρια, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Οι ερευνητές συνέλεξαν βασικές πληροφορίες για την υγεία των συμμετεχουσών μεταξύ του 1993 και του 1996, οι οποίες περιλάμβαναν δεδομένα για 33 βιοδείκτες στο αίμα, το αυτοαναφερόμενο βάρος, τον τρόπο ζωής και άλλα. Οι συμμετέχουσες, οι οποίες εργάζονταν στον τομέα της υγείας με μέση ηλικία 54,6 ετών, συμπλήρωναν στη συνέχεια ερωτηματολόγια κάθε έξι μήνες κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους και στη συνέχεια ετησίως. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε από το 2018 έως το 2023, χρησιμοποιώντας ιατρικά αρχεία και αρχεία θανάτου για τον προσδιορισμό της θνησιμότητας και της αιτίας θανάτου.
«Η πιστή τήρηση της μεσογειακής διατροφής συσχετίστηκε με ένα συνολικά πιο υγιές προφίλ βιοδεικτών» υπογράφουν οι ερευνητές.
Πάντως, η τελευταία μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης φυλετικής και εθνικής ποικιλομορφίας. Οι συμμετέχοντες ήταν γυναίκες μέσης ηλικίας και μεγαλύτερης ηλικίας, καλά μορφωμένες, οι οποίες κατά κύριο λόγο (λίγο πάνω από 94%) αυτοαναφέρθηκαν ως λευκές. Αυτό μπορεί να περιορίσει τη γενικευσιμότητα των ευρημάτων, σημειώνουν οι συγγραφείς.
Η διατροφική συμμόρφωση αξιολογήθηκε επίσης μέσω ερωτηματολογίων τροφίμων, τα οποία θα μπορούσαν να περιέχουν λανθασμένες ταξινομήσεις.
Με πληροφορίες από CBS News