Η πιο σπάνια φάλαινα του κόσμου εξόκειλε σε παραλία της Νέας Ζηλανδίας

Η πιο σπάνια φάλαινα του κόσμου εξόκειλε σε παραλία της Νέας Ζηλανδίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: New Zealand, Department of Conservation
0

Μια φάλαινα που εξόκειλε και βρέθηκε νεκρή σε παραλία της Νέας Ζηλανδίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα αναγνωρίστηκε από τους επιστήμονες ως φάλαινα με δόντια - ένα είδος τόσο σπάνιο που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ζωντανό.

Η ταυτότητα του μήκους πέντε μέτρων πλάσματος με ράμφος προσδιορίστηκε από τα χρωματικά του σχέδια και το σχήμα του κρανίου, του ράμφους και των δοντιών του. Τα λείψανά του έχουν τοποθετηθεί σε ψυκτικούς θαλάμους ενώ πραγματοποιείται εξέταση DNA, με τους ειδικούς να λένε ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να επιβεβαιωθεί η τελική ταυτοποίηση.

Επειδή έχουν βρεθεί τόσο λίγα δείγματα και δεν έχουν υπάρξει παρατηρήσεις ζώντων εκπροσώπων του είδους, πολύ λίγα είναι γνωστά για τη φάλαινα με τα δόντια που μοιάζουν με φτυάρια.

Η πιο σπάνια φάλαινα του κόσμου εξόκειλε σε παραλία της Νέας Ζηλανδίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: New Zealand, Department of Conservation

Οι ερευνητές λένε ότι η ανακάλυψη του πτώματος της συγκεκριμένης φάλαινας θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αποκτήσουν κρίσιμες νέες πληροφορίες για το είδος. Τοπικοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν ότι η φάλαινα είχε ξεβραστεί στην ακτή στις 4 Ιουλίου στις εκβολές του ποταμού Taiari, στην επαρχία Otago στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Διατήρησης των ειδών (DOC) Gabe Davies είπε ότι οι φάλαινες με τα δόντια - φτυάρια είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά μεγάλα είδη θηλαστικών, με μόνο έξι δείγματα να έχουν τεκμηριωθεί ποτέ σε όλο τον κόσμο.

«Από επιστημονική άποψη και από άποψη διατήρησης των ειδών, αυτό το γεγονός είναι τεράστιο», πρόσθεσε.

Το τμήμα είπε ότι επειδή το δείγμα είχε μόλις πρόσφατα πεθάνει, θα μπορούσε να γίνει η πρώτη φάλαινα του είδους που θα τεμαχιστεί.

Οι Μαορί της Νέας Ζηλανδίας θεωρούν τις φάλαινες ιερό θησαυρό και το DOC είπε ότι οι τοπικές κοινότητες των Μαορί θα συμμετάσχουν στην απόφαση για τη μοίρα της φάλαινας.

Το είδος περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1874 μετά τη συλλογή μιας κάτω γνάθου και δύο δοντιών από τα νησιά Chatham της Νέας Ζηλανδίας. Τα σκελετικά υπολείμματα δύο άλλων δειγμάτων που βρέθηκαν σε νησιά στη Νέα Ζηλανδία και τη Χιλή επέτρεψαν στους επιστήμονες να επιβεβαιώσουν ένα νέο είδος.

Στη μικρή συλλογή προστέθηκαν δύο ακόμη πρόσφατα ευρήματα για τις λανθάνουσες φάλαινες στα ανοιχτά του βόρειου νησιού της Νέας Ζηλανδίας το 2010 και το 2017.

Με πληροφορίες από το BBC

 
 
 
Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM