Τα 15 top εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας και οι κορυφαίες χώρες εξαγωγής

Τα 15 top εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας και οι κορυφαίες χώρες εξαγωγής Facebook Twitter
0

Για «Αραβική Άνοιξη» των ελληνικών εξαγωγών κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, παραθέτοντας στοιχεία με τα 100 πιο εξαγώγιμα προϊόντα και τους κυριότερους 100 προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών  το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Υψηλές θέσεις στη διεθνή αγορά διεκδικούν βαμβάκι, ενέργεια, μηχανολογικός εξοπλισμός, καθώς και τα κοσμήματα και ο χρυσός ενώ οι χώρες της Αφρικής, και κυρίως της Βόρειας Αφρικής, καθώς και οι Εφοδιασμοί Πλοίων, η Β. Αμερική, η Ινδία και η Κίνα εμφανίζουν σημαντική δυναμική απορρόφησης ελληνικών προϊόντων.  

Σημαντικές ανακατατάξεις προκύπτουν και στις κυριότερες αγορές προορισμού των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων. Η Ιταλία, εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτιά που κατέκτησε το 2011, ενώ πλέον η Γερμανία έχει υποχωρήσει στην 3η θέση, πίσω από τους Εφοδιασμούς Πλοίων. Αξιοσημείωτες είναι και οι εντυπωσιακές επιδόσεις που καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία, την Κίνα και το Ισραήλ.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Συνδέσμου, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «η νέα έρευνα του ΠΣΕ επικαιροποιεί τα στοιχεία για τις τάσεις του εξωτερικού εμπορίου της χώρας και αναδεικνύει νέους δυναμικούς προορισμούς, που μπορούν να αποτελέσουν αντιστάθμισμα στην οικονομική κρίση σημαντικών εμπορικών εταίρων στην ΕΕ. Παράλληλα, αποδεικνύει την ανάγκη άμεσης υλοποίησης δράσεων υποστήριξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο μίας επιθετικής και συνεκτικής Εθνικής Στρατηγικής Εξωστρέφειας από τη νέα Κυβέρνηση, με βάση συγκεκριμένη γεωγραφική και προϊοντική στόχευση.

 «Οι χώρες της Βόρειας Αφρικής μπορούν να αποτελέσουν τα Νέα Βαλκάνια για ελληνικές επενδύσεις και ενισχυμένες εμπορικές σχέσεις, ενώ αλματώδεις αύξηση Εφοδιασμών Πλοίων ενισχύουν την πάγια θέση του ΠΣΕ για διασύνδεση των εξαγωγών με τους διεθνοποιημένους κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία. Αποτελούν άμεσες προτεραιότητες, τόσο σε επίπεδο Επίσημης Πολιτείας, όσο και του συνόλου των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, ως εθνικό ζητούμενο, η τόνωση ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων και η εδραίωση σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προκειμένου να αξιοποιηθούν ευνοϊκές συγκυρίες, αλλά κυρίως να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα», πρόσθεσε η κ. Σακελλαρίδη.

Τα 15 πιο εξαγώγιμα προϊόντα:

Τα 15 top εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας και οι κορυφαίες χώρες εξαγωγής Facebook Twitter

Οι 15 κυριότεροι προορισμοί των εξαγώγιμων ελληνικών προιόντων:

Τα 15 top εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας και οι κορυφαίες χώρες εξαγωγής Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ