Φλώρινα, Κοζάνη, Αμύνταιο: Έως και 5 φορές πάνω από το όριο τα αιωρούμενα σωματίδια

Φλώρινα, Κοζάνη, Αμυνταίο: Έως και 5 φορές πάνω από το όριο τα αιωρούμενα σωματίδια Facebook Twitter
Φλώρινα, φωτ. Αρχείου: Eurokinissi
0

Πάνω από πέντε φορές πάνω από το όριο, είναι οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων που καταγράφηκαν στη Φλώρινα, Κοζάνη και Ποντοκώμη. 

Σύμφωνα με στοιχεία των Σταθμών μέτρησης της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10),  την Πέμπτη, ξεπέρασαν το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής των 50 μg/m 3 και άγγιξαν ακόμη και τα 275 μg/ m 3.  

Στην Κοζάνη, το Αμύνταιο, την Φλώρινα και την Ποντοκώμη κατά τις μεσημεριανές ώρες 13.00 έως 17.00 ώρες τα όρια των (ΑΣ10) κυμάνθηκαν από 120 μg/ m 3 έως 275 μg/ m 3. Στην Κοζάνη και την Ποντοκώμη οι μετρήσεις άγγιξαν τα 204 μg/ m 3 και 275 μg/ m 3 αντίστοιχα ενώ αρκετά υψηλές μετρήσεις καταγράφηκαν στην Μελίτη με 196 μg/ m 3, την Φλώρινα με 178 μg/ m 3 και τα Πετρανά Κοζάνης με 173 μg/ m 3. 

Στις περιοχές που καταγράφονται πολύ υψηλά ποσοστά αιωρούμενων σωματιδίων υπάρχουν ενεργά κι ανενεργά επιφανειακά ορυχεία της ΔΕΗ που είτε από την λειτουργία τους είτε λόγω των ανέμων δημιουργούνται σύννεφα σκόνης που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. 

Εξαιτίας του ύψους της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», ή διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συστήνει σε πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα ή καρδιοπαθείς να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. 

Επισημαίνεται ότι τα άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου ενώ εάν κάποιοι αισθανθούν συμπτώματα όπως ενόχληση στα μάτια, βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Τέλος, ζητείται από τους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη χρήση του οχήματός τους. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέες θεραπευτικές επιλογές για τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα

Υγεία & Ευεξία / Νέες θεραπευτικές επιλογές για τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα

Η γύρη, η αφρικανική σκόνη και η αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει τις χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις (ΧΑΠ). Στον αντίποδα αυτών των δυσμενών εξελίξεων βρίσκονται οι νέες θεραπείες που προσφέρουν καλύτερη αντιμετώπιση του άσθματος και της ΧΑΠ, όπως εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής Β΄ Πνευμονολογικής Κλινικής, Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Ερρίκος Ντυνάν, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM