Έρευνα: Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις ανάμεσα σε ζώα δεν καταγράφονται από τους επιστήμονες

Η ομοφυλοφιλικές σχέσεις ανάμεσα σε ζώα δεν καταγράφονται από τους επιστήμονες, σύμφωνα με νέα έρευνα Facebook Twitter
Πίθηκοι μακάκοι στην Ιαπωνία, φωτ.: Unsplash
0

Οι σεξουαλικές συμπεριφορές ανάμεσα σε ζώα του ίδιου φύλου μπορεί να ακούγονται συχνότερα πλέον από ό,τι στο παρελθόν, αλλά μια νέα έρευνα δείχνει ότι παραμένει μεγάλο το χάσμα μεταξύ του πόσο συχνά συμβαίνει και του πόσο συχνά ακούμε γι' αυτό.  

Η έρευνα διαπίστωσε ότι σεξουαλική έλξη ανάμεσα σε πρωτεύοντα και άλλα θηλαστικά του ίδιου φύλου, παρατηρείται ευρέως από τους επιστήμονες αλλά σπάνια δημοσιεύεται. 

Η Κάριν Άντερσον βασική συγγραφέας της έρευνας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, δήλωσε: «Αυτό φαίνεται να οφείλεται στην αντίληψη των ερευνητών ότι η σεξουαλική συμπεριφορά με ζώα του ίδιου φύλου είναι πολύ σπάνια. Διαπιστώσαμε, ωστόσο, ότι είναι κάτι που παρατηρείται συχνά»

Από 65 ερευνητές που μελετούσαν 52 διαφορετικά είδη, το 77% των επιστημόνων είχε παρατηρήσει σεξουαλική συμπεριφορά ανάμεσα σε ζώα του ίδιου φύλου,  αλλά μόνο το 48% από αυτούς, είχε συλλέξει δεδομένα και μόλις το 19% είχε δημοσιεύσει τα ευρήματά του, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.  

Ορισμένα είδη, όπως οι πιγκουίνοι και οι πίθηκοι μακάκοι της Ιαπωνίας, είναι διάσημοι για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις τους, αλλά τείνουν να παρουσιάζονται ως ακραίες περιπτώσεις. Τα νέα δεδομένα ωστόσο καταδεικνύουν ότι έχουν παρατηρηθεί ζευγαρώματα ανάμεσα σε ομόφυλα ζώα σε πολλά είδη χωρίς αυτό να έχει αναφερθεί προηγουμένως. Τέτοια ζώα είναι οι τυφλοπόντικες, οι σκίουροι, τα κοάτι και διάφορα είδη πιθήκων

Η Κάριν Άντερσον δήλωσε ότι η αντίληψη ότι η σεξουαλική συμπεριφορά του ίδιου φύλου είναι σπάνια στα ζώα έχει τροφοδοτήσει την αφήγηση ότι είναι «αφύσικη» στους ανθρώπους. «Νομίζω ότι αυτή η αφήγηση πρέπει να διορθωθεί», είπε. «Ένα πράγμα που νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι η σεξουαλική συμπεριφορά ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου είναι ευρέως διαδεδομένη και φυσική στο ζωικό βασίλειο». 

Η σεξουαλική συμπεριφορά ανάμεσα σε πολλά διαφορετικά ζώα του ίδιου φύλου

Ο Τζος Ντέιβις, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο και συγγραφέας του βιβλίου «A Little Gay Natural History», δήλωσε: «Σε περίπου 1.500 είδη έχουν παρατηρηθεί ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές, αλλά αυτό είναι σίγουρα μια υποεκτίμηση, καθώς τέτοιες συμπεριφορές έχουν καταγραφεί σχεδόν σε κάθε κατηγορία ζώων όπως είναι οι αράχνες, τα καλαμάρια ή οι πίθηκοι». 

«Είναι φυσικό για σχεδόν όλα τα είδη», πρόσθεσε. «Είναι μάλλον πιο σπάνιο να είναι ένα αμιγώς ετεροφυλόφιλο είδος». 

Ο καθηγητής Πολ Βάσεϊ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Lethbridge στην Αλμπέρτα, μελετά τη θηλυκή ομοφυλοφιλική συμπεριφορά στους ιαπωνικούς μακάκους για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. «Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι σε ορισμένους πληθυσμούς, όπως αυτός που μελετώ, η θηλυκή ομοφυλοφιλική συμπεριφορά εμφανίζεται σχετικά συχνά», είπε, προσθέτοντας ότι σε πολλά είδη είναι μάλλον λιγότερο συχνή και δύσκολα μελετάται ποσοτικά. 

Το «δαρβινικό παράδοξο» και η εξέλιξη των ειδών 

Στο παρελθόν, οι σεξουαλικές συμπεριφορές του ίδιου φύλου συχνά πλαισιώνονταν ως «δαρβινικό παράδοξο» - προφανώς σε αντίθεση με την εξελικτική πίεση για επιβίωση και αναπαραγωγή.  

Ωστόσο, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι ορισμένες σεξουαλικές συμπεριφορές του ίδιου φύλου μπορεί να έχουν εξελικτικά πλεονεκτήματα. Στους μαύρους κύκνους, τα αρσενικά ζευγάρια συχνά φλερτάρουν το ένα το άλλο, κλέβουν αυγά, μεγαλώνουν μαζί τους νεοσσούς και είναι πιο επιτυχημένα στην εξασφάλιση της επιβίωσης αυτών των νεοσσών από ό,τι τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια κύκνων. 

Με πληροφορίες από Guardian 

 

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες επιτίθενται σε λουόμενους, εξηγούν οι ειδικοί

Περιβάλλον / Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες επιτίθενται σε λουόμενους, εξηγούν οι ειδικοί

«Οι χελώνες δεν είναι κατοικίδια, το τάισμα ενός προστατευόμενου είδους με τροφές που δεν αποτελούν την φυσιολογική του διατροφή, αποτελεί όχληση και απαγορεύεται από τον νόμο»
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ