Ήταν το 2021, ένας χρόνος αφότου ξεκίνησε η επέλαση του κορωνοϊού και ο Kashyap Patel είχε δει έναν ασθενή στα 40 του με καρκίνο των χοληφόρων, έναν σπάνιο και θανατηφόρο καρκίνο που συνήθως χτυπά ανθρώπους στα 70 ή τα 80 τους χρόνια.
Αρχικά, επικράτησε σιωπή και στη συνέχεια ο ένας συνάδελφος μετά τον άλλο έλεγαν ότι είχαν πρόσφατα θεραπεύσει ασθενείς που είχαν παρόμοιες διαγνώσεις καρκίνου. Μέσα σε ένα χρόνο από εκείνη τη συνάντηση, το γραφείο είχε καταγράψει επτά τέτοιες περιπτώσεις. «Είμαι στην πρακτική 23 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», είπε αργότερα ο Patel, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Carolina Blood and Cancer Care Associates. Ο Ασουτός Γκορ, ένας άλλος ογκολόγος, συμφώνησε: «Ήμασταν όλοι ταραγμένοι».
Υπήρχε και άλλο παράξενο: πολλοί ασθενείς που αντιμετώπιζαν πολλαπλούς τύπους καρκίνου εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, ενώ παρατηρήθηκαν και περισσότερες από δώδεκα νέες περιπτώσεις άλλων σπάνιων μορφών καρκίνου.
Ο Πατέλ άρχισε να ανησυχεί: Θα μπορούσε ο κορωνοϊός να φουντώνει τη χόβολη του καρκίνου;
Η αύξηση των επιθετικών καρκίνων όψιμου σταδίου από την αυγή της πανδημίας επιβεβαιώνεται από ορισμένα πρώιμα εθνικά δεδομένα και από έναν αριθμό μεγάλων ιδρυμάτων για τον καρκίνο. Πολλοί ειδικοί έχουν ως επί το πλείστον απορρίψει την τάση ως αναμενόμενη συνέπεια των διαταραχών στην υγειονομική περίθαλψη που ξεκίνησαν το 2020.
Όχι όμως όλοι. Η ιδέα ότι ορισμένοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ή να επιταχύνουν τον καρκίνο δεν είναι νέα. Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει αυτή την πιθανότητα από τη δεκαετία του 1960 και σήμερα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 15% - 20% όλων των καρκίνων παγκοσμίως προέρχονται από μολυσματικούς παράγοντες όπως ο HPV, ο Epstein-Barr και η ηπατίτιδα Β. Θα περάσουν πιθανώς πολλά χρόνια πριν ο κόσμος λάβει οριστικές απαντήσεις σχετικά με το εάν ο κοροναϊός είναι συνένοχος στην αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου, αλλά ο Πατέλ και άλλοι επιστήμονες καλούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να θέσει αυτό το ερώτημα ως προτεραιότητα γνωρίζοντας ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τη θεραπεία και τη διαχείριση εκατομμυρίων καρκινοπαθών για τις επόμενες δεκαετίες.
Αλλά δεν υπάρχουν δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο που να συνδέουν τον SARS-CoV-2 με τον καρκίνο και ορισμένοι επιστήμονες παραμένουν δύσπιστοι. Ο John T. Schiller, ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και πρωτοπόρος στη μελέτη των ιών που προκαλούν καρκίνο, είπε ότι τα παθογόνα που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο επιμένουν στο σώμα μακροπρόθεσμα. Αλλά η κατηγορία των αναπνευστικών ιών που περιλαμβάνει τη γρίπη και τον RSV - μια οικογένεια που μετράει τον κορωνοϊό ως μέλος - μολύνει έναν ασθενή και στη συνέχεια συνήθως υποχωρεί αντί να καθυστερήσει και δεν πιστεύεται ότι προκαλεί καρκίνο. Ο David Tuveson, διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου στο Cold Spring Harbor Laboratory και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Έρευνας για τον Καρκίνο, είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο κορωνοϊός μετασχηματίζει άμεσα τα κύτταρα για να τα κάνει καρκινικά.
Όταν το πρώτο κύμα κορωνοϊού έπληξε τις ΗΠΑ, οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας προέβλεψαν αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου. Μια εργασία του Lancet Oncology ανέλυσε ένα εθνικό μητρώο που δείχνει αυξήσεις της νόσου Σταδίου 4 — το πιο σοβαρό — σε πολλούς τύπους καρκίνου στα τέλη του 2020. Το Baptist Health Miami Cancer Institute, το UC San Diego Health και άλλα μεγάλα ιδρύματα δημοσίευσαν δεδομένα που δείχνουν συνεχείς αυξήσεις στους καρκίνους τελευταίου σταδίου.
Ο Xuesong Han, επιστημονικός διευθυντής έρευνας υπηρεσιών υγείας στην Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου και κύριος συγγραφέας της μελέτης Lancet Oncology, απέδωσε το άλμα σε άτομα που καθυστερούν ή παραλείπουν τη φροντίδα λόγω φόβων που σχετίζονται με τον ιό ή λόγω οικονομικών λόγων και επίσης σε πολιτιστικούς παράγοντες. γλωσσικά εμπόδια και διακρίσεις.
Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από τρισεκατομμύρια κύτταρα σε συνεχή κατάσταση ανάπτυξης, επισκευής και θανάτου. Τις περισσότερες φορές, κύτταρα με κατεστραμμένο DNA διορθώνονται ή απλώς εξαφανίζονται. Μερικές φορές, αρχίζουν να συλλέγουν λάθη στον γενετικό τους κώδικα και ξεσπούν ανεξέλεγκτα σε όγκους, καταστρέφοντας μέρη του σώματος.
Ο Αφσίν Μπεχέστι είναι πρόεδρος της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας COVID-19, μιας ομάδας επιστημόνων από εκλεκτικό υπόβαθρο που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να εξετάσουν εκ των υστέρων τρόπους αντιμετώπισης του ιού. Πριν από περίπου ένα χρόνο επικοινώνησε με τον Πατέλ και φιλοξένησαν ένα συμπόσιο με άλλους επιστήμονες που κατέληξε στο ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που υποδηλώνουν σύνδεση μεταξύ κορωνοϊού και καρκίνου.
Μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο μελέτησε εάν ο Covid ξυπνά εκ νέου τα αδρανοποιημένα καρκινικά κύτταρα σε ποντίκια. Τα ευρήματά τους, σύμφωνα με μια εκτυπωμένη έκθεση που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο, έδειξαν ότι όταν τα ποντίκια που είχαν επιζήσει από καρκίνο μολύνθηκαν με SARS-CoV-2, τα αδρανή καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάστηκαν στους πνεύμονες. Είδαν παρόμοια αποτελέσματα με τον ιό της γρίπης.
Η Ασάνι Γουιραράτνα, καθηγήτρια στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health είπε ότι τα αποτελέσματα την εξέπληξαν γιατί «είναι σπάνια τα δεδομένα είναι τόσο εντυπωσιακά». Η Weeraratna είπε ότι ενώ πιστεύει ότι τα ευρήματα της μελέτης του Κολοράντο είναι σημαντικά, θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. Οι μελέτες σε ποντίκια συχνά δεν μεταφράζονται το ίδιο σε ανθρώπους.
Οι εν λόγω έρευνες δεν μιλούν για σύνδεση μεταξύ του εμβολίου για τον κορωνοϊού και του καρκίνου. Παρ' όλα αυτά «Ο μετριασμός του κινδύνου μόλυνσης μπορεί να έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ασθενείς με καρκίνο», είπε η Γουιραράτνα.
Παθολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας για τις Ιατρικές Επιστήμες ανέφεραν το 2021 στο περιοδικό Communications Biology ότι οι πρωτεΐνες SARS-CoV-2 τροφοδότησαν την αναπαραγωγή ενός ιού έρπητα που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ιούς που οδηγεί σε καρκίνο. Άλλες μελέτες έχουν ενοχοποιήσει τον κορωνοϊό στην τόνωση των αδρανών καρκινικών κυττάρων του μαστού.
Επιστήμονες πιστεύουν ότι η έλλειψη δεδομένων για τον κορωνοϊό και τον καρκίνο αντικατοπτρίζει τις πολιτικές επιλογές περισσότερο από τις επιστημονικές προκλήσεις. «Θα έλεγα ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν θέλουν να σκέφτονται τον μακροχρόνιο covid και πολύ περισσότερο τη διασύνδεση κορωνοϊού και καρκίνου. Τους κόστισε τόσο πολύ η αντιμετώπιση του Covid. Επομένως, υπάρχει πολύ μικρή χρηματοδότηση για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ιού», είπε ο Ντάγκλας Τ. Γουάλας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. «Δεν νομίζω ότι είναι σοφή επιλογή».
Ο Πατέλ θεωρεί ότι τα αποτελέσματα των λοιμώξεων από κορωνοϊό θα μπορούσαν να είναι λειτουργούν σωρευτικά σε άτομα που έχουν μολυνθεί πολλές φορές. Το άγχος που σχετίζεται με την πανδημία μπορεί να επιδεινώσει την απειλή, είπε, επιδεινώνοντας τη φλεγμονή. Εάν διαπιστωθεί σύνδεση μεταξύ του ιού και του καρκίνου, είπε, οι γιατροί μπορεί να εντοπίσουν ασθενείς με μεγαλύτερο κίνδυνο και να πραγματοποιήσουν προληπτικούς ελέγχους νωρίτερα και ακόμη και να βάλουν ορισμένους ασθενείς σε αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Με πληροφορίες από Washington Post