Συμφωνία με «αγκάθια» στις Βρυξέλλες

Συμφωνία με «αγκάθια» στις Βρυξέλλες Facebook Twitter
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
0

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αναλάβουν επείγουσα δράση για να μειώσουν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας και για να δημιουργήσουν ως το τέλος του έτους ένα ενιαίο εποπτικό μηχανισμός για τις τράπεζες της ευρωζώνης, πρώτο βήμα προς μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.

Συμφώνησαν επίσης ότι το μελλοντικό μόνιμο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), θα μπορεί να δανείζει απ΄ευθείας τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας.

Επί της ουσίας έγινε το πρώτο βήμα για την τραπεζική ενοποίηση.

Νωρίτερα, ο κ. Ρομπάϊ είχε ανακοινώσει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα αναπτυξιακό πακέτο με άμεσα μέτρα συνολικού ύψους 120 δισ. ευρώ.

Ικανοποιημένος για τη συμφωνία που επετεύχθη στη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής της ΕΕ δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, χαρακτηρίζοντάς την πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ.

Όπως δήλωσε, «η ικανοποίηση για την Ιταλία είναι διπλή: τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και επειδή ενίσχυσε τη διαδικασία μπλοκάροντας την υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης μέχρι να πετύχει επείγοντα μέτρα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες.

Σήμερα πάντως συνεχίζεται η Σύνοδος και αναμένονται λεπτομέρειες επί του σχεδίου ενώ δεν έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα. Μέχρι σήμερα η συμμαχία της οποίας ηγείται η Γερμανία αρνείται να αναλάβει δράση ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας. Τα ευρωομόλογα έχουν μείνει ένα ταμπού που αρνείται να συζητήσει η Μέρκελ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ