Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες επιτίθενται σε λουόμενους, εξηγούν οι ειδικοί

Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες επιτίθενται σε λουόμενους, εξηγούν οι ειδικοί Facebook Twitter
Φωτ: Eurokinissi
0

Δεκάδες είναι τα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιων χελωνών σε λουόμενους, με το τελευταίο να σημειώνεται στην Μάνη.

Μάλιστα, τα περιστατικά δαγκώματος από χελώνα που έχουν καταγραφεί στα μητρώα του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης τα προηγούμενα καλοκαίρια ξεπερνούν τα 200, ενώ φέτος έχουν σημειωθεί 12 επιθέσεις.

Ο Δημήτρης Φυτίλης, υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας “ΑΡΧΕΛΩΝ”, μιλώντας στην ΕΡΤ έδωσε την δική του εξήγηση για τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά επιθέσεων χελωνών, που αν μη τι άλλο δεν είναι σαρκοφάγα και μέχρι πρότινος δεν ήταν επιθετικά.

«Οι χελώνες δεν είναι κατοικίδια. Κάποιοι που έχουν επιχειρήσεις συγκεκριμένα στην περιοχή του Πόρτο-Ράφτη, ακολουθούσαν μια πρακτική για να προσελκύουν πελάτες. Τάιζαν τα ζώα για να προσεγγίζουν την ακτή και τα χρησιμοποιούσαν ως ατραξιόν για τα μαγαζιά τους. ακολούθησε ενημέρωση από τους αρμοδίους και σταμάτησαν, με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι επιθέσεις. Το ίδιο ισχύει σε κάθε περιοχή. Έχουν βγει ανακοινώσεις, ο κόσμος ενημερώνεται και το λιμενικό προειδοποιεί και βρίσκεται σε εγρήγορση, σύμφωνα με τον κ. Φυτίλη.

«Δεν πρέπει να αλλάζει η συμπεριφορά των ζώων με την ανθρώπινη παρέμβαση και να διαταράσσεται το περιβάλλον και οι συνήθειες τους». 

Με γνώμονα την καλλιέργεια γνώσης για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων και την ανάπτυξη περισσότερου σεβασμού απέναντι στη φύση και τα οικοσυστήματα του πλανήτη, ο «ΑΡΧΕΛΩΝ» παραθέτει τις ακόλουθες οδηγίες προς τους λουόμενους:

1. Μην πλησιάζετε τις θαλάσσιες χελώνες - Κρατάτε αποστάσεις

2. Αποφύγετε την επαφή με τις θαλάσσιες χελώνες - Κίνδυνος τραυματισμού

3. Το τάισμα ενός προστατευόμενου είδους με τροφές που δεν αποτελούν την φυσιολογική του διατροφή, αποτελεί όχληση και απαγορεύεται από τον νόμο. Μην ταΐζετε τις θαλάσσιες χελώνες

Μάνη: Θαλάσσια χελώνα επιτέθηκε σε λουόμενη

Όπως έγινε σήμερα γνωστό μια θαλάσσια χελώνα επιτέθηκε και δάγκωσε λουόμενη στο Λιμένι της Μάνης.  Όπως είπε η γυναίκα στην ΕΡΤ, ξαφνιάστηκε από το δάγκωμα της χελώνας ενώ ήταν αδύνατο να ξεφύγει. Έμεινε παγιδευμένη για αρκετά λεπτά ενώ για να ελευθερωθεί χρειάστηκε η βοήθεια τριών ανδρών. 

«Έχει μια επιγραφή που λέει: ''Προσοχή θαλάσσιες χελώνες'' αλλά από την επιγραφή δεν καταλαβαίνεις ότι πρέπει να προσέχεις εσύ από τις χελώνες. Αυτό που καταλαβαίνεις είναι να προσέχεις εσύ τις χελώνες. Να μην τους κάνεις κακό», είπε η Ειρήνη Βυζιργιαννάκη που υπέστη την επίθεση. 

«Κολυμπούσα και ήρθε από πίσω μου από την αριστερή πλευρά. ''Βεντουζάρισε'' πάνω μου. Είχα βάλει και το χέρι μου να της ανοίξω το στόμα. Δεν ήξερα τι άλλο να κάνω», εξήγησε η γυναίκα.  «Ούρλιαζα και φώναζα σε βοήθεια. Ήρθαν μετά από 5-6 λεπτά, τρεις άνδρες και την τράβηξαν από την πίσω πλευρά για να ''ξεβεντουζάρει''. Είχε κολλήσει πάνω μου», είπε η γυναίκα. 

Μετά την επίθεση, όπως είπε η ίδια, πήγε στο κέντρο υγείας όπου ενημερώθηκε ότι πέρσι είχαν καταγραφεί 40 παρόμοια περιστατικά. Την φετινή χρονιά, μέχρι τώρα έχουν σημειωθεί 12 επιθέσεις από θαλάσσιες χελώνες. 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM