Φάρμακο που «λιώνει» τους όγκους αντικαθιστά τα χειρουργεία για τον καρκίνο του εντέρου, λένε γιατροί

Φάρμακο που «λιώνει» τους όγκους θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα χειρουργεία για τον καρκίνο του εντέρου, λένε γιατροί Facebook Twitter
φωτ.: unsplash
0

Ένα φάρμακο ανοσοθεραπείας «λιώνει» τους όγκους, έρχεται να «αλλάξει τα δεδομένα», καθώς αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες θεραπείας του καρκίνου του εντέρου και μπορεί ακόμη και να αντικαταστήσει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση, είπαν γιατροί.

Το pembrolizumab στοχεύει και μπλοκάρει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στην επιφάνεια των κυττάρων του ανοσοποιητικού που στη συνέχεια αναζητά και καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Η χορήγηση του φαρμάκου πριν από τη χειρουργική επέμβαση αντί της χημειοθεραπείας οδήγησε σε τεράστια αύξηση στους ασθενείς, οι οποίοι καταγράφηκαν ως απαλλαγμένοι από καρκίνο, σύμφωνα με κλινικές δοκιμές. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), του μεγαλύτερου συνεδρίου για τον καρκίνο στον κόσμο.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν το University College του Λονδίνου, το νοσοκομείο του University College του Λονδίνου, το Christie NHS Foundation Trust στο Μάντσεστερ, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο St James στο Λίντς, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σαουθάμπτον και το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Ο καθηγητής Mark Saunders, σύμβουλος κλινικός ογκολόγος στο Christie, είπε ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών ήταν «πραγματικά πολύ συναρπαστικά». «Η ανοσοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει «αλλαγή παιχνιδιών» για αυτούς τους ασθενείς με αυτόν τον τύπο καρκίνου. Όχι μόνο το αποτέλεσμα είναι καλύτερο, αλλά σώζει τους ασθενείς από πιο την συμβατική χημειοθεραπεία, η οποία συχνά έχει περισσότερες παρενέργειες. Στο μέλλον, η ανοσοθεραπεία μπορεί να αντικαταστήσει ακόμη και την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση».

Ο καρκίνος του εντέρου είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο παγκοσμίως. Υπάρχουν περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια νέα κρούσματα και περισσότεροι από 900.000 θάνατοι ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στις δοκιμές οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από την ΜSD (γνωστή ως Μerck στις ΗΠΑ& Καναδα) και χορηγήθηκε από το University College του Λονδίνου, οι ερευνητές στρατολόγησαν 32 ασθενείς με καρκίνο του εντέρου σταδίου δεύτερου ή τρίτου και συγκεκριμένο γενετικό προφίλ (MMR deficient/MSI-High καρκίνου του εντέρου) από πέντε νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περίπου το 15% των ασθενών με καρκίνο του εντέρου σταδίου δεύτερου ή τρίτου έχουν αυτή τη συγκεκριμένη γενετική σύνθεση.

Στους ασθενείς χορηγήθηκε επί εννέα εβδομάδες pembrolizumab, επίσης γνωστό ως Keytruda, πριν από τη χειρουργική επέμβαση αντί της συνήθους θεραπείας χημειοθεραπείας και χειρουργικής επέμβασης, και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 59% των ασθενών δεν είχαν σημάδια καρκίνου μετά τη θεραπεία με pembrolizumab, ενώ οποιοσδήποτε καρκίνος στο υπόλοιπο 41% ​​των ασθενών αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Όλοι οι ασθενείς στις δοκιμές είχαν απαλλαγεί από καρκίνο μετά τη θεραπεία. Όταν η τυπική χημειοθεραπεία χορηγήθηκε σε ασθενείς με αυτό το γενετικό προφίλ, λιγότερο από το 5% δεν είχε σημάδια καρκίνου μετά την επέμβαση, είπε το UCL.

Τα επόμενα χρόνια, οι δοκιμές θα αξιολογήσουν επίσης τη συνολική επιβίωση και τα ποσοστά υποτροπής. Αυτή η προσέγγιση σήμαινε επίσης ότι οι ασθενείς δεν χρειάζονταν καμία μετεγχειρητική χημειοθεραπεία, η οποία έχει παρενέργειες και είναι δύσκολο να την υπομείνουν.

Ο Δρ Κάι-Κιν Σίου, επικεφαλής ερευνητής στις δοκιμές και σύμβουλος ιατρός ογκολόγος στο UCLH, δήλωσε: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το pembrolizumab είναι μια ασφαλής και εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων σε ασθενείς με καρκίνο του εντέρου υψηλού κινδύνου, αυξάνοντας τις πιθανότητες ίασης η ασθένεια σε πρώιμο στάδιο». Προειδοποίησε ότι η ομάδα θα πρέπει να περιμένει για να δει εάν οι ασθενείς που έλαβαν μέρος στις δοκιμές παρέμειναν χωρίς καρκίνο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά είπε ότι οι αρχικές ενδείξεις ήταν «εξαιρετικά θετικές». «Η ανοσοθεραπεία μπορεί να εξαφανίσει τους όγκους πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Εάν λιώσετε τον καρκίνο πριν την επέμβαση, συνήθως τριπλασιάζετε τις πιθανότητες επιβίωσης», πρόσθεσε. «Εάν οι ασθενείς έχουν πλήρη ανταπόκριση στο pembrolizumab, αυτό μπορεί να τριπλασιάσει τις πιθανότητες επιβίωσης. Οι ασθενείς επίσης δεν χρειάζονται χημειοθεραπεία μετά, έτσι αποφεύγουν όλες αυτές τις παρενέργειες».

Ο Δρ Μάρνιξ Γιάνσεν, κλινικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Καρκίνου του UCL, είπε ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά για την αξιολόγηση της pembrolizumab προτού θεωρηθεί τυπική θεραπεία. «Αλλά δεδομένης της ποιότητας των αποτελεσμάτων σε αυτή τη δοκιμή, νομίζω ότι είναι πιθανό να το δούμε στην κλινική μέσα σε μερικά χρόνια, εάν οι επόμενες δοκιμές είναι παρόμοια επιτυχείς».

Με πληροφορίες Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM
Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις, για μείωση του στρες

Τech & Science / Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις για μείωση του στρες

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Tsukuba εμπνεύστηκε από τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των γατών, γνωστή ως «bunting», κατά την οποία οι γάτες τρίβουν το κεφάλι τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους
LIFO NEWSROOM