Τουλάχιστον 100 επιπλέον κτηνίατροι, αναμένεται να βρίσκονται στην περιφέρεια της Λάρισας από τη Δευτέρα, για την αντιμετώπιση της πανώλης από την οποία νοσούν αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία.
Μιλώντας νωρίτερα στο ΕΡΤΝews, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας αναφερόμενος στα κρούσματα πανώλης, τόνισε πως πλήττει τα αιγοπρόβατα αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα που λαμβάνονται ήδη για την αντιμετώπισή της. Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, έχουν θανατωθεί τουλάχιστον 2.400 ζώα.
«Η οριοθέτηση ζωνών προστασίας και επιτήρησης γύρω από τα πεδία όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα, έχει ακτίνα τριών και δέκα χιλιομέτρων αντίστοιχα. Συνεργεία της κτηνιατρικής υπηρεσίας, άρχισαν να παίρνουν δείγματα από τις εκτροφές», συμπλήρωσε παράλληλα, ενώ ενημέρωσε πως ήδη ανακλήθηκαν άδειες των κτηνιάτρων του υπουργείου και των εποπτευόμενων οργανισμών και τη Δευτέρα περίπου 100 κτηνίατροι θα βρίσκονται στην περιφέρεια της Λάρισας.
Στη συνέχεια, ο υφυπουργός μίλησε και για τις αποζημιώσεις που προβλέπονται για τα ζώα που χάνονται. «Σε όποιο κοπάδι βρεθεί, έστω και ένα ζώο μολυσμένο, θανατώνεται το κοπάδι και ακολουθεί η υγειονομική ταφή των ζώων. Οι κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν για τα ζώα που χάνονται λόγω της νόσου», ξεκαθάρισε.
Τέλος, διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την κατανάλωση γάλακτος ή κρέατος μολυσμένων ζώων, καθώς το γάλα παστεριώνεται και το κρέας υποβάλλεται σε θερμική επεξεργασία πριν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή λουκάνικων. «Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, δηλαδή των αιγοπροβάτων, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Είναι αμιγώς ζωονόσος, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν υπάρχει φόβος μετάδοσης ούτε από τα παράγωγα αυτού, δηλαδή ούτε από το κρέας, ούτε από το γάλα», κατέληξε.