Αmore Spritzeria στον Νέο Κόσμο: Για garibaldi και αυγοτάραχο από νωρίς

Αmore Spritzeria: Για garibaldi και αυγοτάραχο από νωρίς Facebook Twitter
Ο χώρος του Amore spritzeria θυμίζει μαγαζί φιορεντίνικο, έχει αυτή την καλτιά από άποψη και τη ζεστασιά που βγάζει το ραμποτέ και μια κομψότατη μπάρα με επιφάνεια από κασσίτερο που είναι το καμάρι του μαγαζιού.. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Απευθύνομαι στους 30κάτι και στους 40κάτι, ιδιαίτερα σε αυτούς στους 40κάτι που βγαίνουν τα βράδια και λένε «είμαστε και πενήντα χρονών άνθρωποι πια, πόσο να αντέξουμε;», σε όσους έχουν φτάσει σε αυτή την ηλικία που η μεγάλη κουβέντα που ανοίγουν πια όταν κάθονται σε ένα τραπέζι είναι το πώς θα καταφέρουν να βγουν αλώβητοι από τα ραντεβού, τα μίτινγκ, τα πρότζεκτ. Όλοι αυτοί συνηθίζουν να βγαίνουν καπάκια μετά το γραφείο – μπορεί αυτό να συνέβαινε και παλιότερα, αλλά εγώ τώρα το διαπιστώνω. Πριν από μερικές μέρες που κανονίζαμε με έναν φίλο να βγούμε μου έγραψε «πάμε κατά τις 20:00, μη μας πάρει και η άγρια νύχτα». Συμφώνησα.  

Για τους γείτονες Ιταλούς τα ποτά από νωρίς είναι μια συνήθεια, κομμάτι του lifestyle τους, που, όπως και πολλά άλλα που έχουν να κάνουν με την καλή ζωή, τα έχουν πουλήσει καλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Τα απεριτίβο, τα ποτά που έχουν χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς και καταναλώνονται νωρίς, τα έχουν πιστωθεί· είναι μια ιστορία που ξεκινάει (μάλλον) στα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα - αρχές δέκατου ένατου στη Βενετία.

Η Αθήνα έμαθε τα spritz στο Drupes & Drips (ή στου Αρτέμη, όπως είναι γνωστό) στο Κουκάκι και το Νegroni στα μπαρ που πια το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο και το σερβίρουν και σε παραλλαγές.

Το Amore spritzeria είναι ό,τι λέει το όνομά του, σερβίρει απεριτίβο, spritz με Αperol, Campari και Cynar, και όλα εκείνα τα κλασικά ποτά που έχουν για βάση τους το Campari, δηλαδή Americano, Sbagliato, Negroni και Garibaldi, που εύχομαι να διαδοθεί και να το συναντάμε σε περισσότερα μπαρ.

Μέρη που να σερβίρουν μόνο απεριτίβο στην Αθήνα είναι ελάχιστα, οριακά φτάνουν να καλύψουν τα δάχτυλα του ενός χεριού. Ένα τέτοιο μέρος είναι το Amore spritzeria που εμφανίστηκε στον δρόμο της Μεναίχμου στον Νέο Κόσμο, δίπλα στους Επτά Μάρτυρες και απέναντι από το Annie Fine Cooking, στη γνωστή μικρή πιάτσα δηλαδή που είναι μόλις είκοσι λεπτά με τα πόδια από το Σύνταγμα.

Αmore Spritzeria: Για garibaldi και αυγοτάραχο από νωρίς Facebook Twitter
Μεζέδες για το garibaldi: πηχτή - καππαρόμηλο - μίνι φρυγανιά melba, αυγοτάραχο του Τρικαλινού και ψητά αμύγδαλα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Αmore Spritzeria: Για garibaldi και αυγοτάραχο από νωρίς Facebook Twitter
H Σκεύη Ερωτοκρίτου έχει ταξιδέψει πολλές φορές στην Ιταλία, την ξέρει, της αρέσει, αρέσει και σ’ εμάς ό,τι ιταλικό τρώγεται και πίνεται. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Aν έχετε πιει στο Blue Bird του κέντρου, μάλλον θα γνωρίζετε και τη Σκεύη Ερωτοκρίτου που το ξεκίνησε και το έτρεξε, μέχρι που το έδωσε πριν από περίπου δύο χρόνια. Έλεγε ότι θα μείνει παραπάνω μακριά από τα μπαρ, αλλά δεν το τήρησε. Η φωτογράφος που έφτασε πρώτη κάποτε στον πολυσύχναστο πια πεζόδρομο της Ηπίτου μπήκε στα τριάντα της στον χώρο και από τότε πέρασαν δεκατρία χρόνια. Αλλά, επειδή της αρέσει αυτή η δουλειά, την προσαρμόζει πάνω της, τη φέρνει στα μέτρα της γενιάς της, φτιάχνοντας κάτι μικρό και χαλαρό που ανοίγει νωρίς και κάνει last call πριν από τα μεσάνυχτα.  

Έχει ταξιδέψει πολλές φορές στην Ιταλία, την ξέρει, της αρέσει, αρέσει και σ’ εμάς ό,τι ιταλικό τρώγεται και πίνεται, μας τραβάνε αυτά τα κόνσεπτ σε αυτήν τη πόλη. Το Amore spritzeria έχει αυτό το όνομα που βγάζει κάτι το παλιακό και το τόσο-όσο cheesy από άποψη, έχει και κάτι ελληνικό («θα βγεις με το αμόρε;»). Ο χώρος του θυμίζει μαγαζί φιορεντίνικο, έχει αυτή την καλτιά από άποψη και τη ζεστασιά που βγάζει το ραμποτέ και μια κομψότατη μπάρα με επιφάνεια από κασσίτερο που είναι το καμάρι του μαγαζιού.

Το Amore spritzeria είναι ό,τι λέει το όνομά του, σερβίρει απεριτίβο, spritz με Αperol, Campari και Cynar, και όλα εκείνα τα κλασικά ποτά που έχουν για βάση τους το Campari, δηλαδή Americano, Sbagliato, Negroni και Garibaldi, που εύχομαι να διαδοθεί και να το συναντάμε σε περισσότερα μπαρ. Κάνει και Dry Martini και ένα έξτρα dirty που έχει ελιά, αντζούγια και πίκλα. Mη ζητήσετε βότκα λεμόνι και ρούμι, δεν έχει στην κάβα του τέτοια πράγματα· έχει δύο τζιν που χρειάζονται για τα απεριτίβο και δύο ετικέτες ουίσκι επειδή αρέσει στη Σκεύη.   

Αmore Spritzeria: Για garibaldi και αυγοτάραχο από νωρίς Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Αmore Spritzeria: Για garibaldi και αυγοτάραχο από νωρίς Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υπάρχουν λίγες και καλές επιλογές σε κρασί από τον εγχώριο αμπελώνα, οι οποίες θα ανανεώνονται ανά διαστήματα, δύο ντόπιες μπίρες και ένα βιολογικό τσίπουρο – αυτά από ποτά. Όλα αυτά θέλουν τον μεζέ τους και στο Amore τα πιατάκια είναι κι αυτά απλά, αλλά προσεγμένα: βγάζουν δαμασκηνοελιές, ντοματίνια βελανίδια Κρήτης, banderillas, που στα ισπανικά σημαίνει «μικρές σημαίες» και στον Νέο Κόσμο φτιάχνονται με αντζούγια, πίκλα, ελιά με πιπεριά και κρεμμυδάκι τουρσί, όλα περασμένα σε ξυλάκι. Θα βρείτε coppa Κέρκυρας, προσούτο πρόβειο Δράμας αλλά και ένα chorizo iberico bellota, λίγα ελληνικά τυριά και δύο συνδυασμούς που μέσα στην απλότητά τους είναι τέλειοι: πηχτή - καππαρόμηλο - μίνι φρυγανιά melba, αυγοτάραχο του Τρικαλινού και ψητά αμύγδαλα.  

Όσο για τη μουσική, θα ακούμε παλιά ιταλικά κομμάτια και λίγο πιο μπιτάτα, τα ρεμίξ της Μίλβα, λίγα γαλλικά και ισπανικά και ελληνικά ακόμα, όμως όλα θα παίζουν χαμηλά για να μπορούμε να μιλήσουμε χωρίς να φωνάζουμε.  

Amore spritzeria, Μεναίχμου 1-3, 210 9217306 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Felicità: Η νέα άφιξη στο Ρουφ απογειώνει την έννοια του απεριτίβο

Γεύση / Felicità: Η νέα άφιξη στο Ρουφ απογειώνει την έννοια του απεριτίβο

Σε ένα off Broadway σημείο αλλά και πολύ κοντά στην Τεχνόπολη, σε ένα χαλαρό μέρος που τα προσφέρει όλα προσεγμένα, θα πίνουμε απογευματινά ποτά που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, θα δοκιμάζουμε διαφορετικά negroni και κρασιά, θα τρώμε βενετσιάνικες μπρουσκέτες και πατάτες τηγανητές. Στο Ρουφ θα μάθουμε επιτέλους τι πάει να πει apericena. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Living / Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Μετά την πανδημία η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε μια πόλη όπου καθημερινά συμβαίνει κάτι καινούργιο. Η ομάδα της LiFO διαλέγει 100 μπαρ, εστιατόρια, πάρτι, χώρους τέχνης και όλα τα σημεία της πόλης που είναι πάντα γεμάτα με κόσμο, και πάντα κάτι παίζει.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM