Aware-2: Η πρώτη κάμερα με ανάλυση ενός gigapixel

Aware-2: Η πρώτη κάμερα με ανάλυση ενός gigapixel Facebook Twitter
0
Aware-2: Η πρώτη κάμερα με ανάλυση ενός gigapixel Facebook Twitter
Aware-2: Η πρώτη κάμερα με ανάλυση ενός gigapixel Facebook Twitter

Ερευνητές στις ΗΠΑ, δημιούργησαν για πρώτη φορά, κάμερα με ανάλυση ένα gigapixel.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα αυτή τεχνολογία θα μπορεί σε πέντε χρόνια να ενσωματωθεί σε καταναλωτικές συσκευές που θα κυκλοφορούν στην αγορά.

Η ψηφιακή μηχανή τραβά φωτογραφίες που αποτελούνται από ένα δισεκατομμύριο pixel η κάθε μία, περίπου 1.000 φορές περισσότερα από τις εικόνες των συμβατικών καμερών.

Η ανάλυση της είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να φωτογραφήσει ένα αντικείμενο πλάτους 3,8 εκατοστών σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Aware-2: Η πρώτη κάμερα με ανάλυση ενός gigapixel Facebook Twitter
Aware-2: Η πρώτη κάμερα με ανάλυση ενός gigapixel Facebook Twitter
Mερικές από τις πολλές μικροκάμερες της Aware-2


Το βάρος της είναι  93 κιλά  και έχει διαστάσεις 75Χ75Χ50 εκατοστά. Διαθέτει πολύ μικρότερο διάφραγμα, μόλις 1,6 εκατοστού, ενώ έχει περίπου πενταπλάσια pixel σε σχέση με τις καλύτερες σημερινές επαγγελματικές κάμερες και σχεδόν 100 φορές περισσότερα από τις συνηθισμένες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές «τσέπης».

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνα σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα και την εταιρεία Distant Focus Corp., χρησιμοποίησαν με συνδυασμένο τρόπο 98 επιμέρους μικρο-κάμερες με ένα αισθητήρα των 14 megapixel η κάθε μία, οι οποίες είναι περιμετρικά διατεταγμένες γύρω από ένα κοινό σφαιρικό φακό. Από κοινού μπορούν να τραβήξουν μία φωτογραφία με οπτικό πεδίο που έχει εύρος 120 μοιρών και ύψος 50 μοιρών.

Η κάμερα με την ονομασία Aware-2, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την καινοτομική στρατιωτική υπηρεσία προωθημένων ερευνητικών προγραμμάτων DARPA, την ίδια που ξεκίνησε το Ίντερνετ, είναι δυνατό να αξιοποιηθεί για στρατιωτική επιτήρηση χώρων, για αστρονομικές και άλλες παρατηρήσεις, για εποπτεία του περιβάλλοντος και φωτογράφηση της άγριας φύσης κ.ά.

Το κόστος κατασκευής της νέας gigapixel κάμερας είναι περίπου 100.000 δολάρια, αλλά μετά την μαζική παραγωγή της, αναμένεται να πέσει στα 1.000 έως 10.000 δολάρια.

Υπάρχει όμως και ένα τεχνικό πρόβλημα, καθώς μία βιντεοκάμερα με ανάλυση gigapixel θα δημιουργεί 10 gigabytes δεδομένων κάθε δευτερόλεπτο, πάρα πολλά για να αποθηκευθούν στα συμβατικά αρχεία.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα αιματολογική εξέταση προβλέπει κίνδυνο για ασθένειες σε παιδιά

Τech & Science / Νέα αιματολογική εξέταση προβλέπει κίνδυνο για ασθένειες σε παιδιά

Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί με εξοπλισμό που χρησιμοποιείται ευρέως για τον έλεγχο του πλάσματος αίματος σε βρέφη, καθιστώντας εφικτό για τους γιατρούς να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια ασθενειών και να παρέχουν έγκαιρες θεραπείες
LIFO NEWSROOM
Ο θηλασμός ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μικροβιώματος και της υγείας των πνευμόνων

Τech & Science / Ο θηλασμός ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μικροβιώματος και της υγείας των πνευμόνων

Τα δεδομένα μελέτης επέτρεψαν στους ερευνητές να αποσυνδέσουν την επίδραση του θηλασμού στο μικροβίωμα του βρέφους από μια σειρά άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων
LIFO NEWSROOM
Είχε η Γη δακτύλιο όπως ο Κρόνος; - Τι αποκαλύπτουν οι κρατήρες στην επιφάνεια του πλανήτη

Τech & Science / Είχε η Γη δακτύλιο όπως ο Κρόνος; - Τι αποκαλύπτουν οι κρατήρες στην επιφάνεια του πλανήτη

Επιστήμονες θεωρούν ότι οι ανώμαλες θέσεις των κρατήρων πρόσκρουσης, τα συντρίμμια μετεωριτών σε ιζηματογενή πετρώματα, τα τσουνάμι και η σύντομη έκθεση μετεωριτών σε διαστημική ακτινοβολία σχετίζονται
LIFO NEWSROOM
Έρχονται αλλαγές στο Instagram με στόχο την προστασία των εφήβων

Διεθνή / Έρχονται αλλαγές στο Instagram με στόχο την προστασία των εφήβων

Η εφαρμογή θα εμποδίζει τους εφήβους να βλέπουν ευαίσθητες φωτογραφίες και βίντεο - Οι γονείς θα βλέπουν σε ποιους λογαριασμούς στέλνει μηνύματα το παιδί τους - Οι έφηβοι θα λαμβάνουν επίσης μια ειδοποίηση για έξοδο από την εφαρμογή μετά από 60 λεπτά χρήσης κάθε μέρα
LIFO NEWSROOM
Ατλάντα: Τα βαγόνια του μετρό μετατράπηκαν σε υφάλους για κοράλια και θαλάσσιες χελώνες

Τech & Science / Ατλάντα: Βαγόνια τρένων μετατράπηκαν σε υφάλους για κοράλλια και θαλάσσιες χελώνες

«Ο τεχνητός ύφαλος φαίνεται υπέροχος και μας ενθαρρύνει η ποσότητα της ανάπτυξης των κοραλλιών και της δραστηριότητας της θαλάσσιας άγριας ζωής», δήλωσε ο Κάμερον Μπρίντον, θαλάσσιος βιολόγος
LIFO NEWSROOM