Γάζα: Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα

Γάζα: Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπίστεί από τη Ράφα Facebook Twitter
Εσωτερικά εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι φεύγουν με τα υπάρχοντά τους από τη Ράφα - Φωτ.: EPA
0

Ο αναγκαστικός εκτοπισμός έχει απομακρύνει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους από την πόλη Ράφα της Γάζας, η οποία προοριζόταν για ασφαλής ζώνη, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είχαν καταφύγει στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, πριν το Ισραήλ εξαπολύσει επίθεση στις 7 Μαΐου. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν καταφύγει στη Ράφα από άλλα τμήματα της Γάζας, τα οποία βομβαρδίστηκαν από το Ισραήλ.

Νωρίτερα σήμερα, το Κάιρο απέρριψε την ισραηλινή παρουσία στο πέρασμα της Ράφα μεταξύ της αιγυπτιακής χερσονήσου του Σινά και της Λωρίδας της Γάζας. «Είναι δύσκολο για το πέρασμα της Ράφα να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς παλαιστινιακή διοίκηση» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ισπανό ομόλογό του στη Μαδρίτη.

Ειδικοί του ΟΗΕ ζητούν καθολική αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους

Ομάδα ειδικών του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα από όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος ώστε να διασφαλίσουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Η έκκληση αυτή έγινε λιγότερο από μία εβδομάδα αφού η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αναγνώρισαν επισήμως ένα παλαιστινιακό κράτος, προκαλώντας την οργή του Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται ολοένα και πιο απομονωμένο στη διεθνή σκηνή έπειτα από οκτώ μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ειδικοί, ανάμεσά τους η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσαν ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτος θα αποτελέσει σημαντική αναγνώριση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και του αγώνα του για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Η αναγνώριση αυτή «αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη ειρήνη στην Παλαιστίνη και σε όλη τη Μέση Ανατολή – ξεκινώντας από την άμεση κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και καμία περαιτέρω στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα», τόνισαν οι ειδικοί.

«Η λύση των δύο κρατών παραμένει ο μοναδικός δρόμος, στον οποίο συμφωνεί η διεθνής κοινότητα, προς την ειρήνη και την ασφάλεια τόσο για την Παλαιστίνη όσο και για το Ισραήλ και μια έξοδος από τον κύκλο βίας και έχθρας που διαρκεί πολλές γενιές», πρόσθεσαν.

Στόχος της απόφασης της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας ήταν, όπως εξήγησαν, να επιταχυνθούν οι προσπάθειες να επιτευχθεί εκεχειρία στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα. Οι τρεις χώρες επεσήμαναν ότι ελπίζουν η απόφασή τους να ωθήσει και άλλες χώρες της ΕΕ να πράξουν το ίδιο. Το κοινοβούλιο της Δανίας απέρριψε πρόταση να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλέικ Λάιβλι - Τζάστιν Μπαλντόνι: «Το βίντεο που κυκλοφόρησε ως υπεράσπιση, είναι στην πραγματικότητα καταδικαστικό»

Διεθνή / Ο Μπαλντόνι έδωσε βίντεο με την Μπλέικ Λάιβλι: Αποδεικνύει την παρενόχληση της ηθοποιού ή δικαιώνει τον σκηνοθέτη;

Πόλεμος των βασικών συντελεστών της ταινίας «It Ends With Us» - Στο βίντεο φαίνεται η πρόβα των ηθοποιών για το γύρισμα μίας σκηνής που οι δύο πρωταγωνιστές έρχονταν κοντά
LIFO NEWSROOM