Μετά το Μαλί, και ο Νίγηρας διακόπτει διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία λόγω Βάγκνερ

Μετά το Μαλί, και ο Νίγηρας διακόπτει διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία λόγω Βάγκνερ Facebook Twitter
φωτ.: Getty
0

Το στρατιωτικό καθεστώς του Νίγηρα ανακοίνωσε χθες Τρίτη τη διακοπή «με άμεση ισχύ» των διπλωματικών σχέσεων με την Ουκρανία, δυο ημέρες μετά το Μαλί, προσάπτοντας στο Κίεβο «υποστήριξη» σε «τρομοκρατικές οργανώσεις», μετά την πρόσφατη βαριά ήττα των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαλί (ΕΔΜα) και Ρώσων συμμάχων τους, προσωπικού της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, σε μάχες με αυτονομιστές Τουαρέγκ και τζιχαντιστές.

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Νίγηρα, απόλυτα αλληλέγγυα με την κυβέρνηση και τον λαό του Μαλί, αποφάσισε με πλήρη εθνική κυριαρχία (...) τη διακοπή με άμεση ισχύ των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στη Δημοκρατία του Νίγηρα και την Ουκρανία», τόνισε ο εκπρόσωπος της, ο συνταγματάρχης Αμαντού Αμπντραμάν, σε ανακοίνωσή του που αναγνώστηκε στη δημόσια τηλεόραση.

Στα τέλη Ιουλίου, αυτονομιστές και τζιχαντιστές ανακοίνωσαν πως σκότωσαν δεκάδες μέλη της Βάγκνερ και στρατιωτικούς του Μαλί σε μάχες στην Τενζαουατέν, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας του Σαχέλ.

Οι ΕΔΜα και η Βάγκνερ παραδέχθηκαν πως υπέστησαν μεγάλες απώλειες, χωρίς πάντως να ανακοινώσουν συγκεκριμένους απολογισμούς.

Επρόκειτο για την πιο βαριά ήττα που έχει υποστεί σε μάχη η Βάγκνερ στην Αφρική, σύμφωνα με αναλυτές.

Αξιωματικός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Αντρίι Γιουσόφ, υπονόησε ότι το Κίεβο έδωσε πληροφορίες στους αντάρτες που συνέβαλαν στην επιτυχία της επίθεσής τους.

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Νίγηρα πληροφορήθηκε προς μεγάλη της κατάπληξη και βαθιά αγανάκτηση τις (...) απαράδεκτες δηλώσεις» του κ. Γιουσόφ, εκπροσώπου της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών», ανέφερε ο συνταγματάρχης Αμπντραμάν.

Και «αυτές, ακόμη χυδαιότερες, του ουκρανού πρεσβευτή στη Σενεγάλη Γιούρι Πιβοβάροφ, που προσέφερε αδιαμφισβήτητη υποστήριξη στη συμμαχία τρομοκρατικών οργανώσεων που διέπραξε την άνανδρη και βάρβαρη επίθεση στην Τενζαουατέν» εναντίον των ΕΔΜα, καταδικάζοντας τις ουκρανικές «επιθετικές» ενέργειες, «συνώνυμες της υποστήριξης στη διεθνή τρομοκρατία», κατ’ αυτόν.

«Το γεγονός ότι οι αντάρτες έλαβαν τις απαραίτητες πληροφορίες που τους επέτρεψαν να διεξαγάγουν επιτυχή επιχείρηση εναντίον των ρώσων εγκληματιών πολέμου παρατηρήθηκε ήδη από ολόκληρο τον κόσμο (...) Δεν θα αποκαλύψουμε λεπτομέρειες. Αλλά θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες όταν έρθει η ώρα», δήλωνε την περασμένη Δευτέρα ο κ. Γιουσόφ στην ουκρανική τηλεόραση. Το βίντεο αναπαρήγαγε ο ουκρανός πρεσβευτής στη Σενεγάλη.

Το Μπαμακό μετά τις δηλώσεις αυτές ανακοίνωσε την Κυριακή τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κίεβο «με άμεση ισχύ», απόφαση που χαρακτήρισε «βεβιασμένη» και μυωπική η ουκρανική κυβέρνηση.

Το Μαλί, όπως και ο Νίγηρας, όπου κυβερνούν αντίστοιχα ο στρατηγός Ασιμί Γκοϊτά και ο στρατηγός Αμπντουραχαμάν Τσιανί, γύρισαν την πλάτη στη Δύση και προσέγγισαν τη Ρωσία για στρατιωτική υποστήριξη. Έχουν υποδεχθεί ρώσους «εκπαιδευτές».

Το στρατιωτικό καθεστώς στον Νίγηρα ανήγγειλε χθες πως θα προσφύγει «στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» καταγγέλλοντας την «ουκρανική επιθετικότητα», ενώ στηλίτευσε «τη σιωπή αφρικανικών κρατών και ιδιαίτερα της Αφρικανικής Ένωσης», καλώντας να επιδειχθεί «υπευθυνότητα από πλευράς διεθνούς κοινότητας».

Το Σάββατο, η νέα κυβέρνηση της Σενεγάλης ανακοίνωσε πως κάλεσε τον Ουκρανό πρεσβευτή στο Ντακάρ για να του επιδοθεί διαμαρτυρία. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Μόσχας στο Μπαμακό.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Διεθνή / Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η Αμπραμίντζε φέρεται να μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός άνδρα που σχετίζεται με την υπόθεση
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Διεθνή / Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Ο Νασράλα, σε προηγούμενη ομιλία του, χαρακτήρισε τις εκρήξεις βομβητών και συσκευών επικοινωνίας τις τελευταίες δύο ημέρες στον Λίβανο ως πιθανή «κήρυξη πολέμου» κατά της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Διεθνή / Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Η Wall Street Journal εξηγεί πώς τα μέλη της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στην «καθημερινή ζωή» στον Λίβανο, σε πολυσύχναστα μέρη και τι σημαίνει αυτό για την επίθεση
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Αποκαλύψεις για τους τρόπους με τους οποίους προσέγγιζε τους συνεργούς του ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό στη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ βίαζε νεαρές υπαλλήλους του: «Καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα»

Διεθνή / Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ βίαζε νεαρές υπαλλήλους του: «Καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα»

Επέλεγε γυναίκες που του άρεσαν κάνοντας βόλτα στο πολυκατάστημα και τις «μετέθετε» στον όροφό του για να τις παρενοχλεί - «Ήταν κοινό μυστικό», λένε πρώην εργαζόμενοι του μεγιστάνα των Harrods
LIFO NEWSROOM
Ιρανοί χάκερ έστειλαν στον Μπάιντεν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Διεθνή / Ιρανοί χάκερ έστειλαν στον Μπάιντεν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες, χάκερ έχουν επίσης προσπαθήσει να διαρρεύσουν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ σε μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν κατονόμασαν
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινός στρατολογήθηκε από το Ιράν για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου λέει η Shin Bet

Διεθνή / Ισραηλινός στρατολογήθηκε από το Ιράν για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου, λέει η Shin Bet

Στην σκιά των τελευταίων γεγονότων η εθνική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ δημοσιοποίησε λεπτομέρειες σχετικά με σχέδιο δολοφονίας Νετανιάχου και άλλων αξιωματούχων - Οι μυστικές συναντήσεις και η αμοιβή του κατηγορούμενου επιχειρηματία
LIFO NEWSROOM