''Ο πελάτης μου έχει σώας τας φρένας''

''Ο πελάτης μου έχει σώας τας φρένας'' Facebook Twitter
0

Σήμερα ολοκληρώνεται η δίκη του Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους σε διπλή επίθεση πέρυσι τον Ιούλιο.

Ο συνήγορος του Γκέιρ Λίπεσταντ δήλωσε στο δικαστηρίου ότι ο Μπράιβικ δεν αρνείται τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, ωστόσο υποστήριξε ότι έχει «σώας τας φρένας» και δεν πρέπει να εγκλειστεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Ο Μπράιβικ, όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος του, είναι πολιτικός ακτιβιστής που γνώριζε τι έκανε. Περιέγραψε τον πελάτη του ως συνηθισμένο νέο με φίλους και συναδέλφους. Τίποτα στη ζωή του μέχρι την «κόλαση βίας» της 22ας Ιουλίου του 2011 δεν έδειχνε ότι επρόκειτο για βίαιο άτομο, σύμφωνα με τον ίδιο. Αν η βία ήταν το κίνητρό του, θα μπορούσε να είχε πάει σε ένα εμπορικό κέντρο του Όσλο και να αρχίσει να πυροβολεί αδιακρίτως.

Η εισαγγελία ζήτησε να θεωρηθεί ο Μπράιβικ παρανοϊκός και να εγκλειστεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Πιο συγκεκριμένα ο εισαγγελέας, δήλωσε: «Ζητούμε να παραμείνει υπό υποχρεωτική φροντίδα ψυχικής υγείας», υποστηρίζοντας ότι είναι χειρότερο να σταλεί ένα ψυχωσικό άτομο στη φυλακή από το να σταλεί ένα μη ψυχωσικό σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Ο Μπράιβικ, κατά την διάρκεια της δίκης, δήλωσε ότι ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρική μονάδα είναι «το χειρότερο πράγμα στο οποίο μπορεί να υποβληθεί ένας πολιτικός ακτιβιστής», καθώς ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του πολιτικό ακτιβιστή ενάντια στην «ισλαμοποίηση» της νορβηγικής κοινωνίας.

Ανάμεσα στις 20 Ιουλίου και στις 24 Αυγούστου, αναμένεται η ετυμηγορία του δικαστηρίου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM