Η Σομαλία και η Αιθιοπία υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) εκφράζοντας αμοιβαία προθυμία να επιλύσουν τη διπλωματική τους διαφορά, με τις προσπάθειες να πραγματοποιούνται υπό τη μεσολάβηση της Τουρκίας.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου συζητήσεων μεταξύ των αντίπαλων κρατών της Ανατολικής Αφρικής στην Άγκυρα, τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιθιοπίας, Τάι Άσκε Σελασιέ, συμφώνησε με τον Σομαλό ομόλογό του, Αχμέντ Μοαλίμ Φίκι, για την αναγκαιότητα επίτευξης λύσης για τις συνεχιζόμενες διπλωματική διαμάχη.
Αυτή η διαμάχη πυροδοτήθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, όταν η Αιθιοπία συμφώνησε σε μια συμφωνία για τη μίσθωση 20 χιλιομέτρων ακτογραμμής από το αποσχισμένο κράτος της Σομαλιλάνδης - το οποίο η Σομαλία δεν αναγνωρίζει - με αντάλλαγμα την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της. Η κίνηση εμβάθυνε και τροφοδότησε περαιτέρω τις μακροχρόνιες περιφερειακές εντάσεις μεταξύ Μογκαντίσου και Αντίς Αμπέμπα.
Bakanımız @HakanFidan, Etiyopya Dışişleri Bakanı Taye Atske Selassie ile Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Ahmed Muallim Fiqi’yi dün Ankara’da ağırladı.
— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) July 2, 2024
Etiyopya ve Somali Dışişleri Bakanlarının Türkiye’nin ev sahipliğinde buluşmaları akabinde, tarafların 2… pic.twitter.com/6KL3KlxykV
Σε μία εντυπωσιακή κίνηση-απάντηση Τουρκία και Σομαλία υπέγραψαν συμφωνία, η οποία προοιωνίζει την επέκταση της επιρροής της Άγκυρας στην Αφρική. Η συμφωνία λοιπόν περί “Ναυτικής Ασφαλείας”, που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Χαμζά Αμπντί Μπαρέ, έχει διάρκεια 10 χρόνια και προβλέπει πως η Τουρκία αναλαμβάνει την εκπαίδευση και στήριξη του Ναυτικού της Σομαλίας, ώστε αυτό να προστατεύει τα εθνικά ύδατα και την ΑΟΖ της. Η Συμφωνία Πλαίσιο Άμυνας και Οικονομικής Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Τούρκου υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και του Σομαλού ομολόγου του, Αμπντουλκαντίρ Μοχάμεντ Νουρ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα: «Η συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα περιλαμβάνει συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στρατιωτική-οικονομική συνεργασία", είπε ο Νουρ, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου. "Πιστεύουμε ότι η συμφωνία θα συμβάλει σημαντικά στη Σομαλία».
Η διαμεσολάβηση της Τουρκίας μεταξύ των δύο χωρών της Ανατολικής Αφρικής είναι η πρώτη μεγάλη προσπάθεια επίλυσης της διαφοράς τους, με την Άγκυρα να έχει καλές σχέσεις και ισχυρούς δεσμούς και με τα δύο.
Σε μια ενημέρωση Τύπου μετά τη συμφωνία, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε σε κοινή δήλωση ότι οι υπουργοί της Σομαλίας και της Αιθιοπίας «επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την ειρηνική επίλυση των διαφορών και εξέφρασαν την εκτίμησή τους προς την Τουρκία για τη διευκόλυνσή της, καθώς και την εποικοδομητική συνεισφορά της». Πρόσθεσε ότι «συμφώνησαν να συνεχίσουν τον συνεχιζόμενο διάλογο με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων τους και τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσε επίσης ότι οι υπουργοί «συμφώνησαν να συναντηθούν στην Άγκυρα για να έχουν έναν δεύτερο γύρο συζητήσεων στις 2 Σεπτεμβρίου 2024».