Αmore Spritzeria στον Νέο Κόσμο: Για garibaldi και αυγοτάραχο από νωρίς

Αmore Spritzeria: Για garibaldi και αυγοτάραχο από νωρίς Facebook Twitter
Ο χώρος του Amore spritzeria θυμίζει μαγαζί φιορεντίνικο, έχει αυτή την καλτιά από άποψη και τη ζεστασιά που βγάζει το ραμποτέ και μια κομψότατη μπάρα με επιφάνεια από κασσίτερο που είναι το καμάρι του μαγαζιού.. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Απευθύνομαι στους 30κάτι και στους 40κάτι, ιδιαίτερα σε αυτούς στους 40κάτι που βγαίνουν τα βράδια και λένε «είμαστε και πενήντα χρονών άνθρωποι πια, πόσο να αντέξουμε;», σε όσους έχουν φτάσει σε αυτή την ηλικία που η μεγάλη κουβέντα που ανοίγουν πια όταν κάθονται σε ένα τραπέζι είναι το πώς θα καταφέρουν να βγουν αλώβητοι από τα ραντεβού, τα μίτινγκ, τα πρότζεκτ. Όλοι αυτοί συνηθίζουν να βγαίνουν καπάκια μετά το γραφείο – μπορεί αυτό να συνέβαινε και παλιότερα, αλλά εγώ τώρα το διαπιστώνω. Πριν από μερικές μέρες που κανονίζαμε με έναν φίλο να βγούμε μου έγραψε «πάμε κατά τις 20:00, μη μας πάρει και η άγρια νύχτα». Συμφώνησα.  

Για τους γείτονες Ιταλούς τα ποτά από νωρίς είναι μια συνήθεια, κομμάτι του lifestyle τους, που, όπως και πολλά άλλα που έχουν να κάνουν με την καλή ζωή, τα έχουν πουλήσει καλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Τα απεριτίβο, τα ποτά που έχουν χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς και καταναλώνονται νωρίς, τα έχουν πιστωθεί· είναι μια ιστορία που ξεκινάει (μάλλον) στα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα - αρχές δέκατου ένατου στη Βενετία.

Η Αθήνα έμαθε τα spritz στο Drupes & Drips (ή στου Αρτέμη, όπως είναι γνωστό) στο Κουκάκι και το Νegroni στα μπαρ που πια το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο και το σερβίρουν και σε παραλλαγές.

Το Amore spritzeria είναι ό,τι λέει το όνομά του, σερβίρει απεριτίβο, spritz με Αperol, Campari και Cynar, και όλα εκείνα τα κλασικά ποτά που έχουν για βάση τους το Campari, δηλαδή Americano, Sbagliato, Negroni και Garibaldi, που εύχομαι να διαδοθεί και να το συναντάμε σε περισσότερα μπαρ.

Μέρη που να σερβίρουν μόνο απεριτίβο στην Αθήνα είναι ελάχιστα, οριακά φτάνουν να καλύψουν τα δάχτυλα του ενός χεριού. Ένα τέτοιο μέρος είναι το Amore spritzeria που εμφανίστηκε στον δρόμο της Μεναίχμου στον Νέο Κόσμο, δίπλα στους Επτά Μάρτυρες και απέναντι από το Annie Fine Cooking, στη γνωστή μικρή πιάτσα δηλαδή που είναι μόλις είκοσι λεπτά με τα πόδια από το Σύνταγμα.

Αmore Spritzeria: Για garibaldi και αυγοτάραχο από νωρίς Facebook Twitter
Μεζέδες για το garibaldi: πηχτή - καππαρόμηλο - μίνι φρυγανιά melba, αυγοτάραχο του Τρικαλινού και ψητά αμύγδαλα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Αmore Spritzeria: Για garibaldi και αυγοτάραχο από νωρίς Facebook Twitter
H Σκεύη Ερωτοκρίτου έχει ταξιδέψει πολλές φορές στην Ιταλία, την ξέρει, της αρέσει, αρέσει και σ’ εμάς ό,τι ιταλικό τρώγεται και πίνεται. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Aν έχετε πιει στο Blue Bird του κέντρου, μάλλον θα γνωρίζετε και τη Σκεύη Ερωτοκρίτου που το ξεκίνησε και το έτρεξε, μέχρι που το έδωσε πριν από περίπου δύο χρόνια. Έλεγε ότι θα μείνει παραπάνω μακριά από τα μπαρ, αλλά δεν το τήρησε. Η φωτογράφος που έφτασε πρώτη κάποτε στον πολυσύχναστο πια πεζόδρομο της Ηπίτου μπήκε στα τριάντα της στον χώρο και από τότε πέρασαν δεκατρία χρόνια. Αλλά, επειδή της αρέσει αυτή η δουλειά, την προσαρμόζει πάνω της, τη φέρνει στα μέτρα της γενιάς της, φτιάχνοντας κάτι μικρό και χαλαρό που ανοίγει νωρίς και κάνει last call πριν από τα μεσάνυχτα.  

Έχει ταξιδέψει πολλές φορές στην Ιταλία, την ξέρει, της αρέσει, αρέσει και σ’ εμάς ό,τι ιταλικό τρώγεται και πίνεται, μας τραβάνε αυτά τα κόνσεπτ σε αυτήν τη πόλη. Το Amore spritzeria έχει αυτό το όνομα που βγάζει κάτι το παλιακό και το τόσο-όσο cheesy από άποψη, έχει και κάτι ελληνικό («θα βγεις με το αμόρε;»). Ο χώρος του θυμίζει μαγαζί φιορεντίνικο, έχει αυτή την καλτιά από άποψη και τη ζεστασιά που βγάζει το ραμποτέ και μια κομψότατη μπάρα με επιφάνεια από κασσίτερο που είναι το καμάρι του μαγαζιού.

Το Amore spritzeria είναι ό,τι λέει το όνομά του, σερβίρει απεριτίβο, spritz με Αperol, Campari και Cynar, και όλα εκείνα τα κλασικά ποτά που έχουν για βάση τους το Campari, δηλαδή Americano, Sbagliato, Negroni και Garibaldi, που εύχομαι να διαδοθεί και να το συναντάμε σε περισσότερα μπαρ. Κάνει και Dry Martini και ένα έξτρα dirty που έχει ελιά, αντζούγια και πίκλα. Mη ζητήσετε βότκα λεμόνι και ρούμι, δεν έχει στην κάβα του τέτοια πράγματα· έχει δύο τζιν που χρειάζονται για τα απεριτίβο και δύο ετικέτες ουίσκι επειδή αρέσει στη Σκεύη.   

Αmore Spritzeria: Για garibaldi και αυγοτάραχο από νωρίς Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Αmore Spritzeria: Για garibaldi και αυγοτάραχο από νωρίς Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υπάρχουν λίγες και καλές επιλογές σε κρασί από τον εγχώριο αμπελώνα, οι οποίες θα ανανεώνονται ανά διαστήματα, δύο ντόπιες μπίρες και ένα βιολογικό τσίπουρο – αυτά από ποτά. Όλα αυτά θέλουν τον μεζέ τους και στο Amore τα πιατάκια είναι κι αυτά απλά, αλλά προσεγμένα: βγάζουν δαμασκηνοελιές, ντοματίνια βελανίδια Κρήτης, banderillas, που στα ισπανικά σημαίνει «μικρές σημαίες» και στον Νέο Κόσμο φτιάχνονται με αντζούγια, πίκλα, ελιά με πιπεριά και κρεμμυδάκι τουρσί, όλα περασμένα σε ξυλάκι. Θα βρείτε coppa Κέρκυρας, προσούτο πρόβειο Δράμας αλλά και ένα chorizo iberico bellota, λίγα ελληνικά τυριά και δύο συνδυασμούς που μέσα στην απλότητά τους είναι τέλειοι: πηχτή - καππαρόμηλο - μίνι φρυγανιά melba, αυγοτάραχο του Τρικαλινού και ψητά αμύγδαλα.  

Όσο για τη μουσική, θα ακούμε παλιά ιταλικά κομμάτια και λίγο πιο μπιτάτα, τα ρεμίξ της Μίλβα, λίγα γαλλικά και ισπανικά και ελληνικά ακόμα, όμως όλα θα παίζουν χαμηλά για να μπορούμε να μιλήσουμε χωρίς να φωνάζουμε.  

Amore spritzeria, Μεναίχμου 1-3, 210 9217306 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Felicità: Η νέα άφιξη στο Ρουφ απογειώνει την έννοια του απεριτίβο

Γεύση / Felicità: Η νέα άφιξη στο Ρουφ απογειώνει την έννοια του απεριτίβο

Σε ένα off Broadway σημείο αλλά και πολύ κοντά στην Τεχνόπολη, σε ένα χαλαρό μέρος που τα προσφέρει όλα προσεγμένα, θα πίνουμε απογευματινά ποτά που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, θα δοκιμάζουμε διαφορετικά negroni και κρασιά, θα τρώμε βενετσιάνικες μπρουσκέτες και πατάτες τηγανητές. Στο Ρουφ θα μάθουμε επιτέλους τι πάει να πει apericena. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Living / Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Μετά την πανδημία η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε μια πόλη όπου καθημερινά συμβαίνει κάτι καινούργιο. Η ομάδα της LiFO διαλέγει 100 μπαρ, εστιατόρια, πάρτι, χώρους τέχνης και όλα τα σημεία της πόλης που είναι πάντα γεμάτα με κόσμο, και πάντα κάτι παίζει.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ