Καμπότζη: Απειλούμενο είδος κροκόδειλου έκανε την επανεμφάνισή του με ρεκόρ εκκόλαψης

Καμπότζη: Απειλούμενο είδος κροκόδειλου έκανε την επανεμφάνισή του με ρεκόρ εκκόλαψης Facebook Twitter
Φωτ: Getty
0

Σημάδι ελπίδας χαρακτήρισαν οι υπεύθυνοι για την διατήρηση του περιβάλλοντος στην Καμπότζη την εκκόλαψη εξήντα μικρών κροκόδειλων του Σιαμ στα απομακρυσμένα όρη Κάρδαμο, αφού εδώ και 20 χρόνια το είδος είναι υπό εξαφάνιση.

Οι οικολόγοι δήλωσαν πως πρόκειται για ρεκόρ εκκόλαψης των τελευταίων 100 ετών για το απειλούμενο είδος.

Ο κροκόδειλος του Σιάμ είναι ένας μεσαίου μεγέθους κροκόδειλος του γλυκού νερού, σε χρώμα βαθύ πράσινο και αποτελεί ένα από τα πιο απειλούμενα είδη κροκόδειλων στον κόσμο. Ζει στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, μεταξύ των οποίων, η Ινδονησία, το Μπρουνέι, η Ανατολική Μαλαισία, το Λάος, η Καμπότζη, η Μιανμάρ, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Όμως, ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί πολύ λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Οι εναπομείναντες πληθυσμοί βρίσκονται, κυρίως, σε απομακρυσμένους βιότοπους γλυκού νερού, όπως βάλτους, ποτάμια και λίμνες.

Ένας ενήλικος κροκόδειλος του Σιάμ μπορεί να φτάσει σε μήκος από 2,5 έως 3 μέτρα. Αυτό το είδος είναι σχετικά δυσδιάκριτο και ντροπαλό και σε αντίθεση με πολλά άλλα είδη κροκοδείλων, γενικά δεν είναι επιθετικό προς τους ανθρώπους εκτός και αν αισθανθεί απειλή. Έχουν νυχτερινό τρόπο ζωής, ξεκουράζονται την ημέρα και κυνηγούν θηράματα τη νύχτα, όπως ψάρια, αμφίβια και μικρά θηλαστικά.

Σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον απομείνει 400 κροκόδειλοι του Σιάμ με τους περισσότερους να εντοπίζονται στην Καμπότζη. «Με δεδομένο τον συρρικνούμενο πληθυσμό τους στη Φύση η εκκόλαψη 60 νέων κροκόδειλων δίνει τεράστια ώθηση στον πληθυσμό τους», δήλωσε στο BBC ο Πάμπλο Σινόβας, επικεφαλής του προγράμματος για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας στην Καμπότζη.

Ο ίδιος, τόνισε πως η ανακάλυψη των 60 μικρών κροκόδειλων ήταν ένα γεγονός εξαιρετικά ενθαρρυντικό για τις συλλογικές προσπάθειες προστασίας του είδους - στις οποίες έχουν συμμετάσχει οικολόγοι, τοπικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και η κυβέρνηση της Καμπότζης.

Αν και υπήρξαν φόβοι πως το είδος αυτό του ερπετού είχε εξαφανιστεί παντελώς από τη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, κροκόδειλοι του Σιάμ είχαν εντοπιστεί ξανά στην Καμπότζη το 2.000.

Ο Σινόβας δήλωσε πως όλοι οι αρμόδιοι φορείς συνεργάστηκαν με τους τοπικούς αξιωματούχους, ώστε να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα για την εκτροφή τους σε αιχμαλωσία,  πριν απελευθερωθούν στα όρη Κάρδαμο. Πρόκειται για οροσειρά που εκτείνεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Καμπότζης και στην ανατολική Ταϊλάνδη.

Φύλακες από την τοπική κοινότητα περιπολούν με τακτικές περιπολίες τα βουνά για να βεβαιωθούν πως οι κροκόδειλοι παραμένουν ασφαλείς, μετά την απελευθέρωση τους στη Φύση. Από το 2012, χάρη στο σχετικό πρόγραμμα, 196 κροκόδειλοι του Σιάμ έχουν επιστρέψει με επιτυχία στο φυσικό τους περιβάλλον.

Τον Μάιο, οι ντόπιοι ανακάλυψαν φωλιές σε μια περιοχή όπου οι κροκόδειλοι δεν είχαν απελευθερωθεί στο παρελθόν, γεγονός που υποδηλώνει ότι το είδος αναπαράγεται στο φυσικό του περιβάλλον. Στη συνέχεια, η ομάδα προστασίας του είδους έστειλε ανθρώπους για να βεβαιωθεί ότι οι φωλιές προστατεύονταν όλο το εικοσιτετράωρο - μέχρι να εκκολαφθούν όλα τα αυγά. Το αποτέλεσμα ήταν να έρθουν στον κόσμο 60 μικροί κροκόδειλοι του Σιάμ.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM